Obiceiuri care va afecteaza creierul
Poate ca faceti parte din milioanele de persoane din lume care au grija sa-si pastreze corpul in forma, datorita unei alimentatii echilibrate si unor exercitii fizice. Dar ce faceti pentru sanatatea creierului dumneavoastra?
Doctorii Centrului pentru Sanatatea Creierului din Statele Unite insista asupra faptului ca una dintre cele mai flexibile parti ale corpului o reprezinta creierul si ca, uneori, omul se preocupa prea putin sa-l mentina in forma.
Aceasta se leaga nu doar de alimentele consumate, ci si de stilul de viata pe care il adoptati, dar si de mediul inconjurator, care joaca un rol major in ceea ce priveste capacitatea cognitiva.
Iata obisnuintele care va pot compromite sanatatea mentala si incercati sa le evitati pentru a reduce in mod substantial neplacerile creierului, totodata ameliorandu-va sanatatea fizica, in general:
Sariti peste micul-dejun
Saritul peste micul-dejun poate parea o modalitatea buna de a reduce numarul de calorii consumate, insa, cel mai adesea, acest obicei provoaca o nevoie neaparata de a consuma glucoza in mijlocul zilei. Un aport insuficient sau dezechilibrat de nutrienti poate conduce la malnutritie si poate contribui la degenerarea celulelor creierului.
Va supraalimentati
Supraalimentarea poate rezulta dintr-o carenta, iar faptul ca ati sarit peste o masa poate conduce la nereguli la nivelul creierului. Daca provocati un soc in corpul dumneavoastra cu o cantitate mare de substante nutritive, atunci se poate mari tensiunea arteriala, ceea ce duce la rigiditatea arterelor, un simptom al unei capacitati mentale scazute.
Fumati
Toata lumea stie ca fumatul dauneaza inimii si ca poate fi cauza principala a diferitelor tipuri de cancer, dar se stie mai putin faptul ca fumatul afecteaza si creierul. Produsele chimice prezente in tigari, mai ales nicotina, dauneaza in mod permanent celulele receptoare ale creierului, ingustandu-le si slabindu-le.
Respirati aer poluat
Poluarea aerului este un factor major al deteriorarii celulelor creierului. Fiind principalul beneficar al oxigenului, creierul este incapabil sa foloseasca aerul poluat, iar diminuarea aportului de oxigen conduce la o diminuare a capacitatilor sale.
Aveti obiceiuri gresite de somn
Un somn neregulat este principalul factor al pierderii neuronilor. Somnul sta la baza functionarii normale a organelor, a sistemului nervos central si a digestiei, reprezentand momentul potrivit in care creierul dumneavoastra se poate odihni si poate recupera o zi in care a fost tot timpul stimulat.
Sa dormiti cu capul acoperit poate parea o modalitate buna pentru a va proteja de zgomote, dar lipsa de oxigen care rezulta din acest obicei ar putea avea repercusiuni neplacute. Invatati sa va deconectati de aparatele electronice cu cel putin 3 ore inainte de a adormi si creati-va un mediu confortabil band un ceai si facand un dus revigorant.
Munciti prea mult
Daca munciti atunci cand sunteti bolnavi poate cauza mai multe daune decat simplul fapt ca va molipsiti colegii cu raceala. Creierul dumneavoastra joaca un rol major in vindecare, deci adaugandu-i o presiune suplimentara nu doar ca il imbolnaveste, dar va intarzia vindecarea.
Aveti o viata sociala scazuta
Este demonstrat ca izolarea sociala are o influenta negativa asupra cresterii si rezistentei creierului dumneavoastra. Socializarea ajuta la formarea de noi conexiuni in creier si, fara un flux ideatic, creierul poate stagna si chiar regresa. O conversatie stimulatoare incurajeaza eficienta creierului.
Sunteti prea sensibil
Dupa o cercetare publicata in ziarul Psychology Today, cei care se imbolnavesc la primele semne de stres au un grad ridicat de cortizol (hormonul stresului) care scade inumitatea si densitatea osoasa, antreneaza hipertensiunea si luarea in greutate si mareste continutul de colesterol din sange.
Dimpotriva, invatand sa ignorati stresul poate reduce riscul de depresie si va poate consolida sanatatea mintala. Deci, priviti partea plina a paharului si transformati-va ziua cu ajutorul zambetelor pe care sa le afisati zilnic. Vizitati un amic drag, jucati-va cu animalul dumneavoastra, ascultati cantecele preferate sau priviti o comedie.
Nu aveti timp pentru propria persoana
Cand aveti timp pentru dumneavoastra intre serviciu, familie si responsabilitatile sociale? Daca raspunsul este ”niciodata”, ati descoperit o sursa de stres. Rezervati-va cel putin 15 minute pe zi, fara o alta persoana draga in jur. Fiecare merita o pauza mentala pentru a profita cu adevarat de o activitate personala.
Boala Alzheimer este una datorata imbatranirii creierului si reprezinta cauza cea mai comuna a dementei. Conduce la un declin al memoriei, al gandirii si al capacitatilor de rationament.
La majoritatea persoanelor cu boala Alzheimer, primele simptome apar incepand de la 65 de ani. Important este faptul ca genetica joaca un rol important in declansarea acestei boli.
Dupa statisticile din 2011, aproape 6.3 milioane de persoane din Europa sufera de aceasta patologie. Se estimeaza ca ele vor fi in jur de 10 milioane in 2040.
In general, simptomele bolii Alzheimer se dezvolta destul de incet.
De exemplu, bolnavii de Alzheimer sufera de momente de ras isteric, uneori fara motiv, dupa care devin din ce in ce mai confuzi, tristi si anxiosi. Pot avea momente de teama atunci cand sunt in afara zonei lor de confort.
La ora actuala, nu exista un tratament. Dar o alimentatie echilibrata, o igiena potrivita si activitati sanatoase va pot ajuta sa preveniti aceasta boala.
Acestea fiind spuse, iata cateva secrete ale unei sanatati mintale prin care puteti preveni Alzheimer-ul:
-consumati somon;
-mergeti pe jos de cel putin 3 ori pe saptamana;
-cititi cel putin o carte buna pe luna;
-incercati un restaurant indian si comandati mancare care sa contina curry;
-ascultati muzica;
-incercati sa meditati timp de 30 de minute pe zi;
-respectati un program de somn;
-optati pentru cateva seri fara televizor;
-nu neglijati viata sexuala;
-vizitati muzee, mergeti la concerte etc;
-jucati jocuri de logica;
-consumati mai multe vitamine la micul-dejun;
-incercati sa incetati a mai fuma;
-consumati mai multe legume verzi, mai ales broccoli;
-adaugati un pumn de seminte de dovleac la gustare si, daca se poate, consumati zilnic;
-aprovizionati-va cu o sticla mare cu apa si beti cat se poate de des;
-consumati omleta la micul-dejun;
-adaugati in salata rosii proaspete;
-nu uitati de binefacerile unui pepene rosu in zilele caniculare;
-comandati sushi;
-mancati o salata in fiecare zi;
-consumati varza, un aliment foarte bun pentru sanatate;
-invatati o limba noua;
-consumati multe capsune proaspete;
-mancati ciocolata neagra;
-schimbati-va obiceiurile la sala de sport; dedicati-va timpul inotului cel putin o data pe saptamana;
-inscrieti-va la o echipa de sport.
Medicii controleaza destul de rar starea de bine, pentru ca cel mai adesea se concentreaza exclusiv pe starile fizice, cum ar fi tensiunea arteriala, greutatea si sanatatea inimii.
Cercetatorii de la Centrul pentru Sanatatea Creierului din Dallas, Texas, amintesc ca organul numit creier nu este esential doar pentru starea de bine si pentru longevitate, ci este organul vital al corpului uman.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Neurologie
- Dr. Radu Rogozea - Spitalul clinic de urgenta BAGDASAR-ARSENI (fostul Spital de Neurochirurgie)
- Dr. Sorin Tuta - Institutul de boli cerebrovasculare (IBCV) prof. dr. VLAD VOICULESCU
- Dr. Onaca Petre - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Floricel Vasile Cristea - Spitalul clinic de nefrologie dr. CAROL DAVILA
- Dr. Nicolae Alin Bradeanu -
Articole recomandate
- 10 secrete care va ajuta sa nu va imbolnaviti
- Durerile abdominale si constipatia: care sunt cauzele si cand este indicata ...
- Opioide vs. opiacee: Care este diferenta?
- Afecteaza alcoolul viata sexuala?
- 10 dureri misterioase care nu ar trebui ignorate
- Masuri de precautie pentru diminuarea consecintelor dizabilitatilor
- Cum sa imbatranim sanatos
- Schizofrenia catatonica
- Invatarea de lucruri noi ajuta la mentinerea sanatatii creierului la varste ...