Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

21 septembrie: Ziua Internationala Alzheimer

Actualizat la data de: 21 Septembrie 2009
21 septembrie: Ziua Internationala Alzheimer

La sfarsitul anului 2008, peste 30 milioane de persoane din intreaga lume sufereau de boala Alzheimer, potrivit unei monitorizari oferite de Organizatia Mondiala a Sanatatii. Pentru anul 2009 se estimeaza ca numarul persoanelor afectate de aceasta boala a crescut la 34 milioane.

In Romania, pana in momentul de fata au fost diagnosticate aproximativ 230 mii pe persoane, insa trebuie mentionat ca in tara noastra 90% dintre cazurile de Alzheimer raman nediagnosticate.

Data de 21 septembrie este numita Ziua Internationala Alzheimer, si anual, in intreaga lume la aceasta data se organizeaza conferinte prin intermediul carora se trage un semnal de alarma asupra cruditatii cu care boala actioneaza asupra psihicului uman, dar si asupra neputinteti bolnavilor cu Alzheimer. In cadrul conferintelor organizate se doreste sensibilizarea tuturor factorilor implicati in sprijinirea acestei categorii de populatiei si cresterea numarului de solicitari pentru consultatii medicale de specialitate.

Speakerii conferintei organizate in Romania sunt oameni cu autoritate incontestabila in domeniu: Catalina Tudose - presedinte Societatea Romana Alzheimer, Tudor Udristoiu - senator, secretarul Comisiei de Sanatate, Gabriel Prada - presedintele Societatii Romane de Gerontologie si Geriatrie.

Pe langa problematica Alzheimer si rolul corpului legislativ anuntam cu aceasta ocazie lansarea unui concurs intitulat „Decalogul Alzheimer”. Concursul invita tinerii de pretutindeni sa realizeze scurt metraje in acord cu cele 10 semne frecvente in depistarea bolii alzheimer. Filmele cistigatoare vor face parte dintr-o campanie de constientizare a problematicii alzheimer care se va derula in anul 2010.

Despre boala Alzheimer

Boala Alzheimer este o boala degenerativa ce afecteaza zone ale creierului ce controleaza memoria, inteligenta, capacitatea de judecata, limbajul si comportamentul. Aceasta boala reprezinta forma cea mai comuna de declin mental sau dementa la persoanele in varsta. Boala Alzheimer este o afectiune mai grava decat pierderea moderata a memoriei ce apare la persoanele in varsta. Aceasta boala se asociaza si cu tulburari de comportament, de personalitate, pierderea abilitatii de a gandi corect si abilitatii de a efectua activitatile zilnice. Persoanele apropiate, de obicei membrii familiei observa modificarile la inceput, desi aceste modificari pot fi sesizate si de bolnavi.

Exemple ale pierderii memoriei cauzata de boala Alzheimer includ uitarea:
- unei experiente in totalitate
- interpretarii ceasului sau condusul masinii
- evenimentelor recente, de genul uitarea faptului ca a lasat aragazul deschis


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate