Cum sa preveniti crizele de astm cauzate de gripa si raceala
Generalitati
SusCrizele de astm pot fi agravate simptomele tipice ale gripei sau racelii.
Congestia nazala, gatul iritat sau febra declanseaza in numeroase cazuri tulburari respiratorii in randul persoanelor astmatice, cu atat mai mult in cazul copiilor.
Medicamentele obisnuite pentru controlul astmului pot esua in a ameliora crizele survenite pe fondul racelii si gripei.
De asemenea, simptomele astmului cauzate de infectii respiratorii pot persista de-a lungul mai multor zile sau saptamani. Din acest motiv, prevenirea imbolnavirii este cea mai buna strategie pentru controlul crizelor de astm in sezonul rece.
Cuprins articol
Prevenirea infectiilor respiratorii in astm
SusIntrucat infectiile respiratorii sunt sursa agravarii crizelor de astm, persoanele care au primit acest diagnostic trebuie sa se concentreze in primul rand pe prevenirea imbolnavirii de gripa si raceala. Principalele metode de preventie in acest caz sunt
- Vaccinarea antigripala anuala. Cu exceptia situatiilor in care medicul curant nu o recomanda, vaccinarea antigripala este cea mai importanta metoda de protectie in sezonul racelii si gripei pentru adulti si copiii mai mari de 6 luni. Vaccinul antigripal sub forma de spray nazal nu este o optiune sigura pentru astmatici, de preferat fiind cel injectabil.
- Imunizarea impotriva pneumoniei. Intrebati medicul curant daca aveti sau nu nevoie de vaccinare impotriva pneumoniei, intrucat astmul creste riscul instalarii acestei afectiuni pe fondul racelii si al gripei.
- Spalarea frecventa a mainilor. Agentii patogeni care cauzeaza gripa si raceala ajung in organism prin intermediul mainilor contaminate. Spalati-va cat mai des cu apa si sapun in sezonul rece si folositi un gel dezinfectant fara apa pentru a elimina microbii in timpul deplasarilor.
- Evitarea atingerii fetei. Ochii, nasul si gura sunt caile principale prin care germenii pot patrunde in organism. Evitati sa va atingeti chipul cu mainile, vectorul agentilor patogeni din mediul inconjurator.
- Spalarea corecta a alimentelor. Nu doar fructele si legumele care se consuma cu tot cu coaja trebuie sa fie spalate foarte bine inainte de consum. Portocalele, grepfruitul, bananele, fructele de kiwi sau de mango, precum si alte alimente care nu sunt ambalate, ajung sa fie atinse de un numar mare de persoane (culegatori, angajatii de la ambalare, descarcare, asezare in raft etc.). Prin urmare, este important sa spalati orice fel de produs alimentar care nu este protejat de un ambalaj.
- Evitarea contactului cu persoanele racite. Puteti preveni contactul cu persoanele deja bolnave, prin evitarea locurilor aglomerate in sezonul rece. In acest mod, va reduceti semnificativ sansele de a contacta virusuri si bacterii cauzatoare de infectii respiratorii contagioase.
- Respectarea unei diete echilibrate. Vitaminele, mineralele si fitochimicalele din fructe si legume sunt un aliat puternic al sistemului imunitar. Urmati un regim alimentar bogat in acest tip de alimente, pentru stimularea imunitatii organismului.
- Urmarea unui program regulat de miscare. Sportul, in toate formele sale, intareste sistemul imunitar, crescand numarul celulelor de aparare din sange. Miscarea este recomandata si pentru grabirea vindecarii infectiilor respiratorii deja instalate.
Evitati efortul fizic exagerat dupa debutul racelii sau al gripei, intrucat simptomele se pot accentua. Mersul pe jos, plimbarile cu bicicleta sau inotul sunt forme de miscare moderate, suficiente pentru o imunitate puternica.
Tratarea gripei si a racelilor in astm
SusTot din planul prevenirii crizelor de astm fac parte si masurile corecte tratare eficienta a racelii si a gripei. Mai ales in cazul copiilor, contactarea unei infectii respiratorii este deseori inevitabila. Respectati urmatorii pasi care asigura o vindecare cat mai rapida a racelilor si gripei, deosebit de importanta pentru astmatici.
- Sunati de urgenta medicul curant. Odata ce prezentati simptomele unei infectii respiratorii, este esential sa incepeti un tratament cu medicamente antivirale cat mai devreme. In acest mod, preveniti debutul sau exacerbarea crizelor de astm, iar procesul de recuperare este mult mai usor.
- Respectati tratamentul prescris de medic. In cazul in care se manifesta primele semne care anunta o criza de astm (tuse persistenta, respiratie suieratoare, senzatie de greutate in piept si tulburari de respiratie), ajustati tratamentul medicamentos recomandat de medicul specialist pentru ameliorarea crizelor.
Daca nu aveti un astfel de plan terapeutic, solicitati-l medicului, chiar si preventiv, astfel incat sa puteti interveni eficient. In acest fel, preintampinati si complicatiile care pot surveni de pe urma accentuarii simptomelor respiratorii.
- Acordati atentia cuvenita odihnei. Odata ce raceala sau debuteaza, este important sa nu va suprasolicitati organismul prin sustinerea aceluiasi ritm cotidian. Odihniti-va mai mult si suplimentati aportul de lichide, sub forma supelor, apei plate, ceaiurilor neindulcite sau sucurilor naturale din fructe. Daca obtineti acordul medicului, puteti utiliza remedii pentru gripa si raceala eliberate in farmacii fara prescriptie medicala. Aceasta vor ameliora rapid simptomele si vor contribui la prevenirea debutului unei crize de astm.
- Monitorizati cu atentie functia respiratorie. In acest sens, puteti utiliza un aparat special de monitorizare a activitatii pulmonare, ce tinde sa scada inainte de debutul simptomelor care anunta aparitia unui episod astmatic.
- Solicitati ajutor specializat. Odata ce observati ca s-au instalat dificultati de respiratie sau dureri accentuate in gat, consultati de urgenta medicul curant. Acelasi lucru este valabil si pentru febra, frisoane, transpiratie excesiva, durere ascutita la inspiratia adanca a aerului sau tuse insotita de flegma inchisa la culoare.
- Retrageti-va din colectivitate. Daca suferiti de astm si sesizati debutul unei raceli sau al unei gripe, retrageti-va din colectivitate, pentru a evita imbolnavirea altor persoane. Folositi o batista atunci cand tusiti sau stranutati. In general, puteti infecta alte persoane cu o zi inainte de manifestarea simptomelor si pana la o saptamana de la instalarea lor.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Pneumofiziologie
- Dr. Mihaela Cirstea - Spitalul clinic de boli infectioase si tropicale prof. dr. VICTOR BABES
- Dr. Verescu Octavian Paraschiv - Spitalul clinic de boli infectioase si tropicale prof. dr. VICTOR BABES
- Dr. Lia Popescu - Spitalul clinic de boli infectioase si tropicale prof. dr. VICTOR BABES
- Dr. Marilena Raileanu - Dispensarul de pneumoftiziologie sector 6 (Ambulatoriul de specialitate al Institutului MARIUS NASTA)
- Dr. Lavinia Butum - Dispensarul TBC sector 3 (Policlinica VITAN)
Articole recomandate
- Echinaceea: prim remediu naturist impotriva gripei!
- Primul ajutor in caz de astm indus de efortul fizic
- Astmul bronsic si alergiile - raspunsuri la intrebari frecvente
- Raceala si gripa - simptome detaliate
- Gripa sau raceala - simptome
- Cand este raceala si cand este gripa?
- Raceala, gripa si alergia: diferentele dintre ele si tratamentul corect
- Raceala comuna (guturaiul)
- Bronsita - simptome in caz de raceala la plamani
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- Ce afectiuni poti detecta prin testarea genetica si cand este bine sa o faci
- Ratele de succes FIV – Efectele varstei asupra fertilitatii
- Conferinta One Health International Student Conference USAMV Bucuresti 2025 – abordari interdisciplinare pentru provocarile globale in materie de mediu si sanatate