S-au descoperit sase factori de risc noi pentru maladia Parkinson
Stire medicala
Cercetatorii americani au descoperit, in urma unui studiu recent, peste 24 de factori de risc implicati in declansarea maladiei Parkinson, sase dintre acestia fiind noi.
Studiul, publicat recent in revista Nature Genetics, a folosit date colectate de la 18.000 de pacienti si a fost finantat de Institutul National American de Sanatate.
Desi se stie ca noua gene sunt responsabile pentru declansarea formelor rare ale bolii Parkinson, oamenii de stiinta continua sa caute factoride risc genetici noi, care sa le ofere o imagine de ansamblu mai clara asupra maladiei si sa ii ajute sa gaseasca un tratament adecvat.
In cadrul noii cercetari, savantii americani au colectat si analizat date de la studii deja existente, care le-au permis sa identifice variante noi sau diferente in codurile genetice ale persoanelor diagnosticate cu maladia Parkinson.
Au reusit sa identifice potentiale variante genetice noi care cresc sansele ca o persoana sa sufere de maladia Parkinson. Potrivit acestora, persoanele care detin mai multe astfel de variante de risc in codurile genetice prezinta un risc de pana la trei ori mai mare de a dezvolta tulburarea degenerativa.
In urma compararii regiunilor genetice in secventele obtinute pe cipul de ultima generatie NeuroX, savantii au reusit sa confirme inca 24 de factori de risc pentru aparitia maladiei, dintre care sase noi, care nu au mai fost raportati, pana acum, in cercetari anterioare.
Cipul genetic NeuroX contine codurile a aproximativ 24.000 de variante genetice comune considerate ca fiind asociate cu un spectru larg de boli neurodegenerative.
Aceasta faza a studiului demonstreaza utilitatea cipului NeuroX pentru o mai buna cunoastere a tulburarilor neurodegenerative, care va permite oamenilor de stiinta sa dezvolte tratamente noi si eficiente impotriva acestora.
Specialistii sustin ca unii dintre factorii de risc noi depistati. mplicati si in declansarea bolii Gaucher, sunt implicati in reglarea inflamatiei cerebrale, nivelului de dopamina, precum si a proteinei alpha-synuclein, despre care se considera ca se acumuleaza in creierul unora dintre pacientii bolnavi de Parkinson.
Articole recomandate
- Factorii de risc pentru displazia celulelor cervicale
- Sindromul Guillain-Barre: factori de risc, simptome si tratament
- Caderea parului: cauze, factori de risc si metode de prevenire
- Migrena (tipuri, stadii, cauze, factori de risc, simptome, diagnostic, trata ...
- Factorii de risc si masurile de prim-ajutor in cazul atacului de cord
- Astmul in cazul sugarilor si copiilor mici: simptome, factori de risc si opt ...
- Managementul factorilor de risc specifici persoanelor predispuse la suicid
- Hepatita virala C (etiologie, simptome, factori de risc, mod de transmitere ...
- Incontinenta urinara in boala Parkinson
Citeste pe aceeasi tema
- Pubertatea precoce, un factor de risc ascuns al cancerului mamar si ovarian
- Teste genetice pentru depistarea factorilor de risc ce contribuie la aparitia cancerului de san
- Factori de risc pentru cancerul de colon
- Obezitatea, factor de risc in aparitia cancerului
- Factori de risc in dezvoltarea cancerului