Tratamente alternative pentru astm
Medicina alternativa si astmul
SusCand vine vorba de patologiile cronice, multi pacienti tind sa opteze si pentru medicina alternativa si tratamente complementare medicatiei lor de fond.
Medicina alternativa consta in administrarea unor tratamente facute acasa sau care nu au nevoie de prescriptie medicala, si/sau de efectuarea unor exercitii sau proceduri cu anumite beneficii pentru sanatate.
Astfel de terapii alternative includ suplimentele alimentare, acupunctura, terapia prin masaj si chiropractica, plantele concentrate, exercitiile de respiratie si altele.
Desi pot fi utilizate si singure, este ideal ca aceste terapii sa fie combinate cu tratamentul medical clasic, prescris de catre medic.
Cuprins articol
Tratamente alternative in astm
SusAstmul bronsic, indiferent de etiologia si de factorii declansatori, este o afectiune cronica intalnita la o mare parte din populatie.
Cateva metode de tratament alternativ sunt considerate eficiente in tratamentul astmului. Totusi, studiile stiintifice in ceea ce priveste eficienta acestor tratamente sunt inca prea putine pentru a afirma acest lucru cu certitudine.
Tratamentele alternative posibile, pe care pacientii cu astm le pot incerca, includ:
• Suplimente alimentare si plante aromatice concentrate. In medicina traditionala, unele ceaiuri pe baza de plante chinezesti par sa aiba efect antiinflamator si efect de ameliorare a bronhospasmului.
Suplimentele de vitamina C sau cresterea aportului alimentar de vitamina C sustine ameliorarea bronhospasmului.
• Yoga. In practica Yoga, exercitiile de respiratie folosite par sa fie benefice pentru pacientii cu astm. Acestia isi pot controla mai bine respiratia si amelioreaza stresul, unul dintre factorii declansatori ai astmului.
• Acupunctura. Exista cateva cazuri raportate in care acupunctura a ajutat tratarea astmului, insa studiile sunt inca in desfasurare.
• Nutritia. In plus, fata de suplimentele pe baza de plante, mici modificari ale dietei zilnice pot produce un efect antiinflamator si astfel se poate reduce frecventa episoadelor de bronhospasm la astmatici.
Supraponderea sau obezitatea cresc riscul de astm si inrautatesc simptomele.
Alimentele bogate in vitamina C, vitamina E, antioxidanti si beta-caroten ce pot fi benefice pacientilor diagnosticati cu astm, includ:
1. Alimente probiotice, pentru a echilibra flora intestinala. Acestea includ alimentele fermentate precum muraturile, iaurtul, kefirul, unele produse pe baza de branza.
In plus fata de acestea, exista si suplimente cu probiotice, desi aportul lor prin dieta este preferat.
2. Usturoiul. Usturoiul are multiple beneficii pentru sanatate, precum proprietatile antiinflamatorii. Un studiu din anul 2019 ne demonstreaza ca extractul de usturoi scade semnificativ numarul de celule inflamatorii din organism, scazand si inflamatia cailor respiratorii.
3. Ghimbir. O alta planta cu puternic rol antiinflamator, aceasta are o proprietate caracteristica de a reduce inflamatia cailor respiratorii de cauza alergica, alergiile fiind una dintre cauzele astmului.
Studiile spun ca prin consumul regulat de ghimbir, musculatura neteda a traheei si a bronhiilor se poate relaxa, reducand astfel efortul respirator al pacientului.
4. Miere. Mierea imbunatateste functia pulmonara si a cailor respiratorii, in special atunci cand este combinata cu alte ingrediente precum chimenul sau alte plante.
5. Uleiurile cu omega-3. Acestea se regasesc in alimente precum pestele sau semintele de in si au multiple beneficii pentru sanatate, prin reducerea inflamatiei. Inainte sa luati suplimente cu omega 3, ar fi bine sa discutati cu medicul dumneavoastra.
6. Cafeina. Cafeina are rol bronhodilatator, ceea ce inseamna ca ajuta la deschiderea cailor respiratorii si la ameliorarea crizei de astm.
Un studiu realizat in 2022 a enuntat ca prin consumul a 0.5 pana la 3 cani de cafea sau ceai pe zi, riscul de a face astm in viata adulta se reduce. Acestea sunt echivalentul a 160 pana la 350 mg cafeina pe zi.
Riscurile tratamentelor alternative
SusMajoritatea adeptilor medicinei alternative considera ca suplimentele si ceaiurile pe baza de plante sunt sigure fiindca sunt naturale.
Acest lucru nu este cu totul adevarat, intrucat multe dintre ele nu au fost testate suficient si legislatia nu le aproba pentru uz regulat.
Astfel, puritatea si proprietatile exacte ale acestor preparate nu poate fi garantata.
De asemenea, unele plante utilizate ca adjuvant in terapie astmului interactioneaza cu alte medicamente.
De exemplu, Gingko biloba, utilizat pentru rolul antiinflamator pulmonar si respirator, interactioneaza cu medicamentele anticoagulante si produce probleme acestor pacienti.
Radacina de lacris, utilizata pentru a lubrifia caile respiratorii, poate creste tensiunea arteriala.
Astfel, este esential sa va informati intotdeauna de la un medic inainte sa luati orice supliment alimentar sau ceai medicinal.
Din cauza diversitatii si multitudinii de variante de suplimente si produse alternative, este deseori dificil sa stiti pe care le puteti lua si pe care nu.
Astfel, aceste cateva sfaturi va pot ajuta sa alegeti un produs, atunci cand luati in considerare tratamentele alternative:
• Discutati cu medicul dumneavoastra despre intentia de a lua orice fel de supliment;
• Daca experimentati efecte adverse precum greata, varsaturi, palpitatii, diaree, eruptii cutanate, opriti administrarea suplimentului si contactati un medic;
• Evitati preparatele ce contin mai mult de o planta;
• Cautati informatii dovedite stiintific, prin studii de specialitate;
• Alegeti produse ambalate corect, care mentioneaza denumirea stiintifica a plantei, data de producere si data de expirare, doza necesara, eventualele efecte adverse, conditiile de pastrare.
Concluzie
SusAstmul bronsic este o patologie cronica ce influenteaza calitatea vietii pacientilor, astfel ca acestia apeleaza deseori la metode alternative de tratament.
Dintre aceste metode, tratamentul problematic consta in administrarea suplimentelor si ceaiurilor pe baza de plante, intrucat acestea nu sunt aprobate si verificate corespunzator.
Daca luati in considerare inceperea unui tratament alternativ pentru a ameliora simptomele astmului, discutati cu medicul dumneavoastra si alegeti suplimente sigure, care sa nu interactioneze cu alte tratamente si care sa nu va inrautateasca patologia de fond.
Bibliografie
https://www.healthline.com/health/severe-asthma/natural-remedies#mental-strategies
https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/16730-asthma-alternative-therapy
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Medicina alternativa
Articole recomandate
- Medicamente folosite pentru controlul astmului
- Alergiile - Anafilaxia, rinita alergica, astmul bronsic, dermoalergiile, ale ...
- Tratamentul homeopat al alergiilor
- 7 remedii naturale pentru ameliorarea durerii
- Sunt sigure uleiurile esentiale pentru copii?
- Care sunt afectiunile pentru care se recomanda tratament homeopat
- Beneficiile pentru sanatate ale uleiului de peste
- Exacerbarile astmului
- Astmul bronsic, cea mai frecventa boala cronica la copiii din tarile industr ...