Ce este insuficienta tricuspidiana si cum o tratam
Ce este insuficienta tricuspidiana
SusInsuficienta tricuspidiana sau regurgitarea tricuspidiana este una dintre cele 4 valvulopatii, fiind o afectiune in care valva tricuspida nu se inchide corespunzator. Valva tricuspida separa atriul drept de ventriculul drept al inimii. Efectul insuficientei tricuspidiene este regurgitarea sangelui din ventricul in atriu, lucru care nu se intampla intr-o inima sanatoasa.
Insuficienta tricuspidiana poate fi congenitala (prezenta de la nastere) sau poate fi secundara unei patologii structurale cardiace.
Cuprins articol
Semne si simptome
SusDeseori semnele si simptomele lipsesc in cazul pacientilor cu insuficienta tricuspidiana, acestea aparand in stadii avansate ale valvulopatiei.
Atunci cand se instaleaza, semnele si simptomele pot include:
• Fatigabilitate
• Aritmii (ritm cardiac neregulat)
• Senzatie de pulsatilitate la nivelul gatului
• Lipsa de aer la efort fizic
• Cresterea in volum a abdomenului si a membrelor inferioare, din cauza edemelor
• Turgescenta jugulara (venele jugulare de la nivelul gatului se dilata si devin vizibile)
Cauze
SusPentru a intelege cauzele posibile ale unei insuficiente tricuspidiene este util sa cunoastem structura si modul de functionare normale ale inimii.
Inima are 4 camere, doua superioare numite atrii (unul stang si unul drept) si 2 inferioare numite ventriculi (unul stang si unul drept). Atriile sunt responsabile de primirea sangelui si trimiterea mai departe a acestuia catre ventriculi. Ventriculii pompeaza sangele primit de la atrii catre artera aorta (ventriculul stang) respectiv artera pulmonara (ventriculul drept).
Astfel sangele curge intotdeauna dinspre atrii in ventricule si din ventricule in arterele mari. Curgerea corecta a sangelui la nivel intracardiac este asigurata prin inchiderea si deschiderea celor 4 valve: mitrala si aortica pentru jumatatea stanga a inimii, tricuspidiana si pulmonara pentru jumatatea dreapta a inimii.
Valva tricuspida are rol esential in asigurarea circulatiei sangelui dinspre atriul drept spre ventriculul drept, nu invers. Atunci cand se instaleaza insuficienta tricuspidiana, valva ramane permanent usor deschisa si astfel sangele regurgiteaza din ventricul inapoi in atriu.
Cauzele acestui defect de inchidere si implicit a regurgitarii sunt:
• Defecte cardiace congenitale. Diagnosticate la copii, acestea induc malformatii ale valvei tricuspide. Anomalia Ebstein este un exemplu comun.
• Patologii genetice. Sindromul Marfan este o afectiune a tesutului conjunctiv, asociata frecvent cu insuficienta tricuspidiana.
• Endocardita infectioasa. O infectie a stratului intern al inimii, endocardita poate altera sever structura valvelor inimii.
• Sindromul carcinoid. O patologie rara in care tumorile sistemului digestiv secreta o substanta hormonala ce poate distruge structura valvelor inimii. Valva tricuspida si cea pulmonara sunt cel mai frecvent afectate.
• Traumatismele toracice. Leziunile directe asupra inimii ce survin in urma accidentelor rutiere sau loviturilor toracice pot duce la insuficienta cardiaca.
• Iatrogen, dupa pacemaker. Pacemaker-ul si defibrilatorul implantabil sunt utilizate in alte patologii precum insuficienta cardiaca, insa pentru implantarea lor este nevoie de traversarea valvei tricuspide. Acest lucru poate duce la alterarea valvei si la aparitia insuficientei.
• Biopsia miocardica. O procedura diagnostica uneori necesara ce implica un risc de lezare a valvei tricuspide.
• Radioterapie. Radioterapia realizata la nivel toracic pentru un cancer poate induce insuficienta tricuspidiana.
Factori de risc
SusExista cativa factori patologici ce pot creste riscul ca un pacient sa dezvolte insuficienta tricuspidiana:
• Defecte cardiace congenitale
• Infarctul miocardic
• Insuficienta cardiaca
• Hipertensiune arteriala sau pulmonara
• Infectii ce au consecinte asupra inimii, precum reumatismul sau endocardita
• Tratamentul prin radiatii
• Tratamentul cu anumite medicamente pentru boala Parkinson
• Miocardul slabit (in cardiomiopatii)
Riscuri si complicatii
SusIn lipsa tratamentului, insuficienta tricuspidiana poate duce la complicatii precum:
• Fibrilatie atriala (aritmie frecventa)
• Insuficienta cardiaca dreapta sau globala, prin degradarea progresiva a functiei ventriculului drept
Diagnostic
SusRegurgitarea tricuspidiana poate aparea in mod silentios, fara semne si simptome specifice. Astfel diagnosticul se face deseori in timpul unei consultatii pentru o alta patologie.
Daca medicul cardiolog suspicioneaza o eventuala insuficienta tricuspidiana, acesta poate recomanda urmatoarele teste paraclinice:
• Ecografie cardiaca. Examenul de referinta in ceea ce priveste toate valvulopatiile, inclusiv insuficienta tricuspidiana. Aceasta se realizeaza mai frecvent trans-toracic, este neinvaziva si rapida. Cu ajutorul unui ecograf medicul vizualizeaza toate structurile cardiace in mod real, putand evalua si curgerea sangelui intra-cardiac.
Odata identificat un ,,jet de regurgitare’’ la nivelul valvei tricuspide, medicul va masura si va decide gradul insuficientei: mica, moderata sau severa.
• RMN cardiac. Utilizat pentru a determina severitatea insuficientei cardiace si pentru evaluarea functiei ventriculare drepte.
• Electrocardiograma. Desi insuficienta tricuspidiana nu da semne specifice pe electrocardiograma, se pot identifica semne ale unor patologii subiacente sau a unor complicatii (fibrilatia atriala)
• Radiografie toracica, pentru evaluarea starii pulmonare si cardiace
• Test de efort. Util pentru unele categorii de pacienti, acest test urmareste functia cardiaca in timpul unui efort fizic
• Cateterism cardiac. In cazul unui diagnostic incert dupa restul testelor paraclinice, cateterismul cardiac drept poate fi folosit, insa acest lucru se intampla rar
Tratament
SusTratamentul insuficientei cardiace depinde de cauza si de severitatea valvulopatiei.
Obiectivele tratamentului sunt ameliorarea simptomelor, prevenirea complicatiilor si imbunatatirea calitatii vietii. Cazurile de insuficienta de grad usor nu necesita tratament sau monitorizare frecventa. Insuficienta tricuspidiana de grad mediu si mare induce insa necesitatea de consulturi cardiologice regulate pentru evaluarea valvei tricuspide.
Daca insuficienta tricuspidiana este cauzata de un defect cardiac congenital sau dobandit, tratamentul se va concentra pe vindecarea patologiei de fond.
Tratamentul medicamentos poate fi prescris pentru a ameliora simptomele sau pentru a trata afectiunile subiacente cardiace. Se pot prescrie medicamente diuretice, antiaritmice si inotrope (pentru a ameliora insuficienta cardiaca).
In unele cazuri va fi nevoie de interventii chirurgicale minim-invazive sau clasice pentru repararea sau inlocuirea valvei tricuspide.
Optiunile includ:
• Valvuloplastia tricuspidiana. Aceasta se realizeaza de regula prin operatie pe cord deschis si consta in remodelarea valvei tricuspide astfel incat sa fie eliminat defectul de inchidere. Este optiunea de prima intentie atunci cand nu exista contraindicatii si atunci cand anatomia valvei permite aceasta interventie.
• Inlocuirea de valva tricuspida. Daca nu este posibila repararea valvei prin plastie, valva va fi complet inlocuita cu o proteza valvulara. Proteza valvulara va fi de tip mecanic sau biologic (prelevata de la porcine, bovine sau sintetizata din tesut cardiac uman). Cele doua tipuri de valve au avantaje si dezavantaje proprii, pentru fiecare pacient fiind luata o decizie in functie de mai multi factori.
• Interventie prin cateterism. Protezele valvulare biologice au un risc de degradare in timp, fiind nevoie de schimbarea lor la fiecare aproximativ 10 ani. Atunci cand se realizeaza reinterventia, aceasta se face deseori prin cateterism, intr-un mod minim invaziv, pentru a evita operatiile repetate pe cord deschis. Cateterismul presupune abordul unei vene de la membrul inferior sau superior, prin care este avansat cateterul si noua valva pana la nivelul valvei tricuspide, in inima dreapta.
Concluzie
SusInsuficienta tricuspidiana este una dintre cele 4 valvulopatii cardiace si reprezinta regurgitarea sangelui in sensul invers celui normal, din ventricul in atriu. In timp ce cazurile usoare nu necesita tratament, cazurile mai severa vor avea indicatie de monitorizare regulata si de tratament chirurgical.
Bibliografie
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/tricuspid-valve-regurgitation/diagnosis-treatment/drc-20350173
https://emedicine.medscape.com/article/158484-overview
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Cardiologie
- Dr. Irina Serban - Institutul de boli cardiovasculare prof. dr. C. C. ILIESCU (in cadrul Spitalului FUNDENI)
- Dr. Cristian Alexandru Udroiu - Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti
- Dr. Andrei Carp - Institutul de boli cardiovasculare prof. dr. C. C. ILIESCU (in cadrul Spitalului FUNDENI)
- Dr. Dragomir Ovidiu Chioncel - Institutul de boli cardiovasculare prof. dr. C. C. ILIESCU (in cadrul Spitalului FUNDENI)
- Dr. Ion Tintoiu - Centrul Clinic de Urgenta de Boli Cardiovasculare Academician Vasile Candea
Articole recomandate
- De ce apare durerea in piept, cel mai important semn al infarctului
- Tulburari de ritm cardiac - aritmii cardiace
- Fibrilatia atriala - aritmie cardiaca
- Aritmie sau palpitatii: cum le diferentiem?
- Cardioversia - procedura de corectare a aritmiilor
- Cauze ale contractiilor musculare ritmice sau aritmice
- Aritmia cardiaca la copii: Cauze, diagnostic si tratament
- Aritmiile - tipuri, cauze, tratament
- Ce este aritmia ventriculara si cum afecteaza inima
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- Hologic si Papapostolou Romania parteneri principali al celui mai important eveniment medical dedicat imagisticii si oncologiei sanului
- 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre tratamentul endometriozei
- Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului?