Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Cardiomiopatia alcoolica

Actualizat la data de: 09 Iunie 2022
Consultant medical:

Dr. Iancu Marilena
Rezident Medicina de Urgenta

Ce este cardiomiopatia alcoolica

Sus
Cardiomiopatia alcoolica

Cardiomiopatia alcoolica este o afectiune data de consumul in exces de bauturi alcoolice. Din cauza consumului excesiv de alcool, muschii inimii au foarte mult de suferit. Acestia se subtiaza si slabesc fiind afectata functia principala a inimii, aceea de a pompa sangele in sistola atriala si ventriculara.

In momentul in care sangele nu mai este pompat corespunzator in organism, acesta are de suferit din cauza lipsei de sange si se pot dezvolta diverse afectiuni care vor perturba functiile importante ale organismului cum ar fi insuficienta cardiaca.

Cuprins articol

  1. Ce este cardiomiopatia alcoolica
  2. Cauze
  3. Semne si simptome
  4. Diagnostic
  5. Tratament
  6. Perspective de viitor
  7. Concluzie
  8. Citeste pe aceeasi tema

Cauze

Sus

De mai bine de 150 de ani consumul de alcool a fost asociat cu aparitia si dezvoltarea diverselor afectiuni cardiace . In urma autopsiilor au fost corelate legaturi puternice intre cardiomiopatii dilatative (marirea in dimensiuni a inimii) , insuficienta cardiaca si consumul in exces de bauturi alcoolice.

Cercetarile ultimului secol, in special cele din ultimii 35 de ani, arata foarte clar ca alcoolul are un efect toxic asupra muschiului inimii si aortei unei boli numita: cardiomiopatie alcoolica.

Cardiomiopatia alcoolica este mult mai frecventa la barbati in comparatie cu femeile, persoanele cu un astfel de diagnostic avand un istoric lung de consum cronic de alcool, intre 5 si 15 ani.

Consumul excesiv de alcool inseamna un consum care depaseste dozele zilnice recomandate a fi sigure: 2-3 pahare de bautura la femei si 3-4 pahare la barbati. Ceea ce depaseste acest interval incepe si dezvolta efecte adverse in timp.

Semne si simptome

Sus

Printre cele mai des intalnite semne se numara:
Respiratie ingreunata
• Umflarea picioarelor si gleznelor
• Slabiciune si oboseala
• Ameteli ce pot duce pana la lesin
• Pierderea poftei de mancare
• Tulburari de concentrare
• Puls accelerat
• Tuse ce se poate complica cu o spuma roz la expectoratie
• O modifcare a debitului urinar

Toate aceste modificari pot sa lipseasca in stadiile incipiente ale bolii. Isi pot face simtita prezenta in stadii avansate cand, de regula, boala rezultata este insuficienta cardiaca.
De asemenea este demonstrat ca consumul de alcool peste limitele normale are efecte asupra sistemului cardiovasculate, altele decat insuficienta cardiaca.

Sunt asociate aritmiile : fibrilatia artiala, flutterul atrial, alte aritmii supraventriculare, contractii ventriculare premature; hipertensiune arteriala; accident vascular cerebral si chiar moarte subita.

Pe termen lung, consumul cronic de alcool a fost asociat cu disfunctie ventriculara stanga .
Cu toate ca este neclar modul in care alcoolul afecteaza inima, se considera ca stresul oxidativ, apoptoza, disfunctia mitocondriilor, tulburari ale metabolismului , ale acizilor grasi sau catabolismul accelerat al proteinelor au rol in inducerea acestei afectiuni.

Diagnostic

Sus

Diagnosticul se pune de catre medicul specialist in urma unui control fizic, anamnezei si unei ecografii cardiace pentru a vedea cresterea in dimensiuni a inimii. De cele mai multe ori sunt necesare analize de laborator si o radigrafie.

In timpul examenului fizic medicul urmareste tensiunea arteriala, pulsul, asculta plamanii si inima.

De asemenea, in timpul acestui examen se mai urmareste:
• Daca inima este marita in dimensiuni
• Sunete la nivelul vreunei valve cardiace
• Posibila congestie in inima sau plamani
• Turgescenta venelor jugulare
• Umflarea gleznelor si picioarelor

In acest timp, medicul va va intreba in legatura cu consumul dumneavoastra de alcool din trecut. Pentru un bun diagnostic este necesar sa fiti extrem de sincer cu medicul dumneavoastra in ceea ce priveste consumul de alcool, frecventa cu care o faceti , cantitatea consumata si tipul de bautura consumat. Toate acestea ajuta la un diagnostic corect si la gasirea celui mai bun plan de tratament adaptat pentru fiecare caz in parte.

Teste de laborator

Nu sunt urilizate pentru cresterea in volum a inimii ci pentru a observa daca alte organe de importanta vitala din organism au fost afectate de consumul cronic de alcool, cum ar fi ficatul.

Teste imagistice

Radiografia toracica
Aceasta releva daca inima este marita in volum sau daca este vreo congestie in inima sau plamani.

Ecocardiografia
Aceasta pune in evidenta functionalitatea valvelor cardiace( stenozarea lor, insuficienta sau regurgitarea lor) , tensiune arteriala crescuta sau posibile cheaguri de sange( locul favorit de formare fiind in urechiusele cardiace) mai ales ca alcoolul favorizeaza aparitia aritmiilor cardiace cum ar fi fibrilatia artiala sau flutterul atrial.

Tratament

Sus

Primul pas si cel mai important este oprirea consumului de alcool. Urmatorul pas este sa adoptati un ritm de viata mult mai sanatos si echilibrat atat din punct de vedere alimentar cat si in ceea ce priveste activitatea fizica.

Medicul dumneavoastra va poate ajuta si ghida in caz ca apare sevrajul alcoolic.

Perspective de viitor

Sus

Pentru persoanele care prezinta cardiomiopatie alcoolica perspectiva depinde foarte mult de timpul in care s-a consumat alcool si de cantitatea consumata. Astfel se determina severitatea leziunilor cardiace.

Cu cat este mai severa afectiunea cu atat recuperarea e mai grea, cateodata chiar imposibila in cazuri avansate .

Cu cat este mai repede identificata si tratata cardiomiopatia alcoolica, cu atat se poate recupera mai repede pacientul.
In unele cazuri incipiente boala poate fi oprita din evolutie si poate fi chiar inversata .
Este extrem de importanta oprirea consumului de alcool si urmarea planului de tratament prescrisa de medic.

Concluzie

Sus

In concluzie, consumul cronic de alcool are efecte dintre cele mai grave, cateodata ce nu mai pot fi vindecate.
Consumati alcool cu prudenta, cat mai rar si in cantitati rezonabile.

Odata ce ati observat oricare dintre semnele si simptomele enumerate mai sus, sau altele care va ingrijoreaza, adresati-va cat mai repede medicului dumneavoastra de familie sau unui medic specialist.

Odata ajuns in stadiu avansat al bolii, foarte greu se mai poate imbunatati ceva in starea de sanatate.
Consumati bauturi alcoolice responsabil.

https://www.healthline.com/health/alcoholism/cardiomyopathy#outlook
https://emedicine.medscape.com/article/152379-overview#showall


Medici specialisti Cardiologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter