Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Cum tratam boala Alzheimer

Actualizat la data de: 14 Iulie 2023
Consultant medical:

Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru

Clinica: Spitalul de Psihiatrie Voila

Cum tratam boala Alzheimer?

Sus
Cum tratam boala Alzheimer

Boala Alzheimer este o afectiune neurodegenerativa extrem de complexa, iar comunitatea stiintifica nu a inteles inca in totalitate cauzele sale. Diagnosticul definitiv poate fi stabilit numai dupa deces. Din pacate, nu exista un tratament specific pentru aceasta afectiune. Cu toate acestea, cercetatorii depun eforturi pentru a dezvolta terapii care sa previna si sa vindece boala Alzheimer.

Cuprins articol

  1. Cum tratam boala Alzheimer?
  2. Medicamente pentru ameliorarea simptomelor
  3. Medicamente pentru simptomele comportamentale
  4. Medicamente pentru a incetini progresia bolii
  5. Psihoterapia
  6. Cum sa cresti eficienta tratamentului
  7. Concluzie
  8. Citeste pe aceeasi tema

Medicamente pentru ameliorarea simptomelor

Sus

Exista diferite tipuri de medicamente care pot ajuta la tratarea simptomelor cognitive si comportamentale ale bolii Alzheimer.

Pacientilor li se administreaza initial doze mici de medicamente si apoi sunt monitorizati pentru a observa raspunsul la terapie. Doza este crescuta treptat, in functie de cat de bine este aceasta tolerata. In timp ce dozele mai mari pot fi uneori mai eficiente, acestea pot avea ca rezultat si efecte secundare mai puternice.

Discutati despre orice simptome si efecte secundare cu un furnizor de servicii medicale, astfel incat acesta sa poata determina cel mai bun tratament si sa ajusteze medicatia, daca este necesar.

Inhibitori ai colinesterazei

Exista un grup de medicamente cunoscute sub numele de inhibitori ai colinesterazei care pot ajuta cu simptomele cognitive si comportamentale ale bolii Alzheimer.

Desi mecanismul exact al acestor medicamente este inca neclar, cercetarile indica faptul ca acestea actioneaza prin blocarea unei enzime cunoscute sub numele de acetilcolinesteraza, care descompune un neurotransmitator (substanta chimica din creier) cunoscut sub numele de acetilcolina.

Acetilcolina joaca un rol important in functiile cognitive, cum ar fi gandirea si memoria. Nivelurile scazute de acetilcolina sunt responsabile pentru unele dintre simptomele bolii Alzheimer, cum ar fi pierderea memoriei. Prin blocarea enzimei si inhibarea descompunerii acetilcolinei, aceste medicamente pot ajuta la ameliorarea unor simptome, inclusiv pierderea memoriei.

Inhibitorii de colinesteraza sunt utilizati in principal in stadiile incipiente si medii ale bolii Alzheimer, deoarece, pe masura ce afectiunea progreseaza, creierul produce mai putina acetilcolina, astfel incat aceste medicamente pot sa nu mai fie eficiente.

Inhibitorii de colinesteraza includ:

• Donepezil: Pentru tratamentul tuturor stadiilor bolii Alzheimer.
• Rivastigmina si Galantamina: Pentru tratamentul stadiilor incipiente si medii ale bolii Alzheimer

Deoarece aceste trei medicamente actioneaza intr-un mod similar, trecerea de la unul la altul probabil ca nu va produce rezultate diferite. Cu toate acestea, este posibil ca pacientul sa raspunda mai bine la un medicament decat la altul.

Efectele secundare ale acestor medicamente includ oboseala, greata, varsaturi, indigestie, diaree, scaderea poftei de mancare, pierdere in greutate, crampe musculare, ameteli si dureri de cap.

Antagonisti NMDA

Exista o alta clasa de medicamente care ajuta la tratarea simptomelor bolii Alzheimer. Cunoscut sub numele de antagonist al N-metil D-aspartatului (NMDA), medicamentul se numeste memantina. Acesta este utilizat pentru a trata boala Alzheimer in stadii medii si tardive.

Acest medicament poate ajuta persoanele cu boala Alzheimer sa indeplineasca in mod independent sarcinile zilnice, cum ar fi mancatul, mersul pe jos, imbracatul si folosirea toaletei in stadiile tarzii ale bolii sau pentru mai multe luni decat ar fi fost capabile in mod contrar.

Memantina actioneaza prin reglarea neurotransmitatorului glutamat, care activeaza receptorii NMDA de pe celulele nervoase. Productia excesiva de glutamat poate duce la moartea celulelor cerebrale, astfel incat, prin inhibarea glutamatului, medicamentul le protejeaza pe acestea.

Efectele secundare includ ameteli, dureri de cap, constipatie, diaree si greata.

Deoarece acest medicament actioneaza diferit fata de inhibitorii de colinesteraza, uneori este utilizat in combinatie cu acestia.

Medicamente pentru simptomele comportamentale

Sus

Pe masura ce boala Alzheimer avanseaza, aceasta poate provoca mai multe simptome comportamentale, cum ar fi neatentia, nelinistea, insomnia, agresivitatea, agitatia, anxietatea si depresia.

Cateva dintre tipurile de medicamente care pot ajuta sunt: anxiolitice pentru tratarea agitatiei, anticonvulsivante/timostabilizatoare pentru tratarea agresivitatii severe, antidepresive pentru tratarea depresiei, anxietatii, agitatiei si agresivitatii, antipsihotice pentru tratarea simptomelor precum halucinatiile si paranoia, somnifere pentru a ajuta la obtinerea unui somn continuu pe durata intregii nopti.

Este important de mentionat ca aceste medicamente pot avea efecte secundare grave cum ar fi confuzie, ameteli, somnolenta, schimbari de dispozitie si cresterea riscului de cadere. De aceea, se recomanda utilizarea acestor medicamente doar ocazional sau pe perioade scurte de timp. Ele sunt adesea considerate ca o solutie de ultima instanta, dupa ce s-au analizat atent riscurile si efectele secundare, si numai daca alte strategii de tratament au esuat.

Medicamente pentru a incetini progresia bolii

Sus

Exista medicamente care pot reduce rata declinului cognitiv si incetini progresia bolii Alzheimer. In iulie 2021, FDA a acordat aprobarea accelerata pentru un medicament cunoscut sub numele de aducanumab.

Acest medicament ar putea fi capabil sa ajute la reducerea depozitelor de amiloid din creier, unul dintre markerii bolii Alzheimer. Aceste depozite interfereaza cu functia celulelor cerebrale, determinandu-le sa piarda legatura intre ele si, in cele din urma, sa moara.

Rezultatele studiilor clinice au aratat ca medicamentul a ajutat la reducerea ratei de declin cognitiv si functional la unii dintre participanti. De exemplu, acestia au avut o capacitate de memorare si o orientare mai bune si au fost mai capabili sa isi gestioneze finantele si sa efectueze treburile casnice.

Efectele secundare ale acestui medicament includ reactii alergice, dureri de cap si cresterea riscului de cadere. De asemenea, persoanele pot prezenta confuzie, ameteli, greata, modificari ale vederii.

Acest medicament ar putea sa modifice procesul de baza al bolii Alzheimer, mai degraba decat sa ajute doar la ameliorarea simptomelor.
Nu exista informatii despre siguranta sau eficacitatea medicamentului pentru persoanele aflate in alte stadii ale bolii Alzheimer.

Psihoterapia

Sus

A fi diagnosticat cu o boala progresiva si terminala poate provoca multa suferinta pacientilor si celor dragi acestora. Terapia poate ajuta la acceptarea si dezvoltarea unor mecanisme de adaptare la aceasta situatie.

Pe masura ce boala Alzheimer progreseaza, ea poate ingreuna efectuarea treburilor zilnice. Pierderea independentei poate fi dureroasa si jenanta. Terapia poate ajuta sa la procesarea sentimentelor, la acceptarea ajutorului si la crearea unui sistem de sprijin pentru a face fata acestei afectiuni si poate fi folosita pentru a aborda starea de spirit sau componentele afective care pot insoti schimbarile cognitive asociate cu boala Alzheimer.

Optiunile sunt terapia individuala sau terapia de grup. Terapia individuala va poate oferi un spatiu sigur in care sa va discutati sentimentele si preocuparile in privat, in timp ce terapia de grup va poate ajuta sa va conectati cu alte persoane care traiesc cu aceeasi afectiune.

Cum sa cresti eficienta tratamentului

Sus

Luati medicamentele asa cum v-au fost prescrise. Acest lucru poate ajuta la gestionarea simptomelor si la incetinirea evolutiei bolii.

Efectuati controale medicale regulate pentru a evalua evolutia afectiunii, pentru a discuta despre orice simptome si efecte secundare si pentru a verifica daca exista alte afectiuni de sanatate.

Tratati alte afectiuni pe care le puteti avea. Identificarea si tratarea lor, cum ar fi pierderea vederii si a auzului, poate fi, de asemenea, utila.

Ramaneti activi si implicati. Fiti activi din punct de vedere fizic, social si cognitiv. Verificati resursele din comunitatea dumneavoastra in ceea ce priveste programele de activitate si grupurile de sprijin.

Lucrati la un plan de ingrijire. Lucrati impreuna cu medicul, familia, prietenii, ingrijitorii si comunitatea pentru a va educa cu privire la aceasta afectiune si la modul in care va puteti mentine independenta cat mai mult timp posibil, precum si pentru a va planifica ingrijirea atunci cand aveti nevoie de asistenta.

Concluzie

Sus

Tratamentul bolii Alzheimer implica abordari profesionale complexe.

In prezent, medicatia poate contribui la incetinirea progresiei bolii si la ameliorarea simptomelor cognitive si comportamentale.

Inhibitorii colinesterazei si antagonistii NMDA sunt doua clase de medicamente utilizate in tratarea simptomelor. De asemenea, exista optiuni terapeutice, cum ar fi psihoterapia, care pot ajuta pacientii si familiile sa faca fata acestei afectiuni dificile.

Pentru a obtine cel mai eficient tratament, este important sa urmati sfaturile medicului, sa efectuati controale medicale regulate si sa adoptati un stil de viata sanatos. Tratamentul bolii Alzheimer ramane un domeniu de cercetare activ, iar noile descoperiri ar putea aduce perspective si optiuni mai bune pentru pacienti in viitor.

Bibliografie:
https://www.alz.org/alzheimers-dementia/treatments/medications-for-memory
https://www.alz.org/alzheimers-dementia/what-is-alzheimers


Medici specialisti Neurologie

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate