Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Boala Alzheimer - sfaturi pentru o viata normala

Actualizat la data de: 10 Februarie 2023
Consultant medical:

Dr. Oancea Madalina Elena
Medic rezident Neurologie

Generalitati

Sus
Boala Alzheimer - sfaturi pentru o viata normala

Boala Alzheimer este o boala neurodegenerativa caracterizata prin deteriorarea progresiva a memoriei fiind insotita de tulburari de rationament, dificultati de planificare, de limbaj si de perceptie.

Multiple studii au afirmat ca boala Alzheimer este rezultatul cresterii productiei sau acumularii unei proteine specifice (beta-amiloid) in creier,care se acumuleaza extracelular sub forma de placi de amiloid si proteine tau sau intracelular sub forma de incurcaturi neurofibrilare , afectand functionarea neuronala si conectivitatea, ducand la o pierdere progresiva a neuronilor.

Probabilitatea de a avea boala Alzheimer creste semnificativ dupa varsta de 70 de ani si ar putea sa afecteze aproximativ 50% din persoanele cu varsta de peste 85 de ani. Totusi, aceasta afectiune nu este o parte normala a procesului de imbatranire si nu ar trebui sa fie ceva care se intampla in mod inevitabil o data cu inaintarea in varsta.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Simptome
  3. Depasirea problemelor de memorie
  4. Planificarea unei zi normale
  5. Cum puteti sa evitati sa va rataciti
  6. Comunicarea mai usoara
  7. Cum puteti avea grija de dvs. in interiorul casei
  8. Onorarea responsabilitatilor
  9. Citeste pe aceeasi tema

Simptome

Sus

Debutul bolii Alzheimer este lent si progresiv. Problemele de memorie, considerate parte normala a procesului de imbatranire, sunt primele semne ale bolii. Cand o persoana acuza in mod constant probleme ale memoriei si alte tulburari de gandire, familia ar trebui sa consulate ajutor specializat.

Problemele de memorie, in special ale memoriei pe termen scurt, sunt des intalnite in faza precoce a conditiei. Un bolnav poate sa uite in repetate ocazii fierul de calcat in priza sau sa nu isi poata aminti ce medicamente a luat in cursul diminetii.

La inceputul bolii, pot sa apara usoare modificari de personalitate, cum ar fi spontaneitate scazuta, apatie si tendinta de a se exclude din interactiunile sociale. Pe masura ce boala progreseaza, ar putea fi intalnite si probleme in gandirea abstracta dar si a altor functii ale intelectului.

Bolnavul ar putea sa inteleaga cu greutate ceea ce citeste sau sa ii va fi greu sa isi organizeze munca de zi cu zi. Alte tulburari de comportament si modificari ale aspectului exterior pot fi observate alaturi de agitatie, iritabilitate si chef de cearta.

Mai tarziu, pe masura ce boala avanseaza, persoanele afectate pot deveni confuze sau dezorientate in timp si spatiu, se pot afla in imposibilitatea de a descrie cu exactitate unde locuiesc sau de a numi un loc pe care l-au vizitat. In cele din urma, bolnavii nu se pot angaja intr-o conversatie, au o stare instabila de spirit, nu sunt cooperanti si isi pot pierde controlul vezicii urinare si al intestinului.

In stadiile tardive ale bolii, persoanele pot deveni total incapabile de a-si purta singure de grija. Decesul poate interveni in urma unei pneumonii sau a unei alte probleme care ar putea sa insoteasca starea deteriorata de sanatate.

A trai cu boala Alzheimer este o provocare pentru oricine. Iata cateva sfaturi utile si lucruri pe care le puteti face pentru ca situatia sa se amelioreze si pentru ca lucrurile sa revina partial la normal.

Depasirea problemelor de memorie

Sus

Pentru a depasi problemele de memorie puteti sa:

- Pastrati intotdeauna o agenda la indemana in care sa inregistrati informatiile importante, numere de telefon, nume proprii, ideile pe care le aveti, adrese si repere legate de domiciliul dvs.

- Puneti diverse biletele peste tot prin casa cand doriti sa va amintiti diverse lucruri

- Scrieti etichete pe care sa notati continutul dulapurilor si sertarelor din casa

- Imprimati o foaie cu numerele importante de telefon cu caractere de mari dimensiuni si asezati foaia chiar langa telefon

- Intrebati un prieten sau un membru al familiei legat de lucrurile importante pe care trebuie sa le faceti zi de zi, cum ar fi mesele sau medicamentele pe care trebuie sa le luati, programarile la medic

- Folositi un calendar pentru a tine evidenta unor eventimente importante

- Utilizati fotografii ale persoanelor pe care sa scrieti numele lor

- Pastrati mesajele telefonice prin utilizarea unui robot telefonic.

Planificarea unei zi normale

Sus

- Incercati sa descoperiti care sunt lucrurile de care va puteti bucura si pe care ati putea sa le efectuati in siguranta, pe cont propriu

- Amanati sarcinile importante pentru zilele in care va simtiti mai bine

- Gasiti-va timp pentru a face lucruri necesare, nu va grabiti si nici nu le permiteti celor din jur sa va zoreasca

- Daca o activitate devine prea dificila, luati o pauza

- Cereti ajutor daca aveti nevoie.

Cum puteti sa evitati sa va rataciti

Sus

- Rugati pe cineva sa va insoteasca atunci cand mergeti afara

- Cereti ajutor daca aveti nevoie si explicati-le celor la care apelati ca suferiti de o problema de memorie

- Intotdeauna luati-va repere, indiferent unde v-ati duce.

Comunicarea mai usoara

Sus

- Nu va grabiti, incercati sa comunicati incet fara sa va precipitati

- Daca doriti, puteti solicita persoanei cu care vorbiti sa va repete ceea ce spune, daca nu intelegeti sau nu auziti

- Evitati zgomotele care va distrag atentia si incercati sa gasiti un loc linistit pentru a vorbi cu interocutorul dvs.

Cum puteti avea grija de dvs. in interiorul casei

Sus

Este bine sa va asigurati ca ati luat masurile necesare pentru siguranta dvs. la domiciliu. Astfel, ar trebui sa:

- apelati la diverse organizatii specializate care va pot oferi ajutor la cumparaturi, menaj, prepararea meselor, transport

- oferiti unui vecin de incredere un set de chei de la casa, in caz de urgente

- solicitati ajutorul unui prieten sau membru al familiei pentru a va ajuta sa organizati dulapurile si sertarele pentru a va fi mai usor sa gasiti lucrurile

- rugati un membru al familiei sa verifice periodic functionalitatea utilitatilor din casa, cum ar fi aparatura electronica, surse de apa, alarma de incendiu

- pastrati o lista cu numerele importante si de urgenta langa telefon

- prietenii si familia ar trebui sa va sune sau sa va viziteze zilnic pentru a se asigura ca totul este in regula

Onorarea responsabilitatilor

Sus

- Informati banca daca aveti dificultati in urmarirea conturilor si in pastrarea evidentelor. Acestea pot oferi servicii speciale pentru persoanele care sufera de Alzheimer.

- Alegeti ca pensia sau alte beneficii sa fie inregistrate in depozite directe care pot fi usor controlate si accesate.

Este important sa realizati ca la un moment dat, poare deveni dificil sau periculos sa traiti singur. Totusi, de cele mai multe ori, in stadiile timpurii ale bolii multi oameni reusesc sa se organizeze pe cont propriu sau cu sprijinul si ajutorul prietenilor, familiei si al programelor comunitare, dar si cu ajutorul unor modificari simple in stilul de viata.


Medici specialisti Neurologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate