Cum previi infarctul. 6 alimente la care trebuie sa renunti imediat
O statistica ingrijoratoare a Organizatiei Mondiale a Sanatatii arata ca in Romania, la fiecare 30 de minute, o persoana moare in urma infarctului.
Decesele provocate de boli cardiace sunt pe primul loc in tara noastra.
Infarctul se manifesta prin durere in piept, intensa, care poate sa stranga ca o gheara sau sa aiba si caracterul unei arsuri, care poate sa iradieze spre umar. Mai pot aparea ameteala, stari de nervozitate, palpitatii.
Daca iei insa cateva masuri in ceea ce priveste stilul de viata, riscurile unui infract scad considerabil.
Trebuie sa fii mult mai atent la alimentatia ta, sa nu faci exces de bauturi alcoolice, sa renunti la fumat si sa nu duci o viata sedentara (sunt suficiente 30 de minute de miscare, in fiecare zi).
Iata care sunt principalii dusmani ai inimii in ceea ce priveste alimentatia:
1. Zaharul
Excesul de zahar duce la cresterea tensiunii arteriale si a nivelului trigliceridelor, dar favorizeaza si aparitia de kilograme in plus. Toate acestea cresc riscul aparitiei bolilor coronariene. De asemenea, mancarurile bogate in zahar nici nu sunt o sursa importanta de nutrienti.
Asadar, sunt de evitat bauturile care contin indulcitori, prajiturile, bomboanele, produsele de patiserie. De asemenea, zaharul se mai poate gasi si in unele tipuri de iaurt, dar si in unele sosuri.
2. Grasimile saturate
Un dusman al inimii il reprezinta si o dieta bogata in grasimi saturate, pentru ca favorizeaza cresterea nivelului de colesterol din sange, iar una dintre consecinte poate fi aparitia aterosclerozei. Persoanele care au aceasta afectiune prezinta un grad mai ridicat de risc la infractul miocardic.
Potrivit Asociatiei Americane a Inimii, alimentele care contin grasimi saturate trebuie sa reprezinte un procent de 7% in alimentatia zilnica, astfel incat sa nu iti puna in pericol sanatatea. Grasimile saturate se gasesc in carnea grasa, smantana, unt, ulei de cocos, ulei de palmier, lapte de cocos.
3. Carnatii
Carnatii sunt bogati in grasimi saturate si sare, unii dintre cei mai mari dusmani ai inimii. Consumati in exces, pot duce la cresterea tensiunii arteriale, factor care poate duce la aparitia infarctului, cat si la cresterea nivelului de colesterol rau din sange, responsabil pentru aparitia aterosclerozei.
4. Alimentele sarate
Sarea in exces poate favoriza aparitia bolilor de inima si a infarctului, de aceea este important sa nu faci excese. Este ideal sa nu depasesti 1.500 de miligrame de sare zilnic, adica nu mai mult de o jumatate de lingurita. Atentie, sarea se gaseste si in alimentele procesate, in paine, chiar si in unele dulciuri. De aceea este important sa citesti cu atentie eticheta lor.
5.Uleiul de floarea-soarelui
Stim cu totii ca exista grasimi bune pentru inima si grasimi rele, in functie de acizii pe care ii contin acestea. Grasimile rele sunt bogate in acizi grasi saturati, care duc la cresterea colesterolului. Acestea se gasesc si in anumite tipuri de ulei, precum cel de floarea-soarelui, dar si uleiul de palmier.
Este bine sa il consumi cat mai putin si sa il inlocuiesti cu uleiuri mai sanatoase, precum cel de masline, cel extras din samburi de struguri sau cel de nuca.
6.Prajelile
Nu in ultimul rand, daca ai obiceiul sa te infrupti in fiecare zi cu mancaruri prajite, afla ca nu este deloc sanatos pentru inima ta. Acest lucru se intampla pentru ca in urma consumului acestora este favorizata depunerea de grasimi pe peretii vaselor de sange.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Cardiologie
- Dr. Irina Serban - Institutul de boli cardiovasculare prof. dr. C. C. ILIESCU (in cadrul Spitalului FUNDENI)
- Dr. Vlad Damian Vintila - Ambulatoriul de specialitate pentru copii si tineri - Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti
- Dr. Cristian Alexandru Udroiu - Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti
- Dr. Radu Ciudin - Institutul de boli cardiovasculare prof. dr. C. C. ILIESCU (in cadrul Spitalului FUNDENI)
- Dr. Ion Tintoiu - Centrul Clinic de Urgenta de Boli Cardiovasculare Academician Vasile Candea
Articole recomandate
- 6 modalitati prin care reduci riscul unui infarct
- Infarctul - simptome pe care nu trebuie sa le ignori. Pot fi fatale!
- Care sunt simptomele infarctului miocardic si cum poate fi acesta prevenit?
- Ai suferit un infarct miocardic acut? Ce schimbari trebuie sa faci in stilu ...
- Simptome subtile ale infarctului miocardic
- Infarctul osos
- Cauzele infarctului intestinal
- De ce apare durerea in piept, cel mai important semn al infarctului
- Infarctul spinal - cauze, tratament, riscuri si complicatii