Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Ai probleme cu colesterolul? Iata 7 modalitati prin care il aduci in limite normale

Actualizat la data de: 13 Decembrie 2018
Ai probleme cu colesterolul? Iata 7 modalitati prin care il aduci in limite normale

Un nivel crescut al colesterolului din sange este un inamic al inimii, se depune pe vasele de sange si poate duce la aparitia a numeroase afectiuni.

Este important ca aceasta substanta pe care o produce organismul, dar care se gaseste si in unele alimente de origine animala, sa se pastreze in limite normale.

In cazul in care in urma unor analize de sange ai descoperit ca ai colesterolul marit, poti lua cateva masuri care te vor ajuta sa scapi de aceasta problema.

Mananca nuci

Cercetarile referitoare la impactul pe care il au nucile, alunele, migdalele si fisticul facute la Universitatea Loma Linda din California au relevat faptul ca persoanele care mananca 67 de grame pe zi din aceste fructe au crescut nivelul de lipoproteine cu densitate inalta (colesterol HDL) cu 8,3%.

De asemenea, un studiu al cercetatorilor japonezi a aratat ca polifenolii din ciocolata cresc productia de colesterol bun, deci poti manca si ciocolata cu alune sau cu nuci, in cantitati moderate. Opteaza pentru ciocolata neagra.

Creste rezistenta organismului

Un grup de cercetatori japonezi a descoperit ca, daca exersezi aproximativ 20 de minute pe zi, nivelul de colesterol "bun" din sange se imbunatateste. Este vorba despre exercitii care cresc capacitatea de rezistenta a organismului.

Si un studiu de la Universitatea din Ohio a aratat ca barbatii care au facut exercitii la sala de forta, de doua ori pe saptamana, timp de 16 saptamani, si-au imbunatatit nivelul de colesterol bun cu pana la 19%.

Rolul colesterolului bun este de a absorbi particulele de grasime care se depun pe peretii vaselor de sange. Astfel este prevenita formarea placii, care duce la aparitia unor afectiuni coronariene.

Bea lapte

Calciul este de ajutor pentru mentinerea unui nivel optim de colesterol bun, spune un studiu publicat in Jurnalul American de Medicina. Persoanele care au luat in fiecare zi suplimente cu calciu aveau un nivel mai bun de colesterol HDL, fata de cei care nu aveau acest obicei.

Asadar, bea o cana de lapte pe zi si consuma regulat lactate, alimente cunoscute pentru continutul ridicat de calciu din organism.

Sucul de merisor, eficient

Fructele de merisor sunt bogate in antioxidanti, care contribuie la cresterea colesterolului bun din sange. O spun cercetatorii de la Universitatea Scranton din SUA. Oamenii de stiinta au constatat ca voluntarii care au baut opt pahare de suc de merisor in fiecare zi, timp de o luna, au sporit colesterolul bun cu 10%.

Astfel, riscul aparitiei de maladii cardiovasculare a scazut cu pana la 40% in cazul acestor persoane.

Consuma grapefruit

Un singur grapefruit pe zi, consumat cu regularitate, are capacitatea de a scadea nivelul de colesterol LDL cu aproximativ 10%. Acest lucru inseamna vase de sange mai sanatoase si un risc mai mic de a dezvolta o afectiune cardiovasculara.

Include fibrele solubile in alimentatie

Fibrele solubile controleaza nivelul de colesterol din sange, ajutand la scaderea nivelului colesterolului LDL. Aceste fibre se gasesc in alimente precum merele, soia, ovazul, prunele, strugurii, piersicile, capsunile, orzul.

Acizii grasi Omega-3 si Omega-6, importanti

Acesti compusi care se gasesc in alimente precum nucile, semintele de chia, pestele gras, broccoli, varza, naut si fasole, sunt importanti pentru mentinerea unui nivel de colesterol LDL in limite normale.

De asemenea, ei ajuta la mentinerea elasticitatii vaselor de sange si au un rol important in producerea de prostaglandine, substante care au proprietati antitrombotice.


Medici specialisti Cardiologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate