Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

5 factori surprinzatori care iti afecteaza inima

Publicat la data de: 26 Mai 2016
5 factori surprinzatori care iti afecteaza inima

Sanatatea inimii se mentine printr-o dieta echilibrata, miscare si un mod de viata sanatos.

Sunt lucruri esentiale, pe care le stim cu totii. Insa ceea ce putini dintre noi stim este faptul ca acest organ vital poate fi afectat si de factori despre care, la prima vedere, ai crede ca nu au nicio legatura cu aparitia bolilor cardiovasculare.

Iata despre ce este vorba:

1. Afectiunile dentare

La prima vedere, nu te-ai gandi ca o afectiune stomatologica iti poate afecta inima. Insa unii experti sustin ca exista o legatura intre sanatatea inimii si afectiunile dentare si gingivale.

Unele studii au aratat ca persoanele care sufera de afectiuni ale gingiilor sunt mai predispuse la bolile cardiovasculare. Legatura nu este clara, insa se crede ca bacteriile din gingii pot trece in sange, ducand la inflamatia vaselor sangvine si la alte probleme cardiovasculare.

De aceea, este foarte important sa faci o vizita la medicul stomatolog la fiecare sase luni, ca sa te asiguri ca totul este in regula. Mergi, de asemenea, la control, daca observi ca ai carii sau gingiile rosii si inflamate.

2. Orarul de lucru in ture

Lucrul pe timpul noptii sau in ture neregulate creste riscul unui atac de cord, potrivit unui studiu recent efectuat de catre oamenii de stiinta de la Universitatea de Vest din Canada. Cercetatorii spun ca munca in schimburi are un impact negativ asupra ritmului circadian al organismului, cel care este responsabil de reglarea functiilor organismului.

Astfel, este afectata si sanatatea inimii tale. Asadar, daca ai un astfel de orar de lucru este important sa iei masuri de protectie. Ai grija sa mananci la ore fixe, sa incerci sa dormi sapte-opt ore legate, cat si sa practici un sport. De ajutor iti va fi si un hobby, care sa te ajute sa te relaxezi si sa reduci din stres.

3. Menopauza prematura

Femeile care intra la menopauza inainte de a implini varsta de 46 de ani au sanse mai mari de a face un atac de cord sau un accident vascular cerebral. Riscul este de doua ori mai crescut decat la femeile care intra la menopauza la o varsta mai inaintata. Acest lucru se poate intampla din cauza scaderii nivelului de estrogen din organism.

De aceea, daca te numeri printre femeile care au intrat la menopauza mai devreme decat in mod normal este indicat sa mergi la controale de rutina in fiecare an, ca sa fii sigura ca inima ta functioneaza in parametri normali.

4. Furia

Fiecare dintre noi avem momente de furie, este un lucru normal. Insa situatia devine ingrijoratoare in momentul in care te confrunti foarte des cu astfel de stari negative. Aceste emotii, pecum furia, mania, supararea, traite in exces, ne pot slabi inima, ducand, in timp, la aparitia unor maladii cardiovasculare.

Ca sa iti tii mania sub control poti apela la tehnici de meditatie, la sport, cat si la yoga. De asemenea, cere ajutor prietenilor si familiei ori de cate ori simti ca nu poti trece peste o suparare.

5. Sforaitul

Daca partenerul tau ti-a spus ca sforai in mod regulat sau daca suferi de apnee de somn, inseamna ca ai un grad mai ridicat de hipertensiune arteriala, accidente vasculare cerebrale si insuficienta cardiaca. De asemenea, poti sa suferi de batai neregulate ale inimii.


Medici specialisti Cardiologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter