Bolile cardiovasculare, responsabile de 60% din decesele din Romania. Medicii MedLife explica ce investigatii sunt recomandate pentru sanatatea inimii
Conform datelor Societatii Romane de Cardiologie, bolile cardiovasculare sunt responsabile in tara noastra pentru aproximativ 60% din decese, mortalitatea provocata de acestea fiind de trei ori mai mare decat cea provocata de afectiunile oncologice. Pentru a putea imbunatati situatia este necesar sa aruncam o privire de ansamblu asupra preventiei afectiunilor inimii, iar cu ajutorul specialistilor de elita sa ne putem monitoriza bolile, acolo unde este cazul.
Dr. Partene Gabriela, medic primar cardiolog la MedLife Timisoara, a explicat care sunt principalele masuri de preventie a bolilor cardiovasculare si ce investigatii trebuie sa faca periodic pacientii care sufera de boli de inima.
“Printre principalii factori care conduc la aparitia bolilor cardiovasculare se numara fumatul, consumul de alcool, alimentatia nesanatoasa si lipsa activitatii fizice”, ne-a explicat Dr. Partene. De aceea, persoanele care sunt vizate de acesti factori si au si un istoric familial de boli cardiovasculare trebuie sa efectueze un consult cardiologic care sa arate riscul individual de boala cardiovasculara ateroscletorica.
Acest risc este evaluat “printr-o harta specifica validata international (riscul SCORE 2)”, iar in urma rezultatelor se va implementa un plan de preventie.
Principalele afectiuni cardiovasculare si simptomele acestora
Desi patologia cardiovasculara este vasta, cele mai frecvent intalnite afectiuni ale inimii sunt:
• hipertensiunea arteriala
• boala cardiovasculara aterosclerotica (bolile coronariene - infarctul miocardic, angina pectorala, boala arteriala periferica, boala cerebro vasculara - accidentul vascular cerebral)
• dislipidemiile
• aritmiile
• insuficienta cardiaca
• bolile valvulare.
Dr. Partene Gabriela ne-a explicat ca de multe ori bolile cardiovasculare, la debut, pot fi asimptomatice sau pot prezenta simptome discrete. Dar, este necesar un consult cardiologic daca apar urmatoarele manifestari:
• durerea toracica in spatele sternului sau spre stanga, sub forma de apasare, strangere “gheara” sau arsura, care se poate propaga spre bratul stang, gat, maxilar sau stomac, declansata de efort, stres psihic sau expunere la frig, chiar daca nu este intensa sau prelungita;
• dispneea sau scurtarea respiratiei, care devine dificila, mai ales daca se manifesta la efort obisnuit, in repaus sau progresiva;
• oboseala nefireasca, inexplicabila;
• palpitatiile – ritm cardiac rapid, neregulat sau scurte si frecvente senzatii de batai „in plus” ale inimii;
• edemele (umflarea) membrelor inferioare;
• pierderea de cunostinta.
“Ignorarea acestor semne si/sau prezentarea tardiva la medicul specialist contribuie la aparitia unor complicatii importante, uneori ireversibile ale aparatului cardiovascular si a altor organe, deteriorand calitatea vietii si scazandu-i durata. Spre exemplu, hipertensiunea arteriala, atat de frecventa in tara noastra (aproape jumatate din populatie sufera de aceasta afectiune), desi reprezinta un factor major de risc pentru infarct miocardic acut si accident vascular cerebral, fiind adesea asimptomatica sau cu disconfort minim, poate ramane mult timp neglijata de pacient, prezentarea la medicul specialist fiind semnificativ intarziata”, a precizat Dr. Partene.
Principalele investigatii in bolile cardiovasculare
Dupa discutia medicala si examenul clinic al pacientului, medicul efectueaza o electrocardiograma (EKG), care va arata activitatea electrica a inimii. Pentru un tablou clinic complet, cardiologul va recomanda si alte analize, printre care si teste de laborator indicate anual - hemograma, glicemie, profil lipidic, creatinina, RFG, ionograma serica, transaminaze, examen sumar de urina.
Pentru cei cu un istoric de boli cardiovasculare, se recomanda si alte teste speciale: proteina C reactiva inalt sensibila, lipoproteina A, homocisteina.
Masurarea tensiunii arteriale
Dupa ce medicul obtine datele preliminare care arata starea de sanatate a pacientului, poate recomanda investigatii suplimentare, precum:
Ecografia cardiaca - ofera informatii valoroase despre functionarea si anatomia inimii.
Monitorizarea Holter EKG/24 - 48h - inregistreaza activitatea inimii in timpul activitatii cotidiene, cat si in timpul noptii.
Monitorizarea Holter TA/24h in vederea diagnosticarii hipertensiunii arteriale cand masuratorile obisnuite nu sunt concludente, cand exista suspiciunea unor valori ridicate ale tensiunii arteriale in cursul noptii sau pentru a verifica eficacitatea tratamentului administrat.
Testul EKG de efort, care releva comportamentul inimii la efort si daca anumite simptome (de exemplu durerea toracica) sunt determinate de efortul fizic
radiografia toracica.
Investigatii speciale: CT cardiac, RMN cardiac, cateterizarea cardiaca in cazurile selectionate.
Preventia afectiunilor cardiovasculare
Pentru adultii tineri, sanatosi, dar care au un risc de a dezvolta boli cardiovasculare este esential consultul cardiologic, care il poate ghida, in prima faza, spre schimbarea stilului de viata nesanatos.
Dr. Partene Gabriela, cardiolog cu experienta in cadrul MedLife, a specificat, in cadrul interviului, care sunt cele mai importante obiceiuri sanatoase pe care orice persoana le poate adopta pentru a preveni aparitia bolilor de inima:
• evitarea fumatului activ si pasiv;
• activitate fizica aerobica regulata, de intensitate moderata, minim 30 minute zilnic sau 150 minute saptamanal;
• limitarea consumului de alcool;
• alimentatia mediteraneana, bogata in fructe, legume si nuci;
• alimentatia saraca in zahar, sare, produse procesate si grasimi saturate;
• reducerea stresului psihic.
“Protejarea sanatatii inimii ar trebui inceputa din copilarie si continuata ca adult, completand masurile preventive mentionate anterior cu examinari si investigatii periodice, individualizate, la medicul specialist cardiolog. Prin controale de screening, bolile cardiovasculare pot fi depistate din faza incipienta, fiind redusa semnificativ rata complicatiilor”, a concluzionat Dr. Partene.
Cu ajutorul medicii exceptionali din unitatile MedLife, pacientii pot avea incredere ca primesc un diagnostic corect si au acces la solutii personalizate nevoilor lor.
________________
Acest articol este sustinut de MedLife.
Cand stii ce ai, stii ce ai de facut. Acesta este convingerea celui mai puternic sistem de diagnosticare si tratament creat de MedLife, care isi propune sa puna umarul la combaterea riscurilor asociate autodiagnosticului si automedicatiei.
Cum putem scapa de efectele negative ale acestor fenomene? Cu INCREDERE. In stiinta, in medici, in tehnologie si echipamente. In CUNOASTERE. Doar astfel putem avea solutii adevarate la probleme reale.
Laboratoarele si clinicile MedLife sunt locul in care expertiza medicilor, dublata de tehnologia de ultima generatie, ofera acces la un diagnostic corect si solutii personalizate nevoilor tale. Locul care iti da incredere in tine, in maine.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Cardiologie
- Dr. Irina Serban - Institutul de boli cardiovasculare prof. dr. C. C. ILIESCU (in cadrul Spitalului FUNDENI)
- Dr. Vlad Damian Vintila - Ambulatoriul de specialitate pentru copii si tineri - Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti
- Dr. Cristian Alexandru Udroiu - Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti
- Dr. Andrei Carp - Institutul de boli cardiovasculare prof. dr. C. C. ILIESCU (in cadrul Spitalului FUNDENI)
- Dr. Dragomir Ovidiu Chioncel - Institutul de boli cardiovasculare prof. dr. C. C. ILIESCU (in cadrul Spitalului FUNDENI)
Articole recomandate
- Bolile cardiovasculare - preventie, diagnostic si tratament
- Dieta si bolile cardiovasculare
- Bolile cardiovasculare si impactul lor asupra sanatatii
- Sindromul metabolic un important determinant al bolilor cardiovasculare
- Exista vreo legatura intre masa musculara si riscul de boli cardiovasculare
- 6 semnale de alarma surprinzatoare pentru bolile de inima
- Bolile de inima: simptome specifice
- Bolile induse de caldura
- Teste de screening pentru femei. Medicii MedLife explica ce investigatii gin ...