Degenerescenta cortico-bazala
Generalitati
SusDegenerescenta cortico-bazala este o tulburare neurologica progresiva caracterizata prin pierderea de celule nervoase si atrofia a mai multor zone ale creierului, inclusiv cortexul cerebral si ganglionii bazali.
Degenerescenta cortico-bazala progreseaza treptat. Simptomele initiale debuteaza in jurul varstei de 60 de ani si pot sa apara intr-o singura parte a coprului (unilaterale) dar in cele din urma afecteaza ambele parti pe masura ce boala progreseaza.
Simptomele sunt similare cu cele ale bolii Parkinson, cum ar fi slaba coordonare, akinezie (absenta miscarilor), rigiditate, dezechilibru (tulburari de dezechilibru) si distonie a membrelor (posturi musculare anormale).
Alte simptome includ deficientele congnitive si vizual-spatiale, apraxia (pierderea capacitatii de a face miscari familiare, prin care sa se atinga scopul propus), ezitare in vorbire, miclonii si disfagie (dificultate la inghitire). O persoana care sufera de degenerescenta cortico-bazala se va afla in cele din urma in imposibilitatea de a merge.
Cuprins articol
Cauzele degenerescentei cortico-bazale
SusDin pacate, cauza degenerescentei cortico-bazale este necunoscuta. In prezent, nu exista nici o dovada care sa sugereze ca aceasta boala este ereditara si nici nu au fost identificati factori de risc cum ar fi toxinele sau infectiile.
In urma analizelor testului cerebral la persoanele care sufereau de degenerescenta cortico-bazala, s-au constatat anumite modificari caracteristice la nivelul celulelor. Modificari similare, desi nu identice, au fost observate si in cazul altor doua boli neurodegenerative: boala Pick si paralizia progresiva supranucleara.
Aceste modificari implica o proteina numita tau care au oferit cercetatorilor unele indicii in descoperirea cauzelor initiale ale degenerescentei cortico-bazale.
Simptomele degenerescentei corticobazale
SusSimptomele bolii apar de obicei dupa varsta de 60 de ani. Initial acestea sunt:
- rigiditatea
- tremuraturi
- lentoare in miscari
- neindemanare fie manifestata la nivelul extremitatilor superioare sau inferioare.
Alte manifestari initiale pot fi
- disfazie
- dizartrie
- dificultati in controlul muschilor de la nivelul fetei si gurii sau al mersului si al echilibrului.
Simptomele apar, de obicei pe o parte a corpului si se regasesc treptat si in cealalta parte. Unii pacienti pot avea probleme de memorie sau comportament.Degenerescenta cortico-bazala este o boala progresiva ceea ce inseamna ca simptomele se agraveaza in timp. Pe parcursul unuia sau a mai multor ani, manifestarilor celor mai multi dintre cei care sufera de degenerescenta cortico-bazala se amplifica, iar simptomele vor implica atat extremitatile superioare cat si cele inferioare sau alte zone ale corpului.
Manifestarile avansate ale degenerescentei cortico-bazale includ:
- rigiditate, miscari lente, instabilitate posturala
- tremur
- miclonii
- distonie, blefarospasm
- dificultati in sustinerea unui discurs
- tulburari cognitive de la usoare pana la moderate (tulburari de memorie, dificultati de planificare sau de executare a unor miscari, dementa)
- pierderea senzatiilor.
- fenomenul de mana/membru strain (dificultate in controlul actiunii unui membru care pare sa efectueze miscari pe cont propriu, uneori combinata cu sentimentul ca membrul nu apartine bolnavului).
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Neurologie
- Dr. Radu Rogozea - Spitalul clinic de urgenta BAGDASAR-ARSENI (fostul Spital de Neurochirurgie)
- Dr. Sorin Tuta - Institutul de boli cerebrovasculare (IBCV) prof. dr. VLAD VOICULESCU
- Dr. Onaca Petre - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Floricel Vasile Cristea - Spitalul clinic de nefrologie dr. CAROL DAVILA
- Dr. Nicolae Alin Bradeanu -
Articole recomandate
- Cand este momentul sa mergeti la un medic neurolog?
- Privitul indelung la televizor poate provoca boli neurologice?
- Complicatiile neurologice in sarcina
- Boala Behcet - afectarea neurologica
- Complicatii neurologice ce pot aparea dupa interventiile estetice
- Complicatiile neurologice ale diabetului zaharat
- Siringomielia, o afectiune neurologica asociata cu malformatii congenitale a ...
- Ce este leucodistrofia si cum gestionam aceasta boala rara neurologica
- Complicatii neurologice ale bolilor metabolice