Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Riscurile si complicatiile avortului

Actualizat la data de: 02 Februarie 2022

Ce este avortul

Sus
Riscurile si complicatiile avortului

Avortul este termenul ce descrie intreruperea sarcinii, prin indepartarea sau expulzia embrionului sau fatului. Avortul ce survine spontan, fara interventie din exterior, este un accident nedorit de sarcina si este intalnit in aproximativ 30-40% dintre cazuri. Pe de alta parte, atunci cand se parcurg anumiti pasi si etape pentru a intrerupe sarcina, avortul este intentionat.

Desi previne nasterea, avortul nu este considerat metoda contraceptiva, asa cum nici contraceptivele orale nu sunt considerate medicamente de inducere a avortului.

Din fericire, in ziua de astazi, avortul poate fi realizat sub supraveghere medicala, in conditii sigure pentru mama si complet legal in cele mai multe tari. Atunci cand este realizat corect, avortul este una dintre cele mai sigure proceduri; totusi, complicatiile ce pot aparea duc frecvent la decesul mamei.

Cuprins articol

  1. Ce este avortul
  2. Avortul medical
  3. Riscuri si complicatii
  4. Concluzie
  5. Citeste pe aceeasi tema

Avortul medical

Sus

Avortul medical este realizat si indicat de catre un medic specialist, care va controla si monitoriza intreg procesul. in functie de trimestrul de sarcina si particularitatile pacientei, se va alege o metoda de avort. Astfel, avortul se poate realiza sub forma:

1. Avort medicamentos

In acest tip de avort, procedura consta doar in administrare de medicamente. Aceasta metoda poate fi folosita daca sunteti insarcinata in maxim 10 saptamani. Nu necesita anestezie si niciun fel de interventie chirurgicala. Mai mult, administrarea celor doua medicamente se poate face chiar in cabinetul medicului sau la dumneavoastra acasa, fiind medicamente administrate pe cale orala. Bineinteles, controalele la medic de dupa procedura sunt esentiale.

2. Avort prin aspirare

Aceasta metoda este folosita in primele 12 saptamani de sarcina (primul trimestru) sau la inceputul trimestrului doi (saptamanile 12-16). Aspirarea sau vacuum-ul poate fi indicat in cazul in care pacienta prezinta contraindicatii pentru avortul medicamentos, sau in caz ca s-au depasit 10 saptamani de sarcina.

3. Dilatare si evacuare

Avortul prin dilatare si evacuare se utilizeaza in trimestrul doi de sarcina, de regula pentru sarcinile ce depasesc 14 saptamani. Este recomandata, de obicei, pacientelor ce au amanat avortul din diverse motive, sau celor ce intrerup sarcina din cauza unor anomalii fetale severe. Procedura este realizata intr-un spital sau clinica medicala, de catre medicul specialist. Poate fi dureroasa, dar veti primi medicamente analgezice. De regula, nu se folosesc anestezice, iar intreaga procedura dureaza 30 de minute.

4. Avortul indus

Acest ultim tip de avort este si cel mai invaziv, intrucat pacienta va trece prin travaliu indus, timp in care va fi expulzat fatul, prin interventie chirurgicala. Se va folosi anestezie, de regula epidurala, iar aspectul cel mai neplacut este prezenta unor crampe intense, atunci cand uterul se contracta, foarte similare cu nasterea. Acesta poate fi o optiune pentru sarcinile avansate, de peste 24 de saptamani, la care metoda dilatare si evacuare nu mai functioneaza. Este utilizata rar.

De asemenea, este important sa stim ca nu orice metoda va functiona pentru dumneavoastra. De exemplu, avortul medicamentos este cea mai frecventa metoda de avort aleasa de catre femei, insa are cateva contraindicatii.

Avortul medicamentos nu este o optiune pentru dumneavoastra, daca:
- Ati depasit 10 saptamani de sarcina
- Aveti un dispozitiv intrauterin contraceptiv
- Sunteti suspectata de o sarcina ectopica (inafara uterului)
- Aveti anumite afectiuni, precum boli cardiace sau vasculare, boli hepatice si renale severe, sau epilepsie necontrolata.
- Luati medicamente anticoagulante sau
- Sunteti alergica la medicamentele folosite

Daca prezentati oricare dintre aceste aspecte, alte metode de avort vor fi potrivite pentru dumneavoastra.

Riscuri si complicatii

Sus

Orice metoda de avort medical implica, in primul rand, un risc emotional pentru pacienta. Avortul este o decizie majora si poate avea consecinte psiho-emoionale serioase, daca pacienta nu este sigura si stapana pe decizie. Daca luati in considerare avortul, asigurati-va ca aveti pe cineva alaturi, cunoasteti toate detaliile, efectele adverse, riscurile si complicatiile. Indiferent de metoda aleasa, exista intotdeauna riscuri si posibile efecte adverse.

Eventualele riscuri ale avortului medical includ:
- Avort incomplet, care va necesita un avort chirurgical ulterior
- Nefunctionarea metodei de avort, cu o continuare a sarcinii
- Sangerare severa, prelungita
- Infectii
- Febra
- Disconfort la nivelul sistemului digestiv
- Reactii adverse la anestezice (in avortul indus)
- Reactii adverse la medicamentele ce induc avortul
- Dobandirea unor afectiuni ginecologice (uterine, vaginale)

Efecte adverse imediate. O mare parte dintre femei experimenteaza aceste simptome imediat dupa avort:
- Sangerare vaginala: de regula dureaza 14 zile si este in cantitate mica, dar poate ajunge si la 21 de zile. Orice sangerare severa reprezinta o problema si trebuie interpretata drept complicatie
- Crampe abdominale
- Ameteala
- Greata, varsaturi

Aceste efecte trec, de regula, de la sine, dupa o saptamana sau doua.

Complicatii imediate
- Leziuni ale placentei si ale cervixului
- Sangerare severa
- Infectia acuta a uterului
- Cicatrici, leziuni superficiale pe suprafata uterului
- Perforarea uterului
- soc septic sau sepsis sever
- soc hemoragic
- Deces

Complicatii pe termen lung

- Viitoare sarcini premature. Avortul cauzeaza o slabiciune a cervixului, ceea ce creste riscul de sarcina prematura, in viitor. Un avort indus creste acest risc cu 25-27%. Doua sau mai multe avorturi cresc acest risc cu pana la 62%. Nasterile premature pot influenta serios si sever sanatatea nou-nascutului.

Copiii nascuti inainte de 37 saptamani de gestatie au rata de supravietuire ca adulti mult mai mica, avand risc crescut pentru numeroase boli si anomalii.
- Cancer de san
- Boli cu transmitere sexuala
- Boala inflamatorie pelviana
- Infertilitate
- Avort spontan
- Disfunctii sexuale

Toate acestea sunt eventuale efecte asupra sanatatii pe termen lung, ce pot fi provocate sau accentuate in urma unui avort medical. De regula insa, acestea sunt rare si sunt prea putin corelate cu avortul efectuat.

In cazuri extrem de rare, dar posibile, complicatiile imediate sau cele pe termen lung vor duce la decesul pacientei. Nu ezitati sa apelati la ajutor medical de urgenta, daca experimentati:
- Sangerari masive vaginale, timp de cel putin 2 ore consecutive
- Durere intensa sau disconfort semnificativ la nivel abdominal sau genital
- Febra inalta, ce nu raspunde la tratament

De asemenea, daca prezentati semne de continuare a sarcinii sau pur si simplu daca simtiti ca ceva nu este in regula, apelati la medicul care se ocupa de dumneavoastra.

Concluzie

Sus

Avortul medical este legal si sigur intr-un numar din ce in ce mai mare de tari si state. Fiind numeroase motive pentru care pacientele pot alege sa faca avort, acestea trebuie consultate atent, atat din punct de vedere medical, cat si psihologic. inainte de luarea unei decizii, asigurati-va ca stiti toate riscurile si complicatiile ce pot surveni dupa avort, si discutati cu medicul dumneavoastra orice ingrijorare si problema.

Bibliografie
https://www.healthline.com/health/types-of-abortion#induction
https://www.plannedparenthood.org/learn/abortion/in-clinic-abortion-procedures/how-safe-is-an-in-clinic-abortion
https://www.compasscare.info/health-information/abortion/abortion-risks-and-side-effects/


Medici specialisti Ginecologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate