6 semnale de alarma surprinzatoare pentru bolile de inima
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati
SusBolile de inima sau bolile cardiovasculare sunt termene folosite pentru a descrie o serie de boli care afecteaza inima. Diferite boli care fac parte din categoria bolilor cardiovasculare includ afectiuni ale vaselor de sange cum ar fi boala coronariana, problemele de ritm cardiac (aritmii), infectii ale inimii si defecte congenitale cardiace. Termenul de boli de inima este folosit adesea alternativ cu cel de boli cardiovasculare.
Cuprins articol
Semnale de avertizare
SusTensiunea arteriala ridicata, stresul si diabetul, sunt cele mai des intalnite semnale care pot avertiza o persoana ca are un risc crescut de aparitie a bolilor cardiovasculare. Exista si alte semne de care majoritatea oamenilor nu sunt constienti, cum ar fi caderea parului sau disfunctii erectile.
6 semne neobisnuite specifice bolilor de inima si masuri de protectie
Disfunctia sexuala: Bolile de inima pot fi ultimul lucru la care va puteti gandi cand va aflati intr-un moment intim, dar de fapt aceste probleme ar putea fi un motiv de ingrijorare pentru sanatatea inimii cat si pentru sanatatea sexuala.Desi disfunctiile sexuale difera la barbati si femei, legatura acestora cu afectiunile cardiovasculare este aceeasi: cand vasele de sange nu functioneaza optim, pot sa apara probleme sexuale. Daca suferiti de o disfunctie circulatorie intr-o anumita zona, acest lucru se poate reflecta si la nivelul altor regiuni din organism. Ce este de facut - Tratati ambele probleme. Cu ajutorul unui tratament medicamentos adecvat si modificari care implica un stil de viata sanatos, atat disfunctiile sexuale cat si bolile de inima pot fi evitate. Specialistii recomanda exercitiile fizice regulate si discutia cu medicul legata de posibilitatea utilizarii unei aspirine pe zi pentru rezolvarea ambelor probleme inclusiv cea legata de sanatatea cardiovasculara.
Chelia la barbati : Pierderea parului este mai mult decat o problema estetica, aceasta poate semnifica o circulatie sanguina precara conform unei corelatii dintre bolile cardiovasculare si prezenta calvitiei, demonstrata in cadrul unor studii. Slaba irigare cu sange a foliclulilor de par poate seminifica circulatia slaba a sangelui la nivelul inimii, desi inclusiv alti factori pot avea un rol important in aceasta conexiune. Unii barbati care sufera de calvitie fumeaza, au hipertensiune arteriala sau au o predispozitie genetica catre boli cardiovasculare. Cunoasterea istoricului familial privind calvitia si afectiunile inimii va pot ajuta sa evaluati propriul risc. In cazul in care acestea sunt intalnite in interiorul familiei aveti un motiv in plus sa faceti tot posibilul pentru a preveni hipertenisunea arteriala si valorile ridicate de colesterol si pentru a evita sau a renunta la fumat.
Sforaitul si apneea de somn: Conform unui studiu s-a confirmat ca exista un risc mare de aparitie a bolilor cardiovasculare la persoanele care au caile respiratorii obstructionate si sufera de apnee de somn sau sforaie. Somnul deranjat poate predispune la declansarea hipertensiunii arteriale si a diabetului zaharat, ambele contribuind la dezvoltarea bolilor de inima. Ce este de facut - Preveniti problemele care ar putea sa apara. Vestea buna este ca aceste semnale de avertizare va ofera suficient timp pentru a lua masuri. Tulburarile de somn cauzate de problemele de respiratie apar de obicei cu zeci de ani inainte de a fi diagnosticate si cu zeci de ani inainte sa apara alte semne de avertizare a prezentei bolilor cardiovasculare. Daca aveti aceste manifestari pe timpul noptii, intrebati medicul ce teste trebuie sa faceti pentru a imbunatati calitatea somnului si implicit a vietii dvs.
Migrene: Durerile de cap pot determina dureri de inima. Femeile care se confrunta cu migrene, tulburari de vedere sau senzoriale cel putin o data sau de doua ori pe luna, sunt predispuse la dezvoltarea bolilor cardiovasculare. In cazul in care este prezenta o anomalie vasculara intr-o anumita zona a corpului este probabil ca aceasta sa presupuna si existenta alteia. Ce este de facut - Discutati cu medicul despre migrena si incercati sa descoperiti daca suferiti de probleme circulatorii si daca acestea au si alte consecinte asupra sanatatii dvs.
Mancati si beti din recipiente de plastic: Aruncati sticlele de plastic la cos. Potrivit studiilor bisfenolul A (BPA) care se gaseste in compozitia recipientelor alimentare din plastic pot produce o molecula asemanatoare cu estrogenul care imita efectele acestuia si declanseaza cresterea riscului de boli cardiovasculare la femei. BPA ar putea crea prea mult estrogen sau ar putea bloca beneficiile efectelor sale. Ce este de facut - Inlocuiti recipientele din plastic alimentar si sticlele cu apa, care sunt susceptibile de a contine BPA cu otel inoxidabil, sticla, ceramica sau alte materiale. Daca nu sunteti pregatiti sa renuntati la vasele din plastic, evitati sa le incalziti intrucat acest proces poate provoca infiltrarea unor substante chimice in compozitia alimentelor.
Stresul marital: Certurile frecvente existente intr-o relatie pot creste riscul aparitiei bolilor de inima. Rezultatele obtinute in urma unui studiu au aratat ca femeile care sufera de stres marital au un risc crescut de a manifesta simptome ale bolilor cardiovasculare. Diferentele hormonale si modul in care persoanele de sex diferit percep stresul, pot explica de ce barbatii nu sunt afectati in mod similar. Inimile femeilor sunt diferite de cele ale barbatilor, in termeni de circulatie si receptori pentru ale unora dintre hormoni. Ce este de facut - Respirati adanc. Stresul poate determina hipertenisune arteriala, probleme cardiovasculare si depresie. Specialistii sugereaza persoanelor cu dificultati in controlul stresului sa caute ajutor pentru a depasi acest inconvenient. Oamenii raspund diferit la stres, dar exista metode de a limita stresul si a modifica perceptia acestuia. In acest scop puteti face yoga, exercitii fizice regulate si puteti medita.
Concluzie
SusBolile cardiovasculare, in general, se refera la conditii care implica vase de sange ingustate sau obturate, care pot determina aparitia unui atac de cord, durere in piept (angina pectorala) sau accident vascular cerebral. Alte conditii cardiace cum ar fi infectiile, dar si boli care afecteaza muschiul inimii, valvele sau ritmul cardiac, sunt considerate forme ale bolilor de inima. Multe dintre formele bolilor de inima pot fi prevenite sau tratate printr-un stil de viata sanatos.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Cardiologie
- Medic Primar Cardiolog Irina Serban - Institutul de boli cardiovasculare prof. dr. C. C. ILIESCU (in cadrul Spitalului FUNDENI)
- Medic Primar Cardiolog Vlad Damian Vintila - Ambulatoriul de specialitate pentru copii si tineri - Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti
- Medic Primar Cardiolog Cristian Alexandru Udroiu - Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti
- Medic Primar Cardiolog Radu Ciudin - Institutul de boli cardiovasculare prof. dr. C. C. ILIESCU (in cadrul Spitalului FUNDENI)
- Prof. univ. dr. Ion Tintoiu - Centrul Clinic de Urgenta de Boli Cardiovasculare Academician Vasile Candea
Articole recomandate
- Sindromul inimii frante
- Anatomia inimii - camerele inimii si peretele cardiac
- Sentimentele negative si efectele asupra sanatatii inimii
- 9 reguli pentru o inima sanatoasa
- Anatomia inimii - Conductia si ciclul cardiac
- Hipercolesterolemia: Alimente sanatoase pentru inima
- Fructele cu coaja lemnoasa si sanatatea inimii
- Bolile de inima: simptome specifice
- 9 secrete pentru o inima mai sanatoasa