Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Astmul bronsic - un dusman frecvent

Actualizat la data de: 11 Aprilie 2024
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Clinica: Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Generalitati

Sus
Astmul bronsic - un dusman frecvent

Astmul, numit si astm bronsic, este o boala care va afecteaza plamanii. Este o afectiune cronica (in desfasurare), ceea ce inseamna ca nu dispare si necesita un management medical continuu.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Ce este un atac de astm?
  3. Tipuri de astm
  4. Cine poate face astm?
  5. Cauze
  6. Care sunt factorii declansatori comuni ai atacului de astm bronsic?
  7. Care sunt semnele si simptomele astmului?
  8. Diagnostic
  9. Ce optiuni de tratament exista pentru astmul bronsic?
  10. Controlul astmului
  11. Cum monitorizezi simptomele astmului?
  12. Cum pot preveni un atac de astm?
  13. Concluzie
  14. Citeste pe aceeasi tema

Ce este un atac de astm?

Sus

Cand respiri normal, muschii din jurul cailor respiratorii sunt relaxati, lasand aerul sa se miste usor si in liniste. In timpul unui atac de astm, se pot intampla trei lucruri:
1. Bronhospasm: muschii din jurul cailor respiratorii se strang. Cand se strang, va ingusteaza caile respiratorii. Aerul nu poate trece liber prin caile respiratorii inguste.
2. Inflamatie: captuseala cailor respiratorii devine umflata. Caile respiratorii umflate nu lasa atat de mult aer sa intre sau sa iasa din plamani.
3. Productia de mucus: in timpul atacului, corpul tau creeaza mai mult mucus. Acest mucus gros blocheaza caile respiratorii.
Cand caile tale respiratorii devin mai stranse, scot un sunet numit suierator atunci cand respiri, un zgomot pe care il fac caile respiratorii atunci cand expiri. De asemenea, s-ar putea sa auziti un atac de astm numit exacerbare sau eruptie. Este termenul pentru astmul care nu este controlat.

Tipuri de astm

Sus

Astmul este impartit in tipuri in functie de cauza si severitatea simptomelor. Astmul este clasificat ca:
1. Intermitent: Acest tip de astm vine si pleaca, astfel incat sa va puteti simti normal intre crizele de astm.
2. Persistent: astmul persistent inseamna ca aveti simptome in cea mai mare parte a timpului. Simptomele pot fi usoare, moderate sau severe

Astmul in functie de mai multe cauze:

• Alergic: alergiile unor persoane pot provoca un atac de astm. Alergenii includ mucegaiuri, polen si par de animale de companie.
• Non-alergic: Factorii externi pot determina aparitia astmului. Exercitiile fizice, stresul, bolile si vremea pot provoca o criza.

Astmul poate fi, de asemenea:

-Debut la adult: acest tip de astm debuteaza dupa varsta de 18 ani.
-Pediatric: Denumit si astmul copilariei, acest tip de astm debuteaza adesea inainte de varsta de 5 ani si poate aparea la sugari si copii mici

In plus, exista urmatoarele tipuri de astm:

• Astmul indus de efort
• Astmul professional
• Sindromul de suprapunere astm-BPOC

Cine poate face astm?

Sus

Oricine poate dezvolta astm la orice varsta. Persoanele cu alergii sau persoanele expuse la fumul de tutun sunt mai susceptibile de a dezvolta astm. Aceasta include fumatul pasiv (expunerea la altcineva care fumeaza) si fumatul al treilea (expunerea la imbracaminte sau suprafete in locurile in care unii au fumat).

Statisticile arata ca persoanele desemnate de sex feminin la nastere tind sa aiba astm bronsic mai mult decat persoanele desemnate de sex masculin la nastere. Astmul afecteaza oamenii de culoare mai frecvent decat alte rase.

Cauze

Sus

Cercetatorii nu stiu de ce unii oameni au astm, in timp ce altii nu. Dar anumiti factori prezinta un risc mai mare de a induce:
-Alergii
-Factori de mediu
-Genetica
-Infectii respiratorii

Care sunt factorii declansatori comuni ai atacului de astm bronsic?

Sus

Declansatorii pot fi diferiti pentru fiecare persoana. Dar unii factori declansatori obisnuiti includ:
-Poluarea aerului
-Acarienii
-Exercitiul fizic intens
-Mucegaiul
-Daunatorii: gandacii, soarecii si alti daunatori casnici
-Animalele de companie
-Fumul de tutun
-Produse chimice puternice sau mirosuri
-Anumite expuneri profesionale

Care sunt semnele si simptomele astmului?

Sus

Persoanele cu astm au de obicei simptome evidente. Aceste semne si simptome seamana cu multe infectii respiratorii:
-Strangere in piept, durere sau presiune.
-Tuse (mai ales noaptea).
-Dificultati de respiratie.
-Respiratie suieratoare.
Cu astm bronsic, este posibil sa nu aveti toate aceste simptome la fiecare criza de astm. Puteti avea simptome si semne diferite in momente diferite cu astmul cronic. De asemenea, simptomele se pot schimba intre atacurile de astm.

Diagnostic

Sus

Medicul va examina istoricul medical, inclusiv informatii despre parintii si fratii dumneavoastra. Va va intreba si despre simptomele dumneavoastra, va trebui sa cunoasca orice antecedente de alergii, eczeme (o eruptie cutanata cauzata de alergii) si alte boli pulmonare.

Medicul poate indica spirometrie. Acest test masoara fluxul de aer prin plamani si este utilizat pentru a diagnostica si monitoriza progresul dumneavoastra cu tratamentul. Medicul dumneavoastra poate comanda o radiografie toracica, un test de sange sau un test de piele pentru alergii.

Ce optiuni de tratament exista pentru astmul bronsic?

Sus

Aveti optiuni pentru a va ajuta sa va gestionati astmul. Medicul specialist va poate prescrie medicamente pentru a controla simptomele. Acestea includ:
• Bronhodilatatoare: Aceste medicamente relaxeaza muschii din jurul cailor respiratorii. Muschii relaxati lasa caile respiratorii sa miste aerul. De asemenea, lasa mucusul sa se miste mai usor prin caile respiratorii. Aceste medicamente va amelioreaza simptomele atunci cand apar si sunt utilizate pentru astmul bronsic intermitent si cronic.

• Medicamente antiinflamatoare: Aceste medicamente reduc inflamatia si productia de mucus in caile respiratorii. Ele faciliteaza intrarea si iesirea aerului din plamani. Medicul va poate prescrie sa le luati in fiecare zi pentru a va controla sau a prevenii simptomele astmului cronic.

• Terapii biologice pentru astmul bronsic: Acestea sunt utilizate pentru astmul bronsic sever atunci cand simptomele persista in ciuda terapiei adecvate cu inhalator.
Puteti lua medicamente pentru astm bronsic in mai multe moduri diferite. Puteti inspira medicamentele folosind un inhalator cu doza masurata, un nebulizator sau un alt tip de inhalator pentru astm. Medicul va poate prescrie medicamente pe cale orala.

Controlul astmului

Sus

Scopul tratamentului astmului este de a controla simptomele. Controlul astmului inseamna ca:
1. Pacientul poate face lucrurile pe care vrea sa le faca la serviciu si acasa.
2. Nu are simptome de astm (sau sunt minime).
3. Rareori este nevoie sa utilizeze medicamentul (inhalator de salvare).
4. Doarme fara ca astmul bronsic sa-i intrerupa odihna.

Cum monitorizezi simptomele astmului?

Sus

Ar trebui sa urmariti simptomele de astm. Este o piesa importanta in gestionarea bolii. Medicul specialist va poate cere sa utilizati un contor de debit maxim (PF). Acest dispozitiv masoara cat de repede puteti sufla aer din plamani. Iti poate ajuta medicul sa faca ajustari ale medicamentelor tale. De asemenea, va spune daca simptomele se agraveaza.

Cum pot preveni un atac de astm?

Sus

Daca medicul specialist spune ca aveti astm, va trebui sa va dati seama ce declanseaza un atac. Evitarea declansatorilor va poate ajuta sa evitati un atac de astm. Totusi, nu te poti impiedica sa dezvolti astm.

Concluzie

Sus

Multi oameni traiesc vieti implinite cu astm. Unii sportivi profesionisti cu astm bronsic au stabilit recorduri in sporturile lor. Medicul specialist va poate ajuta sa gasiti cel mai bun mod de a va gestiona astmul. Discutati cu el despre cum sa va controlati simptomele si evitati declansatorii de criza de astm.

Bibliografie:
1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/asthma/symptoms-causes/syc-20369653
2. https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/asthma
3. https://www.healthline.com/health/asthma
4. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/6424-asthma


Medici specialisti Pneumofiziologie

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate