Cardiomiopatia hipertrofica poate fi tratata modern si eficient si in Romania
Stire medicala
Romanii care sufera de cardiomiopatie hipertrofica obstructiva, una dintre cauzele cele mai frecvente de moarte subita la tineri si sportivi, au acum posibilitatea de a beneficia de o noua tehnica de tratament chirurgical, in cadrul primului Centru de Diagnostic si Tratament al Cardiomiopatiei Hipertrofice Obstructive din Sud-Estul Europei, inaugurat in cadrul Spitalului Monza din Bucuresti.
Este afiliat Centrului de Cardiomiopatie Hipertrofica de la “Policlinico di Monza” din Italia si a fost deschis in premiera in Romania la Spitalul Monza pentru ca unitatea indeplineste toate cerintele de expertiza, echipa medicala si dotare tehnica pentru efectuarea acestor interventii.
“in optica unei cresteri constante si a inovatiei chirurgiei cardiovasculare, precum si din dorinta de a oferi servicii chirurgicale la standarde internationale, deschidem acest centru unic in Romania si putem astfel trata prin tehnici moderne cardiomiopatia hipertrofica obstructiva. Avem toata dotarea necesara, putem diagnostica si face toate investigatiile clinice si paraclinice in spital, dispunand de o tehnologie avansata in centrul de imagistica, putem face analize genetice si iata inauguram si o noua tehnica de abordare chirurugicala a acestei afectiuni. incercam sa devenim un punct de referinta pentru persoanele care sufera de aceasta boala si au nevoie de tratament sau de corectie chirurgicala”, a declarat Carmen Dragan, presedintele Centrului Medical “Policlinico di Monza“ din Bucuresti.
Prin lansarea Centrului de Diagnostic si Tratament al Cardiomiopatiei Hipertrofice Obstructive din cadrul Spitalului Monza, Romania intra in top 5 centre din Europa specializate in cardiomiopatia hipertrofica obstructiva. in prezent, centre cu experienta de peste 300 de cazuri exista doar in Anglia, Italia, Franta, Olanda.
“Austria, Germania, Polonia, Turcia sunt tari unde nu exista astfel de centre. Sunt tari in care pacientii romani aleg sa se trateze, sunt tari in care trimiteam pacientii cu formularul E 112 si acum putem sa spunem ca exista un spital in Romania care abordeaza toate tipurile de chirurgie cardiaca, referindu-ne la plastii de valve mitrale, by-pass-uri coronariene etc.
Nu trebuie sa plecam in strainatate pentru a ne trata pacientii, trebuie sa facem tratamentele corecte in tara, exista posibilitati si exista specialisti. Personal va pot spune ca am certitudinea pentru prima oara de cand m-am intors in tara si nu am vrut sa raman in niciuna dintre tarile in care m-am specializat, ca se poate face performanta in Romania”, a declarat dr. Lucian Dorobantu, coordonator al Centrului de Diagnostic si Tratament al Cardiomiopatiei Hipertrofice din cadrul Spitalului Monza.
Deja 10 pacienti cu cardiopatie hipertrofica obstructiva au fost operati in ultimul an de specialistii de la Spitalul Monza. Rezultatele sunt similare celor obtinute in Italia, adica o rata de mortalitate de 1% si o rata de prezervare a valvei mitrale de 100% in 2015, cea mai ridicata rata din lume.
“Trebuie sa intelegeti ca in America, la clinica din Cleaveland, 40% dintre bolnavi sunt protezati mitral la acest moment, ceea ce inseamna ca pacientii primesc o proteza mecanica, fapt care duce la diferite complicatii pe termen lung”, a explicat dr. Lucian Dorobantu.
Noua tehnica de tratament chirurgical, propusa de unul dintre cei mai cunoscuti experti in cardiomiopatie hipertrofica obstructiva din Europa, Prof. Dr. Paolo Ferrazzi, consta in corectarea defectelor valvei mitrale si eliminarea obstacolului care impiedica iesirea sangelui din inima la persoanele diagnosticate cu aceasta afectiune. Metoda a fost recunoscuta si publicata intr-una dintre cele mai prestigioase reviste americane de cardiologie – The Journal of the American College of Cardiology.“Este un pas important in evolutia tratamentului chirurugical al cardiomiopatiei hipertrofice ostructive deoarece reduce substantial riscul de complicatii care ar putea aparea in urma implantarii unei proteze mecanice. Dupa realizarea acestei interventii, pacientii ne spun ca au renascut. Nu va puteti imagina ce inseamna pentru un medic sa redea zambetul unui tanar. Este o satisfactie extraordinara”, a explicat Prof. Dr. Paolo Ferrazzi, director al Centrului de Cardiomiopatie Hipertrofica din cadrul “Policlinico di Monza” din Italia. Potrivit expertului italian, care este si singurul medic din lume cu peste 450 de cazuri operate prin aceasta tehnica moderna, studiile de specialitate au demonstrat ca rata de supravietuire dupa realizarea interventiei este asemanatoare cu cea din randul populatiei generale.
“Metoda este superioara transplantului cardiac. Deja in Policlinico di Monza au fost realizate anul acesta 90 de astfel de operatii, in timp ce in Londra se fac 40-50 de operatii pe an, iar in Olanda 30-40 de interventii pe an”, a declarat Dr. Lucian Dorobantu.
La randul sau, Prof.Dr. Paolo Spirito, seful Sectiei de Cardiologie de la Spitalul Galliera din Genova, care trateaza cardiomiopatia hipertrofica obstructiva de peste 30 de ani, a precizat ca noua metoda chirurugicala “permite, intr-adevar, repararea valvei mitrale, fara a mai fi nevoie de o proteza mecanica si eliminand in acest fel riscul unor complicatii severe care pot schimba in mod dramatic calitatea vietii pacientilor operati la varste tinere, precum episoadele tromboembolice”.
Cardiomiopatia hipertrofica obstructiva este o boala genetica destul de rara, existand un caz la 500 de persoane, insa reprezinta o patologie grava si complexa care poate duce la moarte subita. Afectiunea este caracterizata de o crestere pronuntata a peretilor inimii, in special la nivelul septului, fapt care conduce la imposibilitatea inimii de a ejecta sangele si la aparitia simptomelor de insuficienta cardiaca.
“Inima este o pompa, are un anumit volum, in general 100 ml care scade pe masura de peretii se ingroasa la 90, 80, 70, 60 de ml. Bolnavul nu poate, nu are cum sa aiba debit cardiac daca pompa nu functioneaza, desi ea pompeaza bine”, a declarat Dr. Gheorghe Cerin, medic primar cardiologie la Clinica San Gaudenzio din Novara, Italia.
Unul din doi pacienti poate transmite boala copiilor, fapt pentru care medicii fac apel la persoanele care au sau au avut astfel de cazuri in familie sa mearga la control, pentru a face investigatiile necesare diagnosticarii cardiomiopatiei hipertrofice obstructive. Metoda cea mai simpla de diagnosticare este realizarea unei ecografii cardio-toracice.
……………………………..
Despre Spitalul Monza
Avand in vedere experienta extinsa si la cel mai inalt nivel a grupului “Policlinico di Monza” in dezvoltarea centrelor specializate in afectiunile inimii, Spitalul Monza din Romania a fost infiintatin iulie 2012 ca centru de excelenta in chirurgie cardiovasculara. Ulterior, pe maasura ce s-au dezvoltat si alte sectii, specialitatile inimii au fost integrate in Cardiac Center: cardiologie, cardiologie interventionala, electrofiziologie si aritmologie, chirurgie cardiovasculara si reabilitare cardiovasculara.
In octombrie 2013, a fost deschis Cardiopediatric Center, singurul centru din Romania cu servicii integrate pentru tratamentul afectiunilor inimii la copii, iar in februarie 2014 a fost lansat Brain Institute, centrul specializat in neurochirurgie dezvoltat in parteneriat cu Spitalul Monza. Cardiostructural Clinica fost lansat la inceputul anului 2015; in cadrul acestui centru se realizeaza interventii cardiovasculare structurale de excelenta.
Toate centrele beneficiaza de suportul urmatoarelor departamente: Ambulatoriul de Specialitate, Departamentul de Radiologie si Imagistica Medicala, Laboratoarele de Analize Medicale, si Departamentul de Reabilitare Medicala. La acestea se adauga specialitatile clinice (neurologie, pneumologie, medicina interna, gastro-enterologie si endoscopie, diabetologie si endocrinologie), cele chirurgicale (chirurgie generala si bariatrica, ortopedie si traumatologie, flebologie, ORL, chirurgie maxilo-faciala, chirurgie estetica si reparatorie) si serviciile medicale conexe (ATI, stomatologie si implantologie, psihologie).
www.spitalulmonza.ro
Articole recomandate
- Un sindrom premenstrual bine diagnosticat poate fi tratat!
- Ce este vertijul si cum poate fi tratat
- Artroza umarului (omartroza) – de ce apare si cum poate fi tratata
- Boala Kienbock descoperita in stadii incipiente, poate fi tratata
- Ce este sindromul May-Turner si cum poate fi tratat
- Ce este disgrafia si cum poate fi tratata?
- Ce este limba geografica si cum poate fi tratata
- Boala Canavan
- Primul ajutor in cazul diareei