Activitatea sexuala nu prezinta riscuri pentru bolnavii cardiaci
Generalitati
SusDaca o persoana a suferit recent un atac de cord sau o operatie pe cord, ar putea fi ingrijorata de faptul ca bataile accelerate ale inimii, din timpul actului sexual, ar putea fi periculoase. Totusi, reluarea activitatii sexuale nu prezinta riscuri pentru bolnavii cardiaci.
Cei care sufera de boli cardiace severe si care au simptome si in repaus, ar trebui sa amane actul sexual pana cand starea lor de sanatate se stabilizeaza. Dar daca bolnavii pot merge in pas vioi sau pot urca scarile fara sa se confrunte cu dureri in piept, fara ca ritmul cardiac sa fie anormal sau sa apara dificultati de respiratie, inseamna ca pot reincepe activitatea sexuala fara probleme.
Cuprins articol
Anxietatea legata de reluarea vietii sexuale
SusSpecialistii atrag atentia totusi ca bolnavii cardiaci trebuie consultati de catre medic inainte de a-si relua viata sexuala. Acest aspect este esential pentru evaluarea gravitatii bolii cardiovasculare si a starii generale de sanatate. La fel de important este sa discute cu partenerii lor deschis ori cu un cadru medical, daca au sentimente de anxietate sau depresie legate de activitatea intima.
Uneori, partenerul poate fi mult mai nelinistit decat bolnavul cardiac. Din pacate, cei mai multi dintre cardiologi nu reusesc sa discute deschis acest subiect cu pacientii lor. Multi dintre cei care au suferit un atac de cord sau au fost supusi unei interventii chirurgicale de by-pass devin deprimati, fapt ce le va diminua libidoul si le va afecta functia sexuala.
Majoritatea au tendinta de a evita activitatile sexuale, iar acest aspect ar putea agrava aceasta depresie. De aceea este foarte important pentru medici sa le transmita bolnavilor cardiaci faptul ca prezenta unei boli de inima nu inseamna sfarsitul activitatii sexuale.
Riscul relatiilor extraconjugale
SusIn urma cercetarilor, specialistii afirma ca la un numar redus de bolnavi cardiaci, actul sexual extraconjugal a inrautatit si a agravat starea de sanatatate. Totusi, nu exista studii concrete, realizate pe un lot important de subiecti care sa confirme aceste concluzii.
Desi se presupunea ca riscul unui atac de cord in tipul unui act sexual ar fi de doua-trei ori mai mare decat in cazul perioadelor in care bolnavul cardiac nu este implicat in activitatea sexuala, riscul real de atac de cord in timpul actului sexual este foarte scazut.
Echilibrul emotional
SusBolnavii cardiaci ar trebui sa stie ca relatiile sexuale sunt o parte importanta din viata lor si ar trebui sa isi reia aceste activitati, in mod normal, fara sa-si faca vreo grija. Este esential sa discute cu medicul despre riscurile sau temerile legate de acest aspect.
Daca anxietatea privind eventualele consecinte legate de actul sexual este crescuta, se va apela la ajutorul unui psihoterapeut. O viata sexuala sanatoasa este un aspect important al unei existente normale, sanatoase.
Aceasta aduce contributii benefice organismului, atat din punct de vedere fizic cat si psihic. Multi bolnavi doresc sa stie cat de repede isi pot relua viata sexuala dupa un infarct sau interventie chirurgicala.
Acest lucru depinde de severitatea starii lor. O persoana care a suferit un atac minor de cord sau o criza de durere toracica poate fi capabila sa-si reia activitatea sexuala intr-o saptamana, in timp ce bolnavul care a avut un atac de cord ce a presupus o interventie chirurgicala va trebui sa astepte mai mult timp.
Tratamentele actuale pentru bolile de inima provoaca foarte rar disfunctii sexuale, iar pacientii trebuie sa urmeze corect tratamentul prescris de medicul cardiolog.
Medicamente pentru tratarea disfunctiei erectile
SusBarbatii cardiaci cu o stare stabila de sanatate, pot folosi medicamente pentru tratarea disfunctiei erectile. Medicamentele nu trebuie administrate atunci cand sunt utilizati nitrati pentru ameliorarea durerilor toracice, ca urmare a bolilor arterelor coronariene.
Femeile care sufera de boli de inima ar trebui sa discute cu medicul despre metode contraceptive sau despre o posibila sarcina, deoarece sarcina poate determina in corpul femeii, modificari care ar putea agrava bolile cardiace, iar anumite tratamente pot dauna fatului.
Pacientii care au suferit operatii de by-pass sau interventii chirurgicale majore la nivelul inimii vor trebui sa astepte cel putin sase-opt saptamani inainte de a-si reincepe viata sexuala.
Contactul sexual este considerat sigur, daca se desfasoara chiar si dupa cateva zile in cazul pacientilor care au suferit interventii chirurgicale minim invazive ce au presupus deblocarea vaselor de sange.
Aceste noi orientari vizeaza toate formele de boli de inima, inclusiv boli coronariene, insuficienta cardiaca, tulburari de ritm cardiac (aritmii), defecte cardiace congenitale si probleme ale valvelor cardiace.
Daca starea pacientului cardiac este incerta dupa consultul medical, se recomanda ca acesta sa fie supus unui test de stres cardiac. Aceasta investigatie implica monitorizarea si evaluarea activitatii inimii si a respiratiei in timp ce bolnavul merge pe o banda de alergat sau face alt tip de efort (utilizeaza o bicicleta stationara, de exemplu).
Chiar si dupa ce au primit aprobarea medicului privind actul sexual, persoanele care sufera de boli de inima ar trebui sa ia cateva masuri de precautie. Astfel, acestia trebuie sa evite grasimile, sa consume multe fructe si legume, sa nu faca excese alimentare sau efort fizic exagerat si sa nu consume alcool.
Indicat ar fi sa se evite mesele grele inainte de activitatea sexuala, sa se utilizeze o pozitie sexuala care sa permita respiratia libera si sa evite locurile si partenerii nefamiliari (cele mai multe cazuri de moarte subita in timpul actului sexual implica sexul extramarital).
De asemenea, intre cei doi parteneri trebuie sa existe o buna comunicare si intelegere reciproca. In cazul in care bolnavul cardiac doreste sa faca o pauza in timpul actului sexual, intrucat ar putea inteveni diverse simptome, ar trebui sa fie sustinut de partener.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Sexologie
- Dr. Rares Ignat -
- Psiholog Roxana Patrascu -
- Dr. Raluca Adriana Muntean -
- Psihoterapeut Gabriel Pirvan -
- Dr. Nicolae Calomfirescu - Ministerul Administratiei si Internelor - Spitalul de urgenta prof. dr. DIMITRIE GEROTA
Articole recomandate
- Cancerul de prostata
- Traind si iubind cu HIV/SIDA
- Depresia la copil si adolescent
- SIDA - Infectia cu Virusul Imunodeficientei Umane (HIV)
- Hemoroizii - factori de risc
- Activitatea fizica creste sansele de prevenire a cancerului de san
- Activitatea sexuala si supraponderabilitatea
- Influenteaza alimentatia activitatea sexuala?
- 10 curiozitati legate de activitatea sexuala