Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

7 modalitati de prevenire a pierderilor de memorie

Actualizat la data de: 29 Septembrie 2011

Generalitati

Sus
7 modalitati de prevenire a pierderilor de memorie

Asa cum anumite parti ale corpului se rideaza sau se se deformeaza, creierul se micsoreaza o data cu inaintarea in varsta, conexiunile neuronale se incetinesc si se formeaza cat mai putine celule nervoase. Procesul incepe mai devreme de 30 de ani si afecteaza zeci de milioane de oameni, dand nastere la frustrare, pierderea increderii in sine, nesiguranta sociala si uneori chiar si diminuarea satisfactiei de a trai, fapt ce poate duce uneori la autoneglijare dar si alte probleme grave de sanatate.
Pentru a contracara tulburarile de memorie legate de varsta, multi oameni apeleaza la diverse exercitii si jocuri de concentrare si memorie: sah, cuvinte incrucisate, puzzle, cititul cu voce tare, jocuri pe calculator, etc.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Exista activitati care pot imbunatati memoria?
  3. Citeste pe aceeasi tema

Exista activitati care pot imbunatati memoria?

Sus

Expertii care studiaza efectul imbatranirii asupra creierului considera ca exista masuri care pot fi luate pentru a mentine tineretea creierului:

1. Activitatea fizica - exercitiile fizice constante (aerobicul, mersul moderat pe jos si dar si alte sporturi) au un efect benefic asupra memoriei. Efectul pozitiv al acestora nu poate fi explicat cu precizie, dar principalul motiv este diminuarea stresului, dar si imbunatatirea starii generale de sanatate. De asemenea, exercitiile fizice ajuta oamenii sa aibe un somn mai odihnitor, fapt ce imbunatateste memoria si contribuie la irigarea cu sange a majoritatii partilor corpului. In general, ceea ce este bun pentru inima este bun si pentru creier, considera specialistii.

2. Consumul diversificat de fructe si legume - expertii subliniaza ca oamenii trebuie sa acorde o atentie deosebita dietei lor si sa manance o varietate de fructe si legume (cinci-sapte portii pe zi), de la legume cu frunze verzi, afine, rosii si cartofi dulci. Desi nu exista nici un aliment special pentru sanatatea creierului, antioxidantii, care se regasesc in fructe si legume, sunt de ajutor in lupta impotriva radicalilor liberi. De asemenea, nu exista nici un supliment magic care sa protejeze creierul impotriva pierderilor de memorie. Unii cercetatori considera ca vitaminele din grupul B pot fi utile, iar altii subliniaza efectele pozitive ale tumericului, dar studiile sunt neconcludente.

3. Antrenamentul mintii - pentru pastrarea ascutimii mintii, expertii considera ca memoria trebuie stimulata intocmai ca un muschi. Exista unele dovezi ca gimnastica mentala ajuta la evitarea pierderilor de memorie, dar anumite jocuri (inclusiv unele din cele pe calculator) ar putea fi utile in acest sens.

4. Odihna - un somn sanatos si odihnitor este crucial pentru obtinerea unei performante cognitive si de memorie, considera specialistii. In acest scop, este necesar un somn de cel putin 7 ore in fiecare noapte. Somnul este esential pentru a reduce nivelul hormonilor de stres, relaxarea si reimprospatarea intregului corp, dar si pentru conservarea memoriei: in anumite momente ale somnului, memoria se arhiveaza. Multe persoane sunt tentate sa foloseasca medicamente pentru inducerea somnului fara sa constientizeze faptul ca acestea afecteaza memoria. De asemenea, este important ca cei care sufera de tulburari de somn si urmeaza tratament in acest scop, sa nu consume alcool.

5. Vinul rosu - unele studii indica faptul ca vinul rosu este bun pentru inima dar si pentru creier. Inca nu exista dovezi stiintifice care sa explice pe deplin efectele benefice, dar cercetatorii considera ca vinul rosu are efect pozitiv datorita antioxidantului pe care il contine, numit resveratrol. Exista insa si posibilitatea ca efectele pozitive asociate cu vinul rosu sa derive din alte cauze, cum ar fi aspectul social implicat de consumul de vin rosu sau de nivelul de trai al celor care beau vin rosu de calitate. Un studiu realizat in anul 2007, care a avut drept subiecti cetateni italieni in varsta, a demonstrat ca, consumul alcoolului cu moderatie poate incetini progresia dementei la persoanele in varsta care manifesta deja un usor declin mental. Definitoriu pentru studiu a fost faptul ca un pahar de alcool pe zi este asociat cu progresia mult mai lenta a dementei in randul persoanelor cu un usor regres cognitiv legat de varsta, comparativ cu cei care nu consuma alcool.

6. Evitarea suprasolicitarii si a sarcinilor multiple - printre principalele cauze ale neatentiei se numara si sarcinile multiple. Este dificil pentru o persoana de varsta inaintata sa faca mai multe lucruri deodata. Suprasolicitarea poate ingreuna aducerea aminte a unei retete, a unui nume sau a unei informatii care tocmai a fost transmisa. Acest fapt se intampla intrucat creierul sistematizeaza informatiile inainte de a le prelua din memorie. Exceptia o reprezinta cazul in care creierul nu poate codifica informatiile pe care va avea nevoie sa le utilizeze mai tarziu.

7. Invatarea a noi trucuri pentru stimularea memoriei - una dintre tehnici ii invata pe cei interesati cum sa se concentreze asupra unei persoane sau lucru facand o asociatie (cu un sunet, lucru sau chiar alta persoana) care ii va ajuta sa isi aduca aminte de persoana sau lucrul respectiv. Aceste tipuri de tehnici pot fi insusite foarte usor si pot reprezenta strategii pe termen lung, utile de la amintirea numelui unei persoane pana la diverse tipuri de detalii.
Chiar daca pierderile de memorie legate de inaintarea in varsta sunt de obicei minore, daca acestea se accentueaza este nevoie de consultul unui medic pentru ca situatia sa nu se agraveze.
Multi dintre oameni au pe parcursul vietii, o memorie destul de buna de care se pot bucura o perioada indelungata.


Medici specialisti Psihologie-Psihiatrie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate