Afectiunile cardiace la copii
Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog
Clinica: Spitalul Municipal Campina
Generalitati
SusBolile de inima sunt complexe si dificile cand afecteaza adultii, dar in cazul copiilor impactul este mult mai mare. Exista numeroase tipuri de afectiuni cardiace care pot afecta copiii. Acestea includ malformatii cardiace congenitale, infectii virale si chiar boli de inima dobandite din cauza altor afectiuni genetice.
In unele cazuri, simptomele nu sunt evidente si produc intarzieri in diagnosticare. Alteori, simptomele sunt foarte clare si impun consultul medical.
Vestea buna este ca, odata cu progresul in medicina si tehnologie, multi copii cu boli de inima continua sa traiasca si sa aiba o viata activa si normala.
Diagnosticul acestor boli se pune pe baza a numeroase aspecte, pornind de la tabloul clinic, pana la investigatii ample, precum:
- Ecocardiografia fetala;
- Ecocardiograma;
- Electrocardiograma;
- Radiografia toracica;
- Pulsoximetria;
- Cateterizare cardiaca;
- Imagistica prin rezonanta magnetica.
Cuprins articol
Malformatiile cardiace congenitale
SusMalformatiile cardiace congenitale fac referire la faptul ca problemele din structura inimii au fost prezente inca de la nastere.
Unele defecte cardiace sunt simple si nu necesita tratament, dar altele sunt complexe si impun interventii chirurgicale pe o perioada de mai multi ani. In cazuri grave, unii copii pot necesita transplant de inima si monitorizare si tratament pe tot parcursul vietii.
Exemple de astfel de malformatii sunt urmatoarele:
- Defectul septal atrial;
- Defectul septal ventricular;
- Coarctatia de aorta;
- Stenoza valvulara pulmonara;
- Stenoza aortica;
- Stenoza valvulara mitrala;
- Persistenta de canal arterial;
- Trunchi arterial comun;
- Transpozitie de vase mari;
- Foramen ovale patent;
- Tetralogia Fallot;
- Boala Ebstein;
- Sindrom Eisenmenger.
Simptomele devin prezente la scurt timp dupa nastere in cazul malformatiilor grave. Astfel, pot sa apara:
- Cianoza;
- Tahipnee;
- Transpiratii;
- Edem;
- Dispnee sau apnee in timpul suptului.
Defectele cardiace mai putin grave nu pot fi diagnosticate decat mai tarziu in copilarie, atunci cand incep sa apara simptome (dispnee de efort, fatigabilitate, sincopa, edem).
Majoritatea malformatiilor cardiace congenitale rezulta din problemele care apar la inceputul dezvoltarii inimii copilului. Cauzele nu sunt pe deplin cunoscute, dar exista anumiti factori de risc ce ar putea juca un rol important. Acestia includ:
- Infectia cu virusul rubeolic a femeilor insarcinate;
- Diabetul mamei (diabetul gestational nu creste riscul de aparitie a defectelor cardiace);
- Consumul unor medicamente pe durata sarcinii, precum statinele, talidomida si inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei;
- Fumatul si consumul de alcool pe timpul sarcinii;
- Ereditatea.
Tratamentul impune medicamente si interventii chirurgicale. In cazuri mai usoare, interventiile chirurgicale se pot efectua prin cateterism cardiac, fara a impune incizii mari. Totusi, in cazurile severe se impun operatiile pe cord deschis si chiar transplantul de inima.
Aritmiile
SusAritmiile reprezinta ritmuri anormale ale batailor inimii. In urma lor, inima poate ajunge sa pompeze ineficient sangele. Exista numeroase tipuri diferite de aritmii la copii, inclusiv:
• Tahicardia supraventriculara;
• Bradicardia;
• Sindromul Q-T lung;
• Sindromul Wolff-Parkinson-White.
Simptomele aritmiilor pot include:
• Slabiciune;
• Oboseala;
• Ameteala;
• Sincopa;
• Dificultati de hranire si pierderi in greutate.
Tratamentele depind de tipul aritmiei si de modul in care aceasta afecteaza sanatatea generala a copilului.
Ateroscleroza
SusAteroscleroza este o afectiune caracterizata prin acumulare de placi de grasimi si colesterol la nivelul arterelor. Odata cu cresterea volumului acestor substante, arterele devin rigide si inguste, crescand riscul formarii de cheaguri de sange.
De obicei dureaza multi ani pentru ca ateroscleroza sa apara si este neobisnuit ca adolescentii si copiii sa sufere de aceasta boala. Cu toate acestea, obezitatea, diabetul zaharat, hipertensiunea arteriala si alte boli pun copiii in pericol.
Medicii recomanda evaluarea frecventa a copiilor pentru a se determina nivelurile lor de colesterol. De asemenea, tensiunea arteriala trebuie supravegheata frecvent, mai ales in cazul in care in familie exista antecedente de boli cardiace, diabet sau obezitate.
Tratamentul implica, de obicei, modificari ale stilului de viata, precum introducerea de exercitii fizice si modificari alimentare. Astfel, copiii trebuie sa renunte la fast-food, chipsuri si dulciuri.
Pericardita
SusPericardita este o afectiune caracterizata prin inflamatia sau infectia pericardului, adica a membranei care inconjoara inima. Astfel, in jurul inimii se acumuleaza o cantitate mare de lichid ce ii afecteaza capacitatea de a pompa sangele in mod eficient.
Pericardita poate sa apara in urma unei interventii chirurgicale efectuate pentru a trata o malformatie cardiaca sau poate fi cauzata de infectii bacteriene, traumatisme toracice sau de alte boli, precum lupusul.
Tratamentele depind de gravitatea bolii, de varsta copilului si de starea generala de sanatate pe care o are.
Infectii virale
SusVirusurile, pe langa faptul ca pot provoaca afectiuni respiratorii, precum raceala sau gripa, pot afecta, de asemenea, sanatatea inimii. Infectiile virale pot provoca miocardita, adica infectia muschiului inimii.
In urma acestei afectiuni capacitatea inimii de a pompa sange in organism este diminuata.
Infectiile virale ale inimii sunt rare si pot produce simptome asemanatoare gripei, incluzand oboseala, dispnee si disconfort toracic. Tratamentul este medicamentos si vizeaza reducerea simptomelor.
Boala cardiaca reumatismala
SusAtunci cand afectiunile produse de streptococi sunt lasate netratate, complicatiile pot sa apara. Printre acestea se numara si boala cardiaca reumatismala. Aceasta boala poate afecta sever si permanent supapele si muschiul inimii.
Adesea, febra survine la copiii cu varste intre 5 si 15 ani, dar trebuie stiut ca boala poate ramane ascunsa chiar si 10-20 de ani.
Boala cardiaca reumatismala poate fi prevenita daca afectiunile produse de streptococi sunt diagnosticate la timp si tratate in mod eficient cu antibiotice.
Boala Kawasaki
SusBoala Kawasaki este o boala rara care afecteaza in principal copiii si produce inflamarea vaselor de sange ale organismului. Sunt afectate frecvent vasele de sange de la nivelul mainilor, picioarelor, gurii, buzelor si gatului, dar si arterele coronare.
Cercetatorii nu sunt inca siguri care sunt cauzele afectiunii, dar afirma ca aceasta se asociaza cu alte boli cardiace in aproximativ 25% din cazuri. Copiii cu varste mai mici de 5 ani sunt cel mai frecvent afectati.
Tratamentul depinde de severitatea bolii si consta in administrare de gamaglobulina si aspirina. Corticosteroizii pot reduce riscul de aparitie a complicatiilor.
In plus, copiii cu aceasta afectiune necesita supraveghere medicala continua pe tot parcursul vietii, deoarece au un risc crescut de complicatii cardiace.
Murmur cardiac
SusMurmurul cardiac este un sunet produs de sangele care circula prin camerele si valvele inimii sau prin vasele de sange apropiate. Adesea este inofensiv, dar in alte cazuri poate indica o afectiune cardiovasculara subiacenta.
Murmurul cardiac poate fi cauzat de malformatii cardiace congenitale, febra sau anemie. Daca medicul observa un astfel de sunet in cazul copiilor, va solicita investigatii suplimentare pentru a se asigura ca inima este sanatoasa.
De obicei, murmurul cardiac se rezolva de la sine, dar daca exista probleme cu inima, poate necesita tratament suplimentar.
Concluzii
SusAfectiunile cardiace in cazul copiilor sunt extrem de importante, putand duce la complicatii cu potential letal. Acestea pot produce simptome si pot fi detectate rapid sau sunt asimptomatice si evolueaza pentru perioade indelungate, chiar si de 20-30 de ani.
Cu cat aceste afectiuni sunt diagnosticate mai rapid, cu atat perspectiva este mai buna.
Tratamentele variaza in functie de boala si implica medicamente si interventii chirurgicale. In cazuri extrem de grave, cand nu exista alternative, transplantul de inima poate fi o solutie.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Pediatrie
- Medic Primar Pediatru Liliana Cretu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii dr. VICTOR GOMOIU
- Medic Primar Pediatrie Laura Carasava - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
- Medic Primar Pediatrie Simona Mosescu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
- Medic Primar Pediatru Stanciu Adrian - Spitalul clinic de urgenta pentru copii MARIA SKLODOWSKA CURIE
- Medic Specialist Pediatru Gabriela Otel - Sectia de pneumoftiziologie copii IX (Institutul MARIUS NASTA)
Articole recomandate
- Principalele afectiuni induse de stres
- Afectiuni care raspund cel mai bine la tratamentul homeopat
- Insuficienta cardiaca congestiva - cand suntem in pericol?
- Tot ce trebuie stiut despre apneea in somn la copii
- Ce este si cum se manifesta faringita streptococica la copii?
- Cand se fac analizele de sange la copii si de ce? Interviu cu Dna. Dr. Seraf ...
- Legatura dintre bolile cardiace si stilul de viata
- Informatii esentiale despre bolile metabolice la copii
- Hipertensiunea arteriala la copii
Citeste pe aceeasi tema
- Aritmia cardiaca la copii: Cauze, diagnostic si tratament
- Ce sunt si cum se manifesta tulburarile de ritm cardiac la adulti versus copii
- Fiziologia si patologia cresterii si dezvoltarii copiilor, cu Dr. Ivona Fronea, Medic primar endocrinologie
- Efectul desenelor animate asupra copiilor
- Zgomotele cardiace anormale - cauze si tratament