Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Bolile cardiovasculare, principala cauza de mortalitate in lume … in Romania

Actualizat la data de: 12 Octombrie 2010
Bolile cardiovasculare, principala cauza de mortalitate in lume … in Romania

In perioada 6-9 octombrie 2010 a avut loc la Sinaia cel de-al 49-lea Congres National de Cardiologie, noutatea principala a evenimentului fiind prezentarea rezultatelor studiului SHIFT (Systolic Heart failure treatment with the If inhibitor ivabradine Trial), cel mai mare studiu de morbi-mortalitate in tratamentul insuficientei cardiace cronice, studiu ce a fost conceput sa evalueze daca ivabradina imbunatateste prognosticul, simptomele si calitatea vietii, atunci cand este adaugata tratamentului pacientilor cu insuficienta cardiaca si frecventa cardiaca ≥ 70 bpm.

Insuficienta cardiaca inseamna afectarea capacitatii inimii de a pompa in mod eficient sangele in organism si de a mentine o circulatie suficienta pentru a satisface nevoile organismului.

Insuficienta cardiaca cronica este ultimul stadiu al bolii coronariene, o problema majora de sanatate la nivel mondial, care afecteaza 15 milioane de pacienti in Europa (intre 2% si 3% din populatia totala). Reprezinta o povara economica majora datorita asistentei medicale necesare (prin decompensari repetate ), cu mai mult de 10% din spitalizarile anuale, iar jumatate din pacientii cu insuficienta cardiaca mor in 4 ani. Romania se situeaza in primele 3 locuri in Europa in ceea ce priveste mortalitatea prin boli cardiovasculare, unul din doi romani cu - varsta peste 50 de ani - fiind hipertensiv. Conform statisticilor Ministerului Sanatatii (2009) in Romania se inregistreaza o scadere alarmanta a varstei de aparitie a acestor boli.

Pe langa factorii de risc deja bine cunoscuti (diabetul zaharat, obezitatea, colesterolul crescut, sedentarismul, hipertensiunea arteriala), studii recente au demonstrat ca frecventa cardiaca (numarul de batai ale inimii pe minut) influenteaza de asemenea riscul de evenimente coronariene. In populatia generala, cresterea mortalitatii cardiovasculare este direct proportionala cu cresterea frecventei cardiace peste 60 bpm. O frecventa cardiaca peste 70 bpm duce la o rata a decesului de peste 35% din totalul bolilor cardiovasculare. Tratamentele actuale au scazut mortalitatea si morbiditatea in randul pacientilor cu insuficienta cardiaca cronica. Insa pe langa scaderea frecventei cardiace, aceste tratamente au si alte efecte cum ar fi scaderea puterii de contractare a inimii, scaderea nedorita a tensiunii arteriale, oboseala.

"Dupa 20 de ani avem un leac nou pentru insuficienta cardiaca, cu o importanta clinica majora. Problema insuficientei cardiace este ca a atins proportii endemice la nivel global datorita imbatranirii populatiei si este necesara identificarea unor metode mai bune de tratament. Rezultatele arata ca ivabradina poate reduce riscul agravarii bolii si riscul de deces prin insuficienta cardiaca la un numar mare de pacienti, fara efecte adverse semnificative, ceea ce ar trebui sa aiba un impact major asupra tratamentului acestei boli in viitor", a declarat Dan Dominic Ionescu, Profesor la Univesitatea de Medicina, Craiova.

Rezultatele studiului au aratat ca tratamentul cu ivabradina reduce obiectivul primar, compus din decesul de cauza cardiovasculara sau spitalizare pentru insuficienta cardiaca cu 18%. Ivabradina a redus, de asemenea, riscul de deces datorat insuficientei cardiace cu peste un sfert (26%) si riscul de spitalizare din cauza agravarii insuficientei cardiace cu aceeasi valoare (26%). Aceste beneficii au fost evidente dupa doar trei luni de tratament cu ivabradina, cu toate ca pacientii primeau deja tratament optim conform ghidurilor actuale (beta-blocante, inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei, diuretice sau antagonisti de aldosteron). De asemenea, studiul a confirmat faptul ca tratamentul cu ivabradina are un profil de tolerabilitate buna la acesti pacienti fragili.

Pentru a preveni un deces de cauza cardiovasculara sau o internare pentru insuficienta cardiaca, trebuie sa tratam 26 de pacienti cu insuficienta cardiaca timp de un an de zile. Asa cum a subliniat co-presedintele Comitetului Executiv SHIFT, Prof. Michel Komadja de la Universitatea Pierre & Marie Curie din Paris. "La douazeci de ani dupa inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei si zece ani dupa beta-blocante, avem acum un nou medicament care prelungeste viata pacientilor nostri cu insuficienta cardiaca".

Studiul SHIFT este, de asemenea, primul studiu care confirma in mod clar ca tratamentul cu ivabradina, prin reducerea specifica a frecventei cardiace, reduce riscul de deces sau spitalizare pentru insuficienta cardiaca. Aceasta constatare confirma faptul ca frecventa cardiaca joaca un rol cheie in progresia bolii. Luand in considerare faptul ca numarul de batai cardiace in decursul vietii este presetat la toate mamiferele, inclusiv la om, scaderea valorilor la 55-60 bpm creste durata de viata a pacientilor cu insuficienta cardiaca cronica.

Mai mult, rezultatele acestuia ar putea avea un rol cheie in managementul insuficientei cardiace, implicatiile clinice fiind majore atat pentru pacientii cu insuficienta cardiaca prin cresterea calitatii si prelungirea vietii acestora, cat si pentru sistemul medical prin reducerea costurilor datorate insuficientei cardiace (reducerea numarului si a duratei spitalizarilor) dupa cum preciza Cezar Macarie, Profesor al Universitatii de Medicina si Farmacie "Carol Davila", Bucuresti.


Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate