Depozitele de amiloid de la nivelul ochilor sunt un indicator precoce al bolii Alzheimer
Stire medicala
In faza de debut, simptomele celei mai raspandite forme de dementa pot fi detectate prin inspectarea ochilor pacientului. In general, boala Alzheimer este dificil de depistat in fazele sale precoce, dar cu cat este observata mai timpuriu, cu atat se poate incepe mai devreme tratamentul corespunzator.
Cercetatorii americani au declarat ca au reusit sa observe primele semne ale bolii Alzheimer la nivelul ochilor. Acestea constau in prezenta unor placi de amiloid, reprezentate de o proteina specifica concentrata in creierul bolnavilor cu Alzheimer, care determina afectarea functionarii normale psihice. Din pacate placile de amiloid din creierul pacientilor care vor dezvolta Alzheimer nu pot fi depistate in timpul vietii pacientului. In urma cercetarilor s-a dovedit ca aceste placi de amiloid se pot observa la nivelul ochilor, inainte ca boala sa apara. Aceste proteine de amiloid de la nivelul ochiului pot fi observate cu ajutorul unor fascicole infrarosii. Metoda depisteaza urmele de amiloid depozitat la nivelul cristalinului. Tehnica va putea fi utilizata in viitor pentru descoperirea precoce a bolii, dar si pentru a verifica raspunsul organismului la tratament.
Cercetatorii de Spitalul Brigham and Women’s din Boston au testat aceasta metoda doar pe cobai. Va fi necesara o perioada de timp pana va putea fi folosita si la oameni. De asemenea, cercetatorii vor trebui sa stabileasca ce cantitate de amiloid la nivelul cristalinului predispune un pacient la dezvoltarea ulterioara a afectiunii.
Noua metoda de identificare precoce a bolii a fost prezentata la un congres recent la Madrid. Cu aceasta ocazie, cercetatorii australieni au anuntat ca vor incepe testarea pe oameni a unui nou medicament impotriva bolii Alzheimer. Cercetarile care au fost efectuate pe soareci au fost foarte incurajatoare. Cercetatorii australieni de la Institutul de Studii asupra Sanatatii Psihice din Victoria au administrat medicamentele unor animale bolnave de Alzheimer iar in 24 de ore s-a observat o reducere de peste 50% a placilor de amiloid. Daca aceste rezultate ar putea fi obtinute si la oameni ar fi o mare realizare.
In prezent, medicamentele utilizate impotiva afectiunii nu au efecte asupra cauzelor bolii, ci au actiune doar pe simptomele bolii. Noul medicament ar fi primul care are actiune asupra mecanismului fiziopatologic de producere a acestei boli.
Articole recomandate
- Ce se poate ascunde in spatele senzatiilor pulsatile de la nivelul stomacului?
- Cum sa va mentineti ochii sanatosi
- Protejarea ochilor in timpul sofatului
- Recomandari utile pentru folosirea corecta a picaturilor de ochi
- Motivele furnicaturilor de la nivelul scalpului
- Dieta pentru durerile de cap sinusale
- Ingrijirea lentilelor de contact
- Alergiile
- Simptomele afectiunilor produse de expunerea la mucegai