Tratamentul de raspuns pivot si efectele sale asupra copiilor cu autism
Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru
Clinica: Spitalul de Psihiatrie Voila
Ce este tratamentul de raspuns pivot?
SusStudiile recente considera ca tratamentul de raspuns pivot, numit si PRT (Pivotal Response Treatment), poate fi cel mai eficient mod de a ajuta copiii mici cu autism sa-si imbunatateasca abilitatile de comunicare si de limbaj. Tratamentul de raspuns pivot este un tratament comportamental si care se bazeaza pe joc, fiind initiat de catre copii.
Utilizarea intereselor unui copil in terapie ajuta la o atentie mai crescuta a acestuia in timpul invatarii, dar si la cresterea probabilitatii de a folosi in mod spontan si in afara terapiei abilitatile de comunicare invatate. De asemenea, expertii considera ca interventia timpurie poate contribui la imbunatatirea eficacitatii tratamentului.
Cuprins articol
Dificultatile de comunicare
SusCresterea unui copil cu autism poate veni cu o multime de provocari. Pentru foarte multi parinti, una dintre cele mai mari dintre aceste provocari este invatarea modului optim de comunicare cu copilul lor.
Se estimeaza ca intre 25 si 40% dintre copiii cu autism nu vorbesc, valorile suferind cateva modificari de la studiu la studiu. Cu toate acestea, autismul este in mare parte o tulburare a limbajului, fiind prezente intotdeauna cel putin cateva situatii de dificultati de comunicare.
Conform specialistilor, multi copii au unele abilitati verbale, dar acestea nu sunt intotdeauna suficiente pentru a satisface nevoile de comunicare. Astfel, toate aceste lucruri pot fi dificile, descurajante si demoralizante pentru parinti.
Lipsa de comunicare eficienta intre un parinte si un copil cu autism poate avea un impact semnificativ asupra legaturii dintre cei doi, mai ales in situatiile in care exista limitari severe de comunicare ale copilului.
Specialistii din domeniu considera ca primele cuvinte sau zambete ale copiilor cimenteaza relatia cu parintii si o aduc la un nou nivel. Astfel, parintii au raportat ca dupa multe nopti nedormite si provocari intampinate in cresterea unui copil, raspunsul acestuia este cu adevarat o satisfactie si ii ajuta sa observe faptul ca acesta este cu adevarat o fiinta sociala.
Cand reciprocitatea dintre parinte si copil nu exista, stresul pentru parinte este unul crescut si se pot provoca tensiuni cu privire la legatura dintre cei doi. Astfel, cautarea celor mai bune optiuni de tratament devine cruciala atat pentru parinte, cat si pentru copil.
Eficienta tratamentului de raspuns pivot
SusNoile cercetari de specialitate indica o terapie care ar putea fi extrem de buna in sprijinirea copiilor cu tulburari de spectru autist, astfel incat acestia sa-si imbunatateasca abilitatile de limbaj si de comunicare.
O cercetare importanta a analizat 48 de copii cu varste cuprinse intre 2 si 5 ani, toti avand diagnosticul de autism. De asemenea, toti acesti copii se confruntau cu intarzieri grave de limbaj. Ulterior formarii lotului de studiu, acesta a fost impartit in alte doua grupuri egale. Prima jumatate a primit tratament de raspuns pivot, iar cealalta jumatate a continuat cu tratamentul inceput inainte de introducerea in studiu.
La sfarsitul cercetarii s-a observat ca nivelul de vorbire si comunicare era mult mai mare la copiii ce au primit tratamentul de raspuns pivot comparativ cu jumatatea in care s-au folosit alte terapii. In plus, s-a observat ca termenii folositi de copiii din prima jumatate puteau fi mult mai usor recunoscuti de celelalte persoane.
Ce implica tratamentul de raspuns pivot?
SusTratamentul de raspuns pivot se bazeaza pe propriile motivatii si dorinte ale copilului, astfel incat acesta sa fie determinat sa vorbeasca. De exemplu, daca un copil pare sa-si exprime interesul pentru o anumita jucarie vazuta, terapeutul va lua jucaria si va folosi numele acesteia pentru a incuraja copilul sa il repete. Cand copilul va face acest lucru, terapeutul il va rasplati si ii va da respectivul obiect, in acest caz jucaria.
In cadrul acestei terapii, participantii trebuie sa urmeze cate 10 ore de terapie saptamanala pentru primele 12 saptamani. De asemenea, parintii primesc cate o ora de terapie de antrenament in fiecare saptamana, astfel incat sa invete sa utilizeze terapia la domiciliu. Dupa primele 12 saptamani, copiii cu autism ajung sa realizeze 5 ore de terapie pe saptamana.
Acest tip de tratament condus de copii este extrem de important, deoarece atunci cand adultii aleg obiectivele si directioneaza jocul copilului, acesta poate rezista mai putin sau poate da dovada de un comportament perturbator pentru a evita cerintele.
Utilizarea intereselor unui copil in terapie va ajuta la mentinerea motivatiei copilului pe toata durata sesiunii de invatare. De asemenea, cand copiii invata sa comunice despre lucrurile pe care le iubesc sau care le fac placere, este mult mai probabil sa foloseasca aceste abilitati de comunicare in mod spontan si in afara contextului de tratament.
Cand trebuie realizat tratamentul de raspuns pivot?
SusSpecialistii din domeniu afirma faptul ca, pe langa tipul de terapie utilizata, este important si momentul in care aceasta debuteaza. Astfel, motivatia si interventia timpurie sunt elementele cheie ale tratamentului de raspuns pivot.
Exista dovezi importante cu privire la plasticitatea creierului la copiii mici, oferind astfel o perioada critica in care se pot face schimbari semnificative. De asemenea, daca se apeleaza la o serie de filozofii si strategii potrivite si adaptative, copilul poate avea o evolutie extrem de buna. Cu toate acestea, tratamentul trebuie inceput devreme, astfel incat rutinele nepotrivite sa nu fie inca inradacinate.
Se considera ca daca tratamentul de raspuns pivot este acordat inca de la varste fragede, acesta reprezinta cea mai buna modalitate de a ajuta copiii mici cu autism sa-si duca la un nivel superior abilitatile de comunicare. In plus, motivatia copilului este esentiala pentru obtinerea celor mai bune rezultate in perioada de interventie. De exemplu, unui copil ii poate face placere sa manance un anumit fruct.
Astfel, terapeutii ii vor oferi fructul dorit pentru a obtine de la copilul respectiv mai mult efort in ceea ce priveste terapia. Cand copilul este motivat corespunzator prin anumite recompense, rezultatele vor fi extrem de bune, iar acesta va continua sa aplice ce a invatat chiar si in afara situatiilor de recompensare.
Rolul parintilor
SusMulti parinti sunt preocupati de dezvoltarea limbajului copilului lor si se intreaba ce ar putea face pentru a ajuta. Discutia cu un terapeut poate lamuri aceasta problema, parintii primind sfaturile potrivite cu privire la sprijinirea copilului.
De exemplu, parintii pot incuraja copilul sa vorbeasca despre elementele si activitatile care ii fac placere si pentru care dezvolta un interes natural. De asemenea, parintii trebuie sa integreze copilul cu autism in medii in care se simte bine, astfel incat acesta sa invete mai rapid abilitatile lingvistice.
Cand parintii se implica in educatia copilului, iar comunicarea acestuia este incurajata si rasplatita, dezvoltarea sa sociala se va imbunatati considerabil. In plus, terapiile eficiente trebuie sa fie distractive pentru copil si parinti si trebuie sa implice un numar cat mai mare din membrii familiei.
Concluzii
SusAutismul reprezinta o tulburare cu numeroase efecte asupra copiilor afectati, dar si asupra parintilor si ingrijitorilor. Una dintre principalele preocupari este reprezentata de dificultatea de comunicare si limbaj a copilului cu autism, astfel incat sa incerce adoptarea unor masuri potrivite pentru a corecta acest lucru.
Conform specialistilor, tratamentul de raspuns pivot este una dintre cele mai bune solutii cu privire la dezvoltarea limbajului si comunicarii. Cu toate acestea, parintii trebuie sa includa copiii in acest tip de terapie inca de la varste fragede, astfel incat rezultatele sa fie cele mai bune si sa fie obtinute in cel mai scurt timp.
Bibliografie:
Leah Campbell, Why PRT Is the Most Effective Way to Help Kids with Autism Speak, https://www.healthline.com/health-news/one-therapy-bests-others-at-motivating-kids-with-autism-to-speak
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Psihologie-Psihiatrie
Articole recomandate
- EMC - cursuri gratuite de diagnosticare precoce a autismului, pentru medicii ...
- Primele semne ale autismului
- Semnele autismului in timpul sarcinii
- Ce este si cum se manifesta autismul virtual?
- Pesticidele pot creste riscul de autism?
- Sarbatorile de iarna pentru copiii cu autism
- Cum influenteaza inflamatiile gastrointestinale si microbiomul autismul?
- Semnele de autism la copii
- Modalitati de terapie si tratament in tulburarea de spectru autist