Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Alcoolul ar putea micsora riscul atacului de cord

Publicat la data de: 03 Ianuarie 2007
Un pahar sau doua pe zi nu dauneaza barbatilor cu o presiunea arteriala mare si pot scadea riscul de producere a infarctului, sustin noi cercetari.
Acestea sunt rezultatele unui studiu efectuat pe termen lung pe un grup de 12.000 de barbati - medici, stomatologi si farmacisti care au presiunea arteriala mare.
Multi doctori avertizeaza barbatii cu presiune arteriala sa nu consume alcool pentru ca se considera ca acesta creste presiunea arteriala.
Aceasta recomandare se va modifica in viitorul apropiat, sustin cercetatorii de la Centrul Universitar Medical din Utrecht, Olanda, care isi argumenteaza aceasta afirmatie cu rezultatele studiului.
Intre 1986 si 2002, din patru in patru ani, barbatii care au participat la acest studiu au raspuns la intrebari despre consumul de alcool, dieta si sanatate.
In cazul celor care au consumat moderat alcool– un pahar sau doua pe zi – a existat un risc scazut de a face un atac de cord. Oricum, riscul de a se imbolnavi de inima si decesul din diverse cauze nu s-au diminuat decat in cazul persoanelor care nu au baut deloc alcool.
Barbatii cu hipertensiune care au consumat cantitati moderate de alcool nu este nevoie sa isi schimbe obiceiurile, sustin cercetatorii.
Intr-un articol care insoteste studiul, medicul Anne C.M. Thiebaut, cercetator la Institutul National de Cancer, precum si alti medici de la acelasi institut avertizeaza medicii si pacientii sa priveasca aceste descoperiri cu o oarecare retinere.
Thiebaut si colegii sustin ca aceste cercetari autorealizate – in special in cazul nutritiei – adesea au erori in raportare. Persoanele care cunsuma foarte putin declara un consum mai mare, iar cele care consuma, de fapt, cantitati mari, adesea declara mai putin.
In concluzie, remarcile sunt reale - in parte - si in cazul acestei cercetari cu privire la consumul de alcool.
Totusi, rezultatele acestei cercetari nu sunt de neglijat.


Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate