Testari gratuite pentru astm
Stire medicala
Bucurestenii se pot testa gratuit pentru astm in weekendul 16-17 mai, in Parcul Tineretului, intrarea dinspre bulevardul Tineretului nr. 34. Testarile vor fi facute de Societatea Romana de Pneumologie cu ocazia Zilei Mondiale a Astmului.
"Astmul este o boala care poate fi tinuta sub control. Este important ca pacientii sa stie ca pot duce o viata normala daca isi iau tratamentul si se feresc de factorii de risc." spune Prof. Dr. Florin Mihaltan, Presedintele Societatii Romane de Pneumologie.
Astmul este o boala cronica de plamani, caracterizata prin probleme recurente de respiratie si prin simptome ca lipsa de aer, respiratie suieratoare, senzatie de apasare in piept si tuse.
Afectiunea se agraveaza in timp si afecteaza oamenii in mod diferit - de aceea, e foarte important ca pacientii sa invete sa tina astmul sub control.
Boala nu poate fi vindecata, dar pacientii pot duce o viata normala, activa, daca respecta cateva reguli:
-iau medicamentele prescrise de doctor;
-stau departe de factorii de risc (polen, animale de companie, fum, praf de casa, mirosuri puternice etc.);
-merg la medic de 2-3 ori pe an pentru control (chiar daca se simt bine);
-invata care sunt semnele ca astmul lor se agraveaza si mai ales cum trebuie sa reactioneze.
Sfaturi utile pentru pacientii cu astm:
-aflati care sunt factorii de risc care va afecteaza si stati departe de ei;
-daca aveti animale de companie,toti le iubim dar vor trebui incredintate din pacate altcuiva;
-daca fumati, lasati-va;
-daca membrii familiei fumeaza, rugati-i sa nu o faca in casa;
-nu folositi deodorante puternice - sapun, sampon, parfum, deodorant de camera etc.
f-aceti pregatiri speciale pentru camera voastra:
-scoateti toate covoarele, pernele suplimentare si fotoliile - ele aduna praf;
-spalati cearsafurile si paturile des in apa fierbinte; lasati-le sa le usuce soarele;
-aerisiti camera des.
Date statistice despre astm:
Astmul afecteaza mai mult de 300.000.000 oameni in toata lumea (Global Burden of Asthma Report, 2004, www.ginasthma.org.) si este cea mai raspandita boala cronica printre copii.
Doar in Europa, 30.000.000 persoane sufera din cauza astmului. (in Europa, 1 din 4 pacienti a avut cel putin o criza de astm atat de severa, incat nu a putut nici macar sa ceara ajutor.)
-in Europa de Vest, o persoana moare din cauza astmului in fiecare ora.
-in Romania, se estimeaza ca sunt intre 800.000 si 1.000.000 cazuri de astm.
Q&A:
Ce este astmul?
Astmul este o boala a cailor respiratorii din plamani. La pacientii cu astm, acestea se irita, ingroasa, se umfla, se imflameaza si devin mult mai sensibile la schimbarile de mediu. In timpul crizelor, caile respiratorii se ingusteaza, muschii din jurului lor se contracta, iar mucoasa blocheaza caile respiratorii din plamani, ceea ce face respiratia tot mai dificila.
Cine face astm?
Mostenirea genetica poate sa joace un rol important. Copiii cu alergie alimentara sunt mai predispusi decat alti copii sa faca astm. Alergiile la polen, praf de casa , blana de animale, fum, poluare cresc riscul de a produce astm. La copii, baietii au un risc aproape dublu sa faca astm, comparativ cu fetele.
La ce varsta apare astmul?
Astmul poate aparea la orice varsta, dar jumatate dintre toti cei care au astm au avut primele simptome in jurul varstei de 10 ani.
Exista riscul ca astmul sa se agraveze in timp?
Da. Netratat, astmul devine mai grav de-a lungul anilor, iar plamanii functioneaza mai prost. De aceea, medicii recomanda pacientilor sa respecte tratamentele si sa evite factorii de risc. Doar asa, astmul poate fi tinut sub control, iar plamanii pot functiona mai multi ani fara probleme.
In ce consta testarea pentru astm?
Spirometria este testul care masoara capacitatea pulmonara. Tot ce au de facut pacientii este sa sufle intr-un tub de cauciuc atasat unui computer. Rezultatul este imprimat imediat si medicul da rezultatul pe loc.