Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Cum reduci riscul unui atac de cord sau al unui atac cerebral?

Actualizat la data de: 05 Aprilie 2024
Consultant medical:

Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog

Clinica: Cabinet Cardiologie Rocordis

Generalitati

Sus
Cum reduci riscul unui atac de cord sau al unui atac cerebral?

Riscul cardiovascular arata probabilitatea ca o persoana sa dezvolte o afectiune cardiovasculara cu potential fatal sau nu, la un momentdat.

Accidentul vascular cerebral si atacul de cord se numara printre principalele cauze de deces in cazul persoanelor cu varsta de peste 45 de ani. Din pacate, varsta la care aceste afectiuni se instaleaza continua sa scada.

Accidentul sau atacul vascular cerebral ischemic(AVC) se produce atunci cand irigarea cu sange a unei parti a creierului este intrerupta pe neasteptate.

Cateva minute de privare de oxigen pot avea efecte grave asupra creierului, precum paralizia partiala sau totala a corpului, dificultati de mers si de efectuare a unor activitati cotidiene sau pierderea capacitatii de a vorbi.

De asemenea, controlul valorilor tensionale pot preveni aparitia unui accident vascular cerebral hemoragic, caracterizat prin ruptura unui vas de sange de la nivelul creierului.

Infarctul miocardic apare atunci cand sangele nu poate ajunge la inima din cauza unor artere ingustate de placile aterosclerotice depuse. Colesterolul, impreuna cu substantele grase, reziduurile celulare, calciul si fibrina formeaza placa. Aceasta se depune pe arterele coronariene, ingustandu-le.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Cum se diminueaza riscul unui AVC
  3. Cum reduci riscul unui atac de cord
  4. Cum se previne hipertensiunea arteriala
  5. Citeste pe aceeasi tema

Cum se diminueaza riscul unui AVC

Sus

• Monitorizeaza tensiunea arteriala. Hipertensiunea poate suprasolicita peretii arterelor, afectandu-le rezistenta. Nu neglija tratamentul daca ai probleme cu tensiunea, valorile normale ale acesteia fiind 120/80 mmHg.

• Renuntare la fumat. Prin renuntarea la fumat se diminueaza considerabil probabilitatea de a suferi un AVC chiar in cursul primului an.

• Efectuarea analizelor anuale regulat si atentie sporita la colesterol si glicemie. Hipercolesterolemia este un factor favorizant al AVC-ului, cauzand astfel aparitia aterosclerozei. Placile de aterom pot antrena formarea unui cheag de sange care astupa sau ingusteaza vasele.

Mentine sub 180 mg/dl valorile colesterolului total si sub 70 mg/dl pe cele ale colesterolului LDL. Tine sub control si glicemia, pentru ca diabetul este un factor de risc pentru atacul vascular.

• Exercitii fizice. Sedentarismul creste riscul de AVC. Chiar si 30 de minute de miscare zilnica pot preveni atat atacul vascular cerebral, dar si infarctul.

• Ai grija la greutatea corporala. Surplusul de kilograme atrage dupa sine o serie de riscuri deosebit de grave, inclusiv de accident vascular.

• Mananca sanatos. Din dieta ta nu trebuie sa lipseasca fructele, legumele, cereale integrale, pestele, carnea slaba. Renunta pe cat posibil la alimentele procesate sau preparate.

• Dormi suficient. Este indicat sa dormi opt ore pe noapte deoarece organismul are nevoie de odihna pentru a se reface.

• Evita administrarea de anticonceptionale orale.

Cum reduci riscul unui atac de cord

Sus

Atacul de cord, cunoscut si sub numele de infarct miocardic apare atunci cand o parte a muschiului cardiac incepe sa nu mai raspunda nevoilor organismului din cauza unui deficit intre cerere si oferta de oxigen. Controlul medical regulat este esential.

Cum se previne hipertensiunea arteriala

Sus

Reducerea aportului de sare. Organismul uman are nevoie in 24 de ore de aproximativ 6 grame de aceea este bine sa nu abuzezi de sare.

Miscare moderata, cel putin 30 de minute in fiecare zi. Practicarea unui sport reduce riscul cardiovascular, contribuie la scaderea in greutate si imbunatateste valorile tensiunii arteriale.

Reducerea greutatii. Majoritatea persoanelor hipertensive sufera de probleme legate de greutate corporala. In cazul acestora este recomandata scaderea treptata in greutate.

Renuntarea la fumat. Studiile arata ca imediat dupa ce o persoana savureaza o tigara, aceasta va inregistra si o tensiunea arteriala crescuta.

Alcool cu moderatie. E bine sa nu depasesti doua pahare de vin in 24 de ore.


Medici specialisti Cardiologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate