Tulburari de spectru autist
Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru
Clinica: Spitalul de Psihiatrie Voila
Generalitati
SusExista diferite forme de autism, care au variate simptome. Acestea au fost diferentiate si denumite tulburari de spectru autist.
Numarul cazurilor de autism este in crestere si tulburarile de spectru autist afecteaza tot mai multi copii.
In cazul tulburarilor din spectrul autismului este foarte important diagnosticul precoce, intrucat detectarea rapida a conditiei va determina instituirea tratamentului adecvat. Tratamentul precoce contribuie la redobandirea si imbunatatirea abilitatilor de comunicare si a celor sociale.
Cuprins articol
Semne ale tulburairlor de spectru autist
SusTulburarile din spectrul autismului afecteaza trei domenii diferite din viata unui copil:
- interactiunea sociala
- comunicarea verbala si nonverbala
- comportamentele de autoingrijire.
Fiecare copil care sufera de o tulburare din spectrul autismului va avea un model propriu si individual de manifestare a autismului. In anumite cazuri, dezvoltarea copilului poate fi intarziata de la nastere.
In alte situatii, copilul cu autism s-a dezvoltat anterior normal si isi va pierde brusc aptitudinile sociale si cele de comunicare. La unii copii predomina problemele de limbaj, la altii cele de socializare sau sunt prezente comportamente neobisnuite.
Diagnostic
SusParintii sunt cei care observa ca este ceva in neregula cu micutii lor. Cu toate acestea, diagnosticul autismului este deseori stabilit prea tarziu. Parintii sau medicul ar putea sa minimalizeze prezenta semnelor timpurii ale autismului. Acestia pot spera sau sugera in mod optimist ca este vorba doar despre o etapa sau o intarziere banala a dezvoltarii. Copiii care ar putea suferi de tulburari de spectru autist ar trebui sa fie evaluati de o echipa de profesionisti cu experienta in diagnosticarea autismului (medici din specialitatea psihiatria copilului si adolescentului, psihologi clinicieni sau chiar medici de familie sau pediatri).
Tipuri de tulburari de spectru autist
SusExita trei tipuri principale de tulburari de spectru autist si doua conditii destul de rare
- sindromul Asperger
- tulburarea pervaziva nespecifica de dezvoltare
- autism (sindormul Kanner)
- sindromul Rett
- tulburarea dezintegrativa infantila (a copilariei)
Sindromul Asperger
Cea mai usoara forma de autism este sindromul Asperger. Acesta afecteaza baietii de trei ori mai des decat fetele. Copiii diagnosticati cu sindromul Asperger pot fi interesati in mod obsesiv de un singur obiect sau subiect.
Acestia invata de multe ori totul despre subiectul lor preferat si discuta incontinuu despre acesta. Totusi, aptitudinile lor sociale sunt depreciate in mod semnificativ. Acestia sunt deseori neatenti si intampina dificultati in coordonarea miscarilor fizice. Pe masura ce copiii cu sindromul Asperger ajung la maturitate, creste riscul aparitiei anxietatii si depresiei.
Tulburarea pervaziva nespecifica de dezvoltare
Aceasta alternativa de diagnostic se aplica in cazul majoritatii copiilor care au tulburari de spectru autist. Copiii a caror forma de autism este mai severa decat sindromul Asperger, dar nu la fel de severa ca autismul, vor fi diagnosticati cu tulburare pervaziva nespecifica de dezvoltare.
Simptomele variaza foarte mult, de la un caz la altul, ceea ce face destul de dificila generalizarea. In general, comparativ cu micutii care sufera de alte tulburari de spectru autist, la cei cu tulburare pervaziva nespecifica de dezvoltare se poate remarca:
- deprecierea interactiunii sociale
- competente lingvistice mai bune decat la copiii cu autism dar nu la fel de dezvoltate ca cei diagnosticati cu sindromul Asperger
- mai putine comportamente repetitive decat cele intalnite in cazul copiilor cu sindrom Asperger sau autism
- o varsta mai inaintata de debut a conditiei.
Totusi, nu exista doi copii cu tulburare pervaziva nespecifica de dezvoltare ale caror manifestari sunt exact la fel. Ca urmare, nu exista criterii clare si ferme de diagnostic pentru aceasta tulburare de spectru autist. Profesionistii care evalueaza simptomele unui copil suspectat de o tulburare de spectru autist considera ca atunci cand un copil nu indeplineste toate criteriile de diagnosticare ale autismului clasic, ar putea suferi de tulburare pervaziva nespecifica de dezvoltare.
Autism sau sindromul Kanner
Copiii care indeplinesc criteriile specifice diagnosticarii autismului sufera de autism sau de sindromul Kanner. Acestia inregistreaza multe deficiente severe care implica atat implicarea sociala si limbajul, cat si o serie de comportamente repetitive. Deseori, acestia au retard mintal si convulsii.
Sindromul Rett
Este una din cele doua forme severe de tulburari de spectru autist. Aceasta conditie este rar intalnita si afecteaza aproape exclusiv fetele. Intre varsta de 6 si 18 luni, copilul nu mai interactioneaza social, nu-si mai misca mainile in mod normal si isi pierde competentele lingvistice.
Apar probleme de coordonare care se pot accenta pe masura trecerii timpului. Sindromul Rett este cauzat, de obicei, de o mutatie genetica. Mutatia apare la intamplare, nu este neaparat mostenita. Tratamentul se concentreaza pe terapia fizica si terapie pentru stimularea si dezvoltarea vorbirii in scopul imbunatatirii functiei limbajului.
Tulburarea dezintegrativa infantila
Aceasta este cea mai grava tulburare de spectru autist. Dupa o perioda de dezvoltare normala, de obicei intre varsta de 2-4 ani, copilul care sufera de aceasta afectiune isi pierde competentele sociale, lingvistice si o serie de abilitatile intelectuale. Deseori, copilul dezvolta si convulsii. Acesti copiii rareori isi pot recupera functiile pierdute. Baietii sunt afectati mai des decat fetele.
Tratament
SusDiagnosticul si tratamentul precoce ajuta copiii cu autism, in functie de gravitatea bolii, sa se dezvolte la potentialul lor maxim. Scopul tratamentului este de a imbunatati capacitatea generala de functionare a copilului.
Simptomele si comportamentele tulburarilor de spectru autist pot fi diverse si variaza in severitate. De asemenea, simptomele individuale si comportamentele copiilor afectati se pot modifica in timp. Din aceste motive, strategiile de tratament trebuie sa fie adaptate nevoilor individuale si resurselor familiale disponibile.
Majoritatea copiilor diagnosticati cu autism raspund cel mai bine la tratamentul structurat si specializat.
Cele mai bune rezultate s-au obtinut cu ajutorul tratamentelor care au forma unui program care se poate adresa atat parintilor, dar si imbunatatirii comunicarii, dezvoltarii sociale, comportamentale, adaptative si a capacitatilor de invatare ale copiilor depistati cu tulburari de spectru autist.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Psihologie-Psihiatrie
- Dr. Rares Ignat -
- Medic Primar Psihiatru Bogdan Eduard Patrichi - Spitalul clinic de psihiatrie prof. dr. OBREGIA
- Medic Primar Psihiatrie Nicolae Marcu -
- Medic Psihiatru Mihaela Anca Dragan -
- Medic Primar Psihiatrie Anca Marilena Leontescu -
Articole recomandate
- Semnele autismului in timpul sarcinii
- Ghid practic de terapie in autism
- Semnele de autism la copii
- Sindromul Asperger
- Sarbatorile de iarna pentru copiii cu autism
- Cum putem diferentia tulburarea de stres post-traumatic de alta tulburare de ...
- Rolul neurostiintei in abordarea schizofreniei
- Schizofrenia la copil
- Posibila legatura dintre autism si greutatea mica la nastere