Ce se poate ascunde in spatele senzatiilor pulsatile de la nivelul stomacului?
Senzatiile pulsatile, semn de anevrism aortic abdominal
SusPentru majoritatea oamenilor, senzatiile pulsatile de la nivelul stomacului sunt inofensive, insa pentru unele persoane pot ascunde o complicatie mai grava. Astfel, in unele cazuri, senzatiile pulsatile de la nivelul stomacului pot fi efectul unei anevrism aortic abdominal.
Anevrismul abdominal apare atunci cand o portiune din lumenul unui vas de sange se dilata, formand o zona cu risc major de rupere. Persoanele cu aceasta afectiune nu prezinta simptome pana in momentul ruperii anevrismului, cand apare hemoragia interna. Acest lucru reprezinta o urgenta medicala, fiind necesara interventie rapida din partea cadrelor medicale.
Cuprins articol
Cauzele senzatiilor pulsatile de la nivelul stomacului
SusSenzatiile pulsatile de la nivelul stomacului pot fi normale pentru unele persoane, in special pentru varstnicii normoponderali. Acesti indivizi pot observa senzatia pulsatila atunci cand stau culcati in pat sau daca apasa usor in partea superioara a abdomenului. Cu toate acestea, cei care au risc de boli cardiovasculare, cum ar fi atacul de cord sau accidentul vascular cerebral, ar trebui sa se adreseze unui medic daca observa acest simptom.
Multi dintre factorii de risc pentru bolile cardiovasculare se suprapun cu cei pentru anevrismele aortice. Acestia includ:
- nivelul ridicat de colesterol din sange;
- tensiunea arteriala ridicata;
- fumatul;
- varsta peste 65 de ani;
- obezitatea.
Anevrismul aortic abdominal
SusAnevrismul aortic se caracterizeaza prin dilatarea lumenului arterei aorte, segmentul afectat avand un risc major de rupere. Aorta este cea mai mare artera din corp. Aceasta porneste de la nivelul inimii si se extinde in jos, trecand prin torace si abdomen. Aorta abdominala reprezinta acel segment al aortei ce se afla situat profund la nivel abdominal, chiar anterior de coloana vertebrala.
Anumiti factori, precum imbatranirea sau tensiunea arteriala crescuta, pot duce la slabirea peretilor aortei, formand un sac ce se afla sub presiune. Fara un tratament corespunzator, anevrismul poate pune viata persoanei respective in pericol.
Cauzele anevrismului aortic
SusMajoritatea anevrismelor aortice sunt cauzate de ateroscleroza. Ateroscleroza apare atunci cand se acumuleaza depozite de grasimi la nivelul peretilor interni ai aortei, restrictionand fluxul de sange prin artera. Alte cauze ale aparitiei anevrismului aortic sunt leziunile de nivelul acesteia, infectiile sau hipertensiunea arteriala.
Factori de risc
SusUrmatorii factori pot creste riscul de aparitie a unui anevrism aortic abdominal:
- sexul masculin;
- varsta peste 65 de ani;
- fumatul – medicii le recomanda fumatorilor de sex masculin si cu varste cuprinse intre 65 si 75 de ani sa realizeze examene de screening de tip ecografie abdominala chiar daca nu prezinta simptome. Specialistii au concluzionat ca aceste screening-uri reduc incidenta de ruptura de anevrism aortic abdominal si scad rata mortalitatii legate de acesta afectiune;
- istoricul familial – conform cercetatorilor, 10% dintre persoanele care dezvolta un anevrism de aorta abdominala au antecedente familiale ale afectiunii. Persoanele care au rude de gradul I cu aceasta afectiune au sanse mai mari de a o dezvolta, adica de 20%;
- hipercolesterolemia;
- tensiunea arteriala ridicata;
- ateroscleroza;
- emfizemul pulmonar;
- sindromul Marfan;
- sindromul Ehlers-Danlos.
Manifestari clinice
SusAnevrismele aortice abdominale se dezvolta, de obicei, treptat, pe parcursul mai multor ani. Majoritatea oamenilor care se confrunta cu aceasta afectiune nu prezinta simptome inafara de senzatia de pulsatii la nivelul stomacului.
De asemenea, sunt cazuri in care simptomele nu exista deloc. Din acest motiv, expertii recomanda ecografia abdominala regulata pentru persoanele cu factori de risc specifici. Cand apar simptome, acestea sunt adesea subtile. Urmatoarele simptome sunt, de obicei, rezultatul unei rupturi de anevrism in care apare hemoragia interna:
- durere intensa sau persistenta in abdomen;
- durere care iradiaza in jos, spre fese si picioare;
- ritm cardiac crescut;
- tensiune arteriala scazuta;
- dispnee;
- lesin;
- greata si varsaturi;
- transpiratii;
- ameteala;
- slabiciune;
- soc.
O ruptura de anevrism aortic reprezinta o urgenta medicala, de aceea orice persona care prezinta simptomele de mai sus trebuie sa apeleze de urgenta la medic.
Diagnostic
SusOamenii ar trebui sa se prezinte la medic daca suspecteaza ca au un anevrism aortic abdominal sau daca prezinta un risc crescut de a dezvolta unul. Pentru diagnosticare medicul poate recomanda una sau mai multe din urmatoarele investigatii:
- ecografia abdominala – aceasta investigatie imagistica foloseste unde sonore pentru a putea vizualiza tesuturile din interiorul abdomenului. Prin intermediul ei se poate ajuta la determinarea dimensiunii anevrismului;
- ecografia Doppler – acest tip de investigatie utilizeaza undele sonore pentru a evalua fluxul de sange din vene si artere;
- scanarea CT abdominala si pelvina – tomografia computerizata este utilizata pentru a obtine imagini detaliate din interiorul abdomenului. Aceasta ajuta la determinarea marimii si intinderii unui anevrism;
- angiografia – prin intermediul acestei investigatii se pot viziona vasele de sange din corp.
Tratament
SusOptiunile de tratament vor varia in functie de marimea si locatia anevrismului. De asemenea, medicul va tine cont de alti factori, precum varsta si starea de sanatate a persoanei afectate.
Pentru persoanele cu un anevrism cu diametrul mai mic de 5 centimetri, medicul poate recomanda urmatorul plan de tratament:
- ecografie abdominala sau scanare CT odata la 6-12 luni;
- medicamente pentru controlul tensiunii arteriale;
- medicamente pentru scaderea colesterolului;
- evitarea fumatului;
- dieta sanatoasa si echilibrata, bogata in legume si vitamine.
Medicul poate recomanda interventia chirurgicala pentru un anevrism cu diametrul mai mare de 5 centimetri sau daca diametrul acestuia creste foarte repede.
Cand este recomandat consultul unui medic?
SusPersoanele cu o greutate corporala normala pot simti pulsatii la nivelul abdomenului fara sa existe o patologie. Acest simptom este adesea inofensiv, mai ales la cei fara probleme cardiovasculare.
Cu toate acestea, senzatia de pulsatii la nivelul stomacului poate indica un anevrism aortic abdominal. Oamenii care prezinta riscuri ar trebui sa consulte un medic in cazul in care apar aceste pulsatii.
Concluzii
SusIn unele cazuri, senzatiile pulsatile de la nivelul stomacului nu reprezinta un motiv de ingrijorare, acestea fiind normale la persoanele normoponderale. In alte cazuri, aceste senzatii pot indica prezenta unei probleme grave si cu potential fatal, adica anevrismul de aorta abdominala.
Persoanele care au un anevrism aortic abdominal prezinta foarte rar simptome. Simptomele apar in general in urma ruperii anevrismului si ca urmare a aparitiei hemoragiei interne.
Persoanelor care au un risc mai mare de a dezvolta un anevrism aortic li se recomanda realizarea testelor de screening, printre care si ecografia abdominala. In mod ideal, acestea trebuie realizate odata la 6-12 luni. Daca aceasta afectiune este depistata din timp, iar pacientii primesc tratament adecvat, prognosticul va fi unul favorabil.
Bibliografie:
Abdominal aortic aneurysm (AAA). (2018). https://www.radiologyinfo.org/en/info.cfm?pg=abdoaneurysm
Aortic aneurysm fact sheet. (2016).https://www.cdc.gov/dhdsp/data_statistics/fact_sheets/fs_aortic_aneurysm.htm
Aortic aneurysm. (n.d.).https://www.nhlbi.nih.gov/health-topics/aneurysm
Guirguis-Blake, J. M.,et al.(2014). Ultrasonography screening for abdominal aortic aneurysms: A systematic evidence review for the U.S. Preventive Services Task Force. https://annals.org/aim/fullarticle/1817257/ultrasonography-screening-abdominal-aortic-aneurysms-systematic-evidence-review-u-s
Moussa, O.,et al.(2010). A tender pulsatile epigastric mass is not always an abdominal aortic aneurysm: A case report and review of literature. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3303349/
Types of aneurysms. (n.d.).https://www.heart.org/en/health-topics/aortic-aneurysm/types-of-aneurysms
Understand your risks to prevent a heart attack. (2016). https://www.heart.org/en/health-topics/heart-attack/understand-your-risks-to-prevent-a-heart-attack
Your aorta: The pulse of life. (2015).https://www.heart.org/en/health-topics/aortic-aneurysm/your-aorta-the-pulse-of-life
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Gastroenterologie
- Dr. Mirela Stoian - Spitalul clinic de urgenta sf. PANTELIMON (fostul Spital 23 August)
- Dr. Andrei Haidar - Spitalul clinic COLENTINA
- Prof. dr. Radu Mihai Voiosu - Spitalul clinic COLENTINA
- Asist. univ. dr. Constantinescu Gabriel - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Dana Gabriela Moraru -
Articole recomandate
- Durerea de spate: ce afectiuni poate ascunde?
- Ce se ascunde in spatele tusei cronice
- Cum poti invinge ciuperca unghiei
- Senzatia permanenta de frig si picioare reci poate ascunde anumite boli
- Nu ignora durerea de urechi. Boli grave pe care le poate ascunde
- Viata bate filmul! Urmareste "Nephro", un scurtmetraj inspirat din experientele reale ale pacientilor dializati
- Caderea parului: ce afectiuni poate ascunde?
- Rasul in situatii nepotrivite - ce afectiuni poate ascunde?
- Infarctul miocardic si angina instabila
Citeste pe aceeasi tema
- Ce se poate ascunde in spatele unei umflaturi la nivelul areolei mamare?
- Esti obosit si iti lipseste puterea de concentrare? Ce afectiune se poate ascunde in spatele acestor simptome si cum o poti trata!
- Ce se poate ascunde in spatele caderii sprancenelor?
- Respiratia urat mirositoare poate ascunde boli grave. Afla totul despre halena
- Ce boli se ascund in spatele respiratiei urat mirositoare