12 lucruri pe care nu le stiai despre inima ta
Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog
Clinica: Cabinet Cardiologie Rocordis
Generalitati
SusStii de cate ori bate inima ta intr-un an sau cati kilometri ar avea vasele sanguine asezate cap la cap? In Luna Inimii afla si alte curiozitati despre inima ta.
Cuprins articol
Curiozitati despre inima ta
Sus1. Aproximativ 100.000 de batai pe zi, 35 milioane de batai intr-un an, trei miliarde de batai intr-o viata. Cu asta isi „ocupa timpul” inima ta.
2. Toate vasele sanguine puse cap la cap ar avea o lungime de peste 96.000 de kilometri. Circumferinta Pamantului la Ecuator este de numai 40.075 de kilometri.
3. Inima femeii cantareste in jur de 198 grame, pe cand a unui barbat are cam 283 grame.
4. In ce priveste dimensiunile, inima este un pic mai mare decat un pumn strans. Dimensiunea anumitor capilare este de 10x mai mica decat a firului de par.
5. Inima unui nou nascut bate cu o frecventa cuprinsa intre 70 si 190 de batai/minut. In medie, frecventa cardiaca a femeilor este mai mare decat a barbatilor, intrucat cordul are o dimensiune mai mica si trebuie sa bata mai mult pentru a pompa aceeasi cantitate de sange.
6. Plamanul stang este putin mai mic decat cel drept fiindca trebuie sa faca loc in cavitatea toracica pentru inima.
7. Cele mai multe atacuri de cord au loc intre orele 8:00 si 9:00 dimineata. Cea mai riscanta zi a saptamanii este lunea.
8. O inima normala poate crea atat de multa presiune incat sa arunce sangele pompat la o distanta de noua metri.
9. Cel mai mare vas de sange al corpului tau, artera aorta, are in jur de 3,5 centimetri in diametru, deci cam cat un furtun de gradina. Capilarele, cele mai mici vase de sange, au un diametru mediu de opt microni. Un micron este egal cu un metru impartit la un milion.
10. In corpul uman se afla aproximativ cinci litri de sange, care circula prin tot corpul de trei ori in fiecare minut.
11. Chiar si cand stai pe loc, muschiul inimii lucreaza la fel de intens ca muschii de la picioarele unui alergator de viteza.
12. Sangele este format din apa in proportie de 78%.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Cardiologie
- Medic Primar Cardiolog Irina Serban - Institutul de boli cardiovasculare prof. dr. C. C. ILIESCU (in cadrul Spitalului FUNDENI)
- Medic Primar Cardiolog Vlad Damian Vintila - Ambulatoriul de specialitate pentru copii si tineri - Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti
- Medic Primar Cardiolog Cristian Alexandru Udroiu - Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti
- Medic Primar Cardiolog Andrei Carp - Institutul de boli cardiovasculare prof. dr. C. C. ILIESCU (in cadrul Spitalului FUNDENI)
- Medic Primar Cardiolog Dragomir Ovidiu Chioncel - Institutul de boli cardiovasculare prof. dr. C. C. ILIESCU (in cadrul Spitalului FUNDENI)
Articole recomandate
- Sindromul inimii frante
- Anatomia inimii - camerele inimii si peretele cardiac
- Sentimentele negative si efectele asupra sanatatii inimii
- 9 reguli pentru o inima sanatoasa
- 6 semnale de alarma surprinzatoare pentru bolile de inima
- Anatomia inimii - Conductia si ciclul cardiac
- Hipercolesterolemia: Alimente sanatoase pentru inima
- Fructele cu coaja lemnoasa si sanatatea inimii
- Bolile de inima: simptome specifice