Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

2 din 3 romani mor in urma afectiunilor cardiovasculare

Actualizat la data de: 19 Februarie 2010
2 din 3 romani mor in urma afectiunilor cardiovasculare

Cercetarile demonstreaza ca 80% din decesele provocate de afectiuni cardiovasculare ar putea fi prevenite, daca s-ar controla optim factorii de risc cardiovascular. Statisticile situeaza Romania pe loc fruntas la mortalitate si incidenta bolilor cardiovasculare (BCV). 42% din decesele inregistrate in randul barbatilor si 55% dintre cele ale femeilor sunt cauzate de BCV.

2 din 3 romani mor in urma afectiunilor cardiovasculare, fata de doar 1 din 3 europeni din nucleul traditional al Europei de Vest.”, a declarat Prof. Dr. Dan Gaita, Coordonator National de Preventie.

„In Europa de Vest mortalitatea din cauze cardiovasculare a scazut in ultimele decenii datorita faptului ca aici gravitatea factorilor de risc cardiovascular a fost pe deplin inteleasa de populatie ca urmare a programelor de preventie derulate de autoritatile implicate. Oamenii au inceput sa faca schimbari in ceea ce priveste principalii factori de risc cardiovascular – alimentatia cu un continut ridicat de grasimi saturate si sare, lipsa miscarii, fumatul – si rezultatele se vad!”
, a declarat Prof. Dr. Pekka Puska, Presedintele World Heart Federation, prezent la intalnirea membrilor Forumului National de Preventie cu tema „Preventia cardiovasculara in actualitate. Programe de succes in Europa”, organizata de Societatea Romana de Cardiologie, cu sprijinul Becel.

In cadrul acestei intalniri s-a discutat situatia alarmanta a ratei deceselor din cauze cardiovasculare in Romania si s-au indicat cateva masuri clare cu aplicabilitate imediata pentru populatie in prevenirea afectiunilor cardiovasculare. La intalnire au participat peste 30 de specialisti romani din diverse ramuri medicale. Prezenta Prof. Dr. Pekka Puska, Presedintele World Heart Federation si coordonatorul unor programe de preventie de succes la nivel european, confirma interesul si hotararea comunitatii stiintifice internationale de a lupta impotriva bolilor cardiovasculare. Specialistii prezenti au sustinut aplicarea unor masuri clare care pot genera beneficii substantiale in ceea ce priveste starea de sanatate a populatiei prin schimbari simple in alimentatie, renuntarea la fumat si includerea a 30 de minute de miscare zilnica printre activitatile cotidiene.

Specialistii au adoptat Declaratia de la Barcelona privind importanta Calitatii Grasimilor din Alimentatie.

Pentru a preveni afectiunile cardiovasculare trebuie redus consumul alimentelor bogate in grasimi saturate si trans (asa cum sunt untul, branzeturile grase, carnea grasa, sau produsele prajite in grasimi animale). In schimb, acestea ar trebui inlocuite cu produse cu un continut scazut de grasimi saturate si trans, bogate insa in grasimi nesaturate si grasimi esentiale polinesaturate. Este vorba despre produse precum uleiurile vegetale, uleiul de floarea soarelui, uleiul de soia, uleiul de rapita, uleiul de masline, produsele obtinute din acestea, margarinele tartinabile superioare si maionezele de calitate, fructe oleaginoase, peste gras.
Iata care sunt recomandarile de consum in ceea ce priveste diferitele tipuri de grasimi:

Cantitatea totala de grasimi: nu ar trebui sa depaseasca 30 – 35 % din aportul caloric zilnic;
Grasimile saturate: trebuie sa reprezinte maxim 10% din aportul caloric zilnic;
Grasimile polinesaturate: nu trebuie sa depaseasca 6 – 10% din aportul caloric zilnic;
Grasimi trans: maxim 1% din aportul caloric zilnic;
Grasimi mononesaturate: pot constitui pana la 35% din aportul caloric zilnic;

O categorie deosebit de importanta de grasimi polinesaturate sunt grasimile esentiale Omega 3 si Omega 6. Pentru acestea recomandarile sunt mult mai clare, transpuse in grame:
- acid alfa linolenic (ALA) – Omega 3 - 2g /zi
- acid linoleic (AL) – Omega 6 - 10g /zi.

“Adoptarea Declaratiei de la Barcelona reprezinta inca un pas important in lupta de prevenire a bolilor cardiovasculare. Acest document este important pentru ca subliniaza si ofera recomandari cu privire la calitatea grasimilor din alimentatia zilnica bazandu-se pe experienta si contributia celor mai cunoscuti specialisti in domeniu.” afirma Dr. Dan Deleanu, Presedinte al Societatii Romane de Cardiologie.

“Din punct de vedere conceptual, preventia este simpla, insa aplicarea este mai dificila pentru ca necesita implicarea tuturor: autoritati, medici, populatia generala. Spuneam ca preventia este simpla. Iata, am adoptat un document international cu privire la grasimile alimentare, si lansam un mesaj simplu – mancati mai sanatos, inlocuiti grasimile “rele”, si anume cele saturate si trans, cu cele “bune” adica cele poli si mononesaturate.”
afirma Prof. Dr. Dan Gaita, Coordonator National de Preventie.

Intalnirea membrilor Forumului National de Preventie cu tema „Preventia cardiovasculara in actualitate. Programe de succes in Europa”, a reunit personalitati din lumea medicala din Romania, printre care s-au numarat: Prof. Dr. Pekka Puska, Presedinte World Heart Federation, Dr. Dan Deleanu, Presedinte Societatea Romana de Cardiologie, Prof. Dr. Dan Gaita, Coordonator National de Preventie, Dr. Iulia Kulcsar, Coordonator National de Preventie, Prof. Dr. Radu Lichiardopol, Federatia Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, Prof. Dr. Adrian Covic , Societatea Romana de Nefrologie, Prof. Dr. Miron Bogdan, Societatea Romana de Pneumologie, Prof. Dr. Mircea Cinteza, Prof. Dr. Dan Mircea Cheta, Presedinte al Fundatiei pentru Alimentatie Sanatoasa.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate