Cum pot barbatii sa evite un atac de cord
Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog
Clinica: Cabinet Cardiologie Rocordis
Ce este atacul de cord
SusAtacul de cord se caracterizeaza prin obstructia fluxului sangvin la nivelul miocardului si este una dintre principalele cauze ale mortalitatii, la nivel mondial. Barbatii sunt mai predispusi la aceasta afectiune, spre deosebire de femei, cei cu varsta de 45 de ani avand un grad mai mare de risc.
Cuprins articol
Cum apare infarctul
SusInfarctul nu apare brusc, ci este o consecinta a mai multor factori daunatori, de aceea poate fi prevenit. Acesta apare in momentul in care o artera se blocheaza, iar inima nu mai este irigata corespunzator.
Obstructia arterei coronare este, in cele mai multe dintre situatii, cauzata de formarea unui cheag de sange pe o placa de aterom, din cauza depunerilor de colesterol. Stresul, este un factor de risc reversibil care poate duce la infarctul miocardic. Organizarea stilului de viata prin adoptarea unui plan care sa asigure odihna si mese corecte pot duce la imbunatatirea calitatii vietii.
Masuri de preventie
SusO masura de preventie pe care o poate lua orice barbat este sa renunte la stres, pentru ca acesta este unul dintre factorii care pot duce la aparitia acestei probleme de sanatate. De aceea trebuie sa fie gasite metode de indepartare a stresului. Poate fi vorba despre sport, dans, alergare in parc sau o simpla iesire cu baietii.
Renuntarea la vicii
Fumatul poate sa favorizeze aparitia unui atac de cord, spun medicii. Renuntarea la acest viciu este una dintre cele mai importante masuri, pentru a evita un atac de cord. Si le faci un bine si celor din jurul tau, caci si fumatul pasiv este danator. De asemenea, trebuie evitata bautura in exces. Este permis un pahar pe zi pentru femei si doua pentru barbati.
Atentie la alimentatie!
Alimentatia joaca un rol esential in prevenirea atacului de cord. Trebuie evitate mancarurile grase bogate in grasimi. Alimentele de tip fast-food nu ar trebui sa se regseasca in mesele tale zilnice.
Totodata, sarea trebuie consumata cu moderatie. Fa-ti un obicei zilnic de a consuma fructe si legume proaspete, care sunt bogate in minerale si vitamine esentiale pentru sanatatea inimii. Studiile au aratat ca o dieta sanatoasa scade riscul de a face infarct cu pana la 25%.
Scapa de kilogramele in plus
Obezitatea se numara printre inamicii inimii, fiind unul dintre factorii care pot duce la infarctul miocardic, mai ales ca grasimea se poate depune pe artere.
De asemenea, colesterolul ridicat este un factor de risc, de aceea trebuie sa ai grija la acest aspect. Pentru a scadea nivelul colesterolului din sange, este important sa adopti un stil de viata sanatos si sa renunti la alimentele nesanatoase.
Si barbatii care sufera de diabet sunt mai predispusi la atacul de cord, de aceea trebuie sa tina afectiunea sub control si sa urmeze cu strictete tratamentul recomandat de catre medic.
Renunta la stilul de viata sedentar
Lipsa miscarii poate fi inclusa pe lista neagra a factorilor care duc la bolile coronariene. Sunt indicate cel putin 30 de minute de miscare, in fiecare zi, spun medicii, pentru a reduce riscul unui atac de cord.
De cele mai multe ori semnele unui infarct sunt subtile.
Simptomele care ar trebui sa te ingrijoreze sunt:
- senzatia de sufocare, respiratie greoaie
- transpiratii abundente, urmate de frisoane
- senzatia de arsura in capul pieptului
- disconfort in zona pieptului, care poate fi o durere usoara, dar si dureri mai intense; de asemenea, persoana in cauza poata sa simta o presiune sau o apasare, ca si cum acea zona ar fi prinsa intr-o gheara
- indigestie
- arsuri la stomac
- ritmul cardiac crescut
- disconfort resimtit in alte parti ale corpului: in brate, in spate, la nivelul gatului
- ameteli
- stari de voma
- sensiblitate la lumina
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Cardiologie
- Dr. Irina Serban - Institutul de boli cardiovasculare prof. dr. C. C. ILIESCU (in cadrul Spitalului FUNDENI)
- Dr. Vlad Damian Vintila - Ambulatoriul de specialitate pentru copii si tineri - Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti
- Dr. Cristian Alexandru Udroiu - Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti
- Dr. Andrei Carp - Institutul de boli cardiovasculare prof. dr. C. C. ILIESCU (in cadrul Spitalului FUNDENI)
- Dr. Dragomir Ovidiu Chioncel - Institutul de boli cardiovasculare prof. dr. C. C. ILIESCU (in cadrul Spitalului FUNDENI)
Articole recomandate
- Influenta poluarii asupra sanatatii
- Greselile legate de sanatate ale femeilor
- Sfaturi pentru prevenirea bolilor cardiovasculare
- Beneficiile pentru sanatate ale migdalelor
- Miocardita, inflamatia muschiului inimii
- Angina
- Prevenirea bolilor de inima la femei
- Acizii grasi omega 3
- Viata normala dupa infarct
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- Hologic si Papapostolou Romania parteneri principali al celui mai important eveniment medical dedicat imagisticii si oncologiei sanului
- 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre tratamentul endometriozei
- Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului?