Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Cum influenteaza inflamatiile gastrointestinale si microbiomul autismul?

Actualizat la data de: 13 Mai 2019
Consultant medical:

Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru

Clinica: Spitalul de Psihiatrie Voila

Cauzele tulburarilor de spectru autist, neelucidate

Sus
Cum influenteaza inflamatiile gastrointestinale si microbiomul autismul?

Un studiu recent cerceteaza relatia dintre autism, sistemul imunitar, problemele gastrointestinale si bacteriile intestinale. Aceasta legatura este una complexa cu multe intrebari care inca nu si-au gasit raspunsurile, dar cu toate acestea proiectul aduce noi elemente.

Tulburarile de spectru autist (TSA) afecteaza 1 din 68 de copii din Statele Unite ale Americii.

Caracterizate de dificultati in a socializa si adesea marcate de comportamente repetitive, aceste tulburari de dezvoltare neurologica ascund inca multe mistere.

In ciuda raspindirii acestor tulburari de neurodezvoltare si a numeroaselor cercetari efectuate, cauzele care stau la baza tulburarilor de spectru autist raman in continuare neintelese in totalitate.

Cu toate ca TSA afecteaza in primul rand creierul, in ultimii ani s-au realizat legaturi intre aceste tulburari si alte sisteme ale organismului.

Astfel, problemele gastrointestinale par a fi mai des intalnite la persoanele care sufera de TSA comparativ cu restul persoanelor.

In cadrul unui studiu, copiii cu o dezvoltare normala au fost comparati cu copiii care sufera de TSA.

Persoanele care sufereau de TSA erau mai predispuse la simptome precum balonare, constipatie sau diaree de la sase pana la opt ori comparativ cu acei copii care se dezvoltau normal.

Alte studii au indicat ca acei copii care sufera de probleme gastrointestinale au mai multe sanse sa manifeste simptome de o severitate mai mare ale autismului. De asemenea, tratarea simptomelor problemelor gastrointestinale poate alina adesea simptomele asociate cu TSA.

Este interesant faptul ca problemele de comportament sunt identificate adesea alaturi de alte conditii care au impact asupra intestinului. Spre exemplu, persoanele care sufera de intoleranta la gluten sunt mai predispuse la a avea trasaturi asemanatoare cu persoanele care sufera de autism. Intestinul si comportamentul par a fi strans legate intr-un fel anume.

Potrivit multor cercetatori, probleme gastrointestinale care vin odata cu TSA pot fi cauzate de doi factori: in primul rand vorbim despre deficiente la nivelul sistemului imunitar, acestea cauzand inflamarea tractului intestinal, iar in al doilea rand vorbim despre diferente in tipurile de bacterii intestinale care sunt regasite in intestine.

Cu toate acestea, intreg pesiajul este in continuare greu de patruns si cercetarile ofera rezultate foarte diverse, identificand diferite tipuri de inflamatii si diverse schimbari in bacteriile intestinelor.

Cuprins articol

  1. Cauzele tulburarilor de spectru autist, neelucidate
  2. Relatia dintre sistemul imunitar si intestin
  3. Tulburarile de spectru autist si microbiomul
  4. Citeste pe aceeasi tema

Relatia dintre sistemul imunitar si intestin

Sus

Recent, cercetatori de la Universitatea din California, Institutul Davis MIND din Sacramento au inceput sa investigheze relatiile dintre intestin si sistemul imunitar in detaliu. Aceste studii au fost conduse de catre primii autori, numindu-i aici pe Paul Ashwood si Destanie Rose, iar rezultatele lor au fost publicate recent in revista stiintifica Brain, Behavior, and Immunity.

Oamenii de stiinta au examinat un numar de 103 copii cu varste cuprinse intre 3 si 12 ani. Participantii la acest studiu au fost impartiti in patru grupuri:

- copii cu tulburari de spectru autist si probleme gastrointestinale

- copii cu tulburari de spectru autist, dar fara probleme gastrointestinale

- copii dezvoltati normal, cu probleme gastrointestinale

- copii dezvoltati normal, fara probleme gastrointestinale

Pentru a evalua atat raspunsul sistemului imunitar, cat si bateriile intestinului, cercetatorii au analizat probe de sange si de scaun. Astfel, conform rezultatelor, copiii din cadrul grupului cu tulburari de spectru autist si probleme gastrointestinale au aratat un numar important de diferente comparativ cu celelalte trei grupuri.

Spre exemplu, acestia au avut niveluri mai ridicate ale citokinelor inflamatorii, acestea fiind molecule care favorizeaza inflamatia.

Atat copiii din grupul cu tulburari de spectru autist si probleme gastrointestinale, cat si copiii cu tulburari de spectru autist, dar fara probleme gastrointestinale au avut valori mai mici ale unei proteine care ajuta in reglarea sistemului imunitar, si anume proteina TGF beta 1.

Faptul ca acest lucru a fost identificat in ambele grupuri arata un lucru interesant, si anume faptul ca si copiii care sunt cu tulburari de spectru autist, dar fara probleme gastrointestinale pot suferi alte probleme inflamatorii.

Transformarea factorilor de crestere (TGF) beta 1 este, de asemenea, cunoscuta ca fiind importanta in dezvoltarea neurologica. Prin urmare, aceasta proteina ar putea reprezenta legatura dintre deficientele sistemului imunitar si simptomele neurologice.

Cu toate acestea, mult mai multe studii sunt necesare pentru a ajunge la a sustine aceasta legatura.

In mod similar, copiii din grupul cu tulburari de spectru autist si probleme gastrointestinale au avut tendinta sa aiba niveluri mai scazute ale proteinei Zonulin, aceasta ajutand in reglarea nivelului de permeabilitate a peretului intestinului.

Studiile anterioare au aratat faptul ca acei copii cu tulburari de spectru autist au intestine permeabile si astfel toxinele pot trece din intestine in sange.

Tulburarile de spectru autist si microbiomul

Sus

Copiii cu TSA, cu sau fara simptome de probleme gastrointestinale, au o populatie de flora intestinala diferita decat grupurile de copii cu dezvoltare normala. Cu toate acestea, grupul de copii cu tulburari de spectru autist si probleme gastrointestinale difera, de asemenea, si de grupul de copii cu tulburari de spectru autist fara probleme gastrointestinale.

Este, de asemenea, interesant de remarcat faptul ca cercetatorii au identificat diferente si intre acel grup de copii cu tulburari de spectru autist si probleme gastrointestinale si grupul de copii cu dezvoltare normala si probleme gastrointestinale.

Copiii cu tulburari de spectru autist si probleme gastrointestinale au tendinta sa dezvolte cele mai severe comportamente comparativ cu copiii cu tulburari de spectru autist, dar fara probleme gastrointestinale. Aceasta relatie trebuie investigata in continuare.

Cu toate ca raman inca multe intrebari fara raspuns, acest studiu completeaza anumite spatii libere din cercetarea care vizeaza legatura dintre autism, inflamatiile la nivelul intestinului si bacteriile intestinului. Exista speranta ca aceste descoperiri recente pot ajuta in indrumarea si dezvoltarea unor tratamente pe viitor.

Bibliografie:

Destanie R. Rose: Differential immune responses and microbiota profiles in children with autism spectrum disorders and co-morbid gastrointestinal symptoms. Journal of Brain, Behavior and Immunity, May 2018 - https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0889159118300783

Chaidez V, Hansen RL, Hertz-Picciotto I. Gastrointestinal problems in children with autism, developmental delays or typical development. J Autism Dev Disord. 2014;44(5):1117–1127. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3981895/


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate