Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

5 semne surprinzatoare ale unei inimi bolnave

Actualizat la data de: 01 Octombrie 2024

Generalitati

Sus
5 semne surprinzatoare ale unei inimi bolnave

Majoritatea oamenilor cunosc semnele unui atac de cord, dar daca exista alte indicii care ar putea indica, inca din timp, ca inima dvs. are probleme, acestea exista.

Cercetatorii au studiat mai multi pacienti care in decurs de luni sau ani au suferit un atac de cord.

Atunci cand sunt afectate inima si arterele care o hranesc apar simptome se pot resimti in mai multe zone ale corpului.

Iata 5 indicii surprinzatoare care indica necesitatea unui examen cardiovascular.

Oricare dintre urmatoarele manifestari - in particular sau mai multe impreuna- sunt un motiv sa va adresati medicului specialist.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Durerile de gat
  3. Probleme sexuale
  4. Ameteli, lipotimie sau dificultati de respiratie
  5. Indigestie, greata sau arsuri la stomac
  6. Durerile de urechi si maxilar
  7. Citeste pe aceeasi tema

Durerile de gat

Sus

Simititi ca la marginea gatului exista un muschi care va restrange posibilitatea de a misca gatul?

Atentie mai ales daca acest disconfort nu dispare. Dupa un atac de cord, unii dintre pacienti isi amintesc ca aveau dureri la nivelul gatului sau simteau gatul incordat, un simptom atribuit in acel moment unei tensiuni musculare.

De obicei, persoanele care sufera un atac de cord omit sa mentioneze si aceasta durere la nivelul gatului, din cauza durerii acute mult mai accentuate din piept, umeri si brat.

La femei, este mai putin probabil sa apara astfel de manifestari dureroase si adesea, acestea simt o durere si o senzatie de constrictie la baza gatului si de-a lungul umarului, iar durerea se poate extinde de-a lungul partii stangi a corpului.

Nervii din tesutul cardiac deteriorat trimit semnale dureroase de-a lungul maduvei spinarii care sprijina nervii ce se extind la nivelul gatului si umarului.

Particularitate durerea radiaza pe o intreaga linie, mai degraba decat intr-un singur loc specific, si nu se amelioreaza cand se aplica gheata, caldura sau se face masaj muscular.

Probleme sexuale

Sus

Problemele in mentinerea sau atingerea erectiei, sunt probleme comune la barbatii cu boli coronariene, dar nu multi fac acesata legatura.

Un studiu asupra unui grup de babati europeni care urmau tratament pentru boli cardiovasculare, a relevat ca 2 din 3 barbati sufereau de disfunctii erectile cu luni sau ani inainte sa fie diagnosticati cu probleme cardiace.

Studiile recente asupra conexiunii dintre disfunctia erectila si bolile cardiovasculare au fost atat de convingatoare, incat medicii considera ca trebuie sa se efectueze un examen clinic complet standard atunci cand un barbat acuza ca sufera de disfunctie erectila.

Exista deci, dovezi clare care sa indice faptul ca este prezent un risc ridicat de atac de cord la barbatii care sufera de disfunctie erectila.

Asa cum arterele din jurul inimii se pot ingusta si pot deveni rigide, la fel se poate intampla si cu arterele care asigura fluxul sanguin in penis si pentru ca arterele de la nivelul penisului sunt mai mici, au tendinta sa prezinte leziuni mai devreme decat cele din jurul cordului - cel mult 3-4 ani inainte ca boala cardiovasculara sa fie detectata.

Particularitatea in aceasta situatie este ca nu va fi imediat reperata cauza.

Daca aveti probleme in a mentine sau atinge erectia, este necesar sa va adresati si medicului cardiolog pentru investigatii.

Ameteli, lipotimie sau dificultati de respiratie

Sus

Mai mult de 40% dintre femeile care au suferit un atac de cord, au acuzat dificultati de respiratie in zilele premergatoare atacului de cord.

Daca simtiti ca nu puteti respira, sau aveti senzatia de lesin sau ameteala ca si cum ati schimbat altitudinea acesta este un semn ca ceva nu este in regula.

Daca acuzati dificultati de respiratie in urma unor activitati care pana atunci nu erau obositoare, acesta este un motiv sa va ingrijorati.

Fluxul de sange este scazut si astfel nu poate transporta cantitatea suficienta de oxigen la inima.

Durerile pectorale, pot sa apara atunci cand respirati adanc.

Bolile arterelor coronare, in care placa se acumuleaza si blocheaza arterele care hranesc inima, impiedica inima sa obtina suficient oxigen.

Imposibilitatea brusca de a respira adanc este adesea primul semn al anginei pectorale, un tip de durere musculara a inimii.

In cazul in care dificultatile de respiratie sunt cauzate de boli pulmonare, acestea incep sa se manifeste treptat, in timp ce tesutul pulmonar se deterioreaza din cauza fumatului sau factorilor de mediu.

Indigestie, greata sau arsuri la stomac

Sus

Desi cele mai multe persoane se asteapta ca durerile asociate cu o conditie medicala a inimii sa se manifeste la nivelul toracelui, este posibil ca acestea sa apara insa, in zona abdominala.

Unii oameni, in special femeile, manifesta arsuri stomacale sau au senzatia de plenitudine.

O indigestie severa sau greturile pot fi semne precoce ale unui atac de cord sau infarct miocardic, in special in cazul femeilor.

Depozitele de grasime pot bloca o artera care reduce sau intrerupe furnizarea de sange la inima, cauzand ceea ce se simte ca o constrictie sau durere - in cea mai mare parte in zona toracelui, dar uneori si in zona abdomenului.

In functie de partea inimii care a fost afectata, aceasta trimite semnale de durere de intensitate mai mica in restul corpului.

Greata si ametelile, pot fi de asemenea, semne ca un atac de cord este in curs de desfasurare si este indicat sa va adresati medicului daca acestea persista.

Ca toate tipurile de angina pectorala, durerile abdominale asociate cu bolile cardiovasculare sunt de natura sa se accentueze atunci cand faceti efort, si sa se amelioreze cand va odihniti.

De asemenea, este posibil sa experimentati repetari al acestui episod, mai degraba decat sa manifestati acest tip de durere pe o perioada prelungita de timp asa cum se intampla in cazul indigestiilor puternice sau a intoxicatiilor alimentare.

Durerile de urechi si maxilar

Sus

Durerile de maxilar sunt cele mai misterioase simptome, care pot avea mai multe cauze, dar pot fi uneori, indicii ale unei boli a arterelor coronare si ale unui atac de cord iminent. Durerea se poate deplasa de-a lungul maxilarului pana la ureche si poate fi destul de greu de determinata provenienta acesteia.

Durerea este un simptom asupra caruia medicii au inceput sa se concentreze recent, deoarece multi pacienti sub supraveghere medicala dupa un atac de cord au declarat ca acest tip de durere este singura manifestare notabila ce a precedat atacul de cord.

Tesutul cardiac deteriorat trimite semnale de durere de-a lungul maduvei spinarii la comanda nervilor ce radiaza de la vertebrele cervicale de-a lungul maxularului si pana la ureche.

Spre deosebire de durerile maxilarului cauzate de tulburari articulare temporomandibulare, dureri dentare, sau infectii ale urechii, durerea cauzata de boala cardiaca nu se simte intr-un loc izolat si determinat, ci mai degraba radiaza dinspre exterior, delimitat.

Durerea se poate extinde pana la umar si brat - in special in partea stanga, si nu se amelioreaza atunci cand sunt aplicate gheata, caldura sau masaje.


Medici specialisti Cardiologie

  • Dr. Irina Serban - Institutul de boli cardiovasculare prof. dr. C. C. ILIESCU (in cadrul Spitalului FUNDENI)
  • Dr. Andrei Carp - Institutul de boli cardiovasculare prof. dr. C. C. ILIESCU (in cadrul Spitalului FUNDENI)
  • Dr. Dragomir Ovidiu Chioncel - Institutul de boli cardiovasculare prof. dr. C. C. ILIESCU (in cadrul Spitalului FUNDENI)
  • Dr. Radu Ciudin - Institutul de boli cardiovasculare prof. dr. C. C. ILIESCU (in cadrul Spitalului FUNDENI)
  • Dr. Ion Tintoiu - Centrul Clinic de Urgenta de Boli Cardiovasculare Academician Vasile Candea

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter