Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Legatura dintre artrita si vitamina D

Actualizat la data de: 25 Octombrie 2021
Consultant medical:

Dr. Carmen-Catalina Iorgus
Medic rezident - specialitatea reumatologie

GeneralitatI

Sus
Legatura dintre artrita si vitamina D

Aparitia artritei si deficientele in vitamina D sunt strans corelate.

Vitamina D este implicata in metabolismul calciului si ajuta la o dezvoltare optima a oaselor. Vitamina D are diverse roluri, printre care: creste absorbtia calciului din sistemul gastrointestinal, scade eliminarea calciului prin urina, rol imunomodulator, efecte extrascheletice etc. Vitamina D este sintetizata in piele prin actiunea razelor ultraviolete. De asemenea, vitamina D prezinta actiuni imunomodulatoare, ajuta la apararea organismului , crescandu-i rezistenta la diverse infectii. S-a demonstrat faptul ca deficitul de vitamina D se asociaza cu anumite boli autoimune, precum diabetul zaharat de tip 1, scleroza multipla etc.

Deoarece vitamina D are deci un rol esential in acumularea calciului in oase si formarea unui metabolism osos optim, riscul dezvoltarii de afectiuni articulare poate creste pe fondul carentei in vitamina D.

Un procent semnificativ din populatie prezinta un nivel insuficient al acestei vitamine, care prezinta un rol crucial in numeroase boli cronice, printre care se numara si artrita.

Vitamina D este un nutrient esential care se regaseste de regula in alimente, precum sardinele, heringul, somon, macrou , carne rosie, ficat, galbenusuri de ou, in laptele fortificat, formula de lapte pentru bebelus, cereale etc. Organismul isi poate produce singur necesarul de vitamina D, printr-un proces de sinteza care utilizeaza razele soarelui.

Expunerea zilnica la soare intr-un interval orar sanatos, timp de cateva minute, este utila pentru asigurarea necesarului de vitamina D in corp. Atunci cand o persoana prezinta o deficienta in aceasta vitamina, absorbtia calciului in oase este incetinita si creste susceptibilitatea catre dezvoltarea afectiunilor osoase (boli articulare, osteoporoza), scleroza multipla, boli de inima,depresie, hipertensiune arteriala, diabet, infectii si tulburari ale sistemului imunitar, cancer de colon, de prostata, de san etc.

O doza optima de vitamina D asigura o dezvoltare osoasa normala, precum si o dezvoltare fiziologica in cazul copiilor si previne fracturile si fragilizarea oaselor in cazul persoanelor varstnice. Simptomele carentei in vitamina D sunt:

- dureri osoase frecvente;
- slabiciune musculara;
- tulburari de vedere;
- somnolenta in timpul zilei;
- oboseala accentuata etc.

Doza zilnica recomandata de vitamina D este calculata in functie de fiecare persoana in parte, factori care sunt luati in considerare fiind varsta, prezenta unor boli care scad absorbtia vitaminei, existenta unei boli renale, folosirea anumitor medicamente etc. Depasirea doze recomandate este si ea periculoasa, din cauza hiperabsorbtiei de calciu, cand mineralul se depune pe artere, producand obstructii sau cand poate determina probleme renale.

Cuprins articol

  1. GeneralitatI
  2. Vitamina D si rolul sau in cazul artritei
  3. Asigurarea necesarului zilnic de vitamina D
  4. Citeste pe aceeasi tema

Vitamina D si rolul sau in cazul artritei

Sus

In articolul de fata ne propunem sa discutam legatura dintre aportul de vitamina D si riscurile dezvoltarii artritei.

O carenta in vitamina D prezinta un impact major asupra sistemului imunitar, care la randul sau poate afecta componenta inflamatorie din patologia artritei, creandu-se astfel un cerc vicios.

In cazul personelor ce sufera de osteoartrita la nivelul diverselor articulatii, genunchi, sold etc, s-a constatat ca tinde sa existe un nivel scazut de vitamina D in serul acestor pacienti .

Deficitul de vitamina D este intalnit des in cadrul pacientilor cu artrita, iar de exemplu, in cazul poliartritei reumatoide, deficienta de vitamina D poate fi legata de severitatea bolii. Deoarece deficitul de vitamina D se coreleaza cu durerea musculo-scheletala difuza, rezulta diverse implicatii terapeutice. Suplimentarea cu vitamina D poate fi necesara pentru prevenirea osteoporozei si pentru ameliorarea durerii in randul pacientilor diagnosticati cu artrita.

Vitamina D joaca un rol important in simptomele dizabilitante ale pacientilor cu artrita reumatoida.

Vitamina D regleaza multe functii celulare importante: creste absorbtia Calciului, ajuta la prevenirea osteoporozei si a fracturilor; regleaz celulele responsabile de funcia autoimuna; combate inflamatia, ajuta la crearea unui microbiom intestinal sanatos.

- Pacientii cu artrita reumatoida si care prezinta un nivel scazut de Vitamina D pot prezenta articulatii mai sensibile la atingere si un grad mai mare de inflamatie, comparativ cu pacientii al caror nivel de vitamina D este normal;

-In cazul pacientilor cu artrita se poate administra o doza zilnica de de vitamina D pentru a reduce riscul de acutizari dureroase ale bolii, intrucat asa cum am prezentat anterior, vitamina D este si ea implicata in durerea difuza musculo-scheletala;

- Administrarea suplimentelor de vitamina D (la recomandarea medicului curant) poate conduce la reducerea inflamatiilor articulare.

Asigurarea necesarului zilnic de vitamina D

Sus

In afara de faptul ca un aport suficient de vitamina D previne aparitia artritei, se exclud si alte riscuri de imbolnavire sau de agravare a unor afectiuni, precum bolile autoimune, cancerul, afectiunile cardiace, diabetul de tip 2, fracturile osoase, depresia si chiar diverse infectii. Principalele metode de asigurare a dozei zilnice de vitamina D sunt urmatoarele:

- Expunerea zilnica la soare. Cateva minute pe zi de expunere directa la soare sunt suficiente pentru procesul de sinteza prin care organismul produce singur vitamina D. Protectia pielii cu lotiune solara si purtarea accesoriilor care blocheaza razele ultraviolete (palaria de soare, ochelarii de soare) ramane o conditie necesara de reducere a riscului dezvoltarii afectiunilor dermatologice.

- Suplimentarea aportului de vitamina D. Consumul alimentelor care contin vitamina D asigura necesarul zilnic al acestui nutrient. Suplimentele sunt recomandate in special persoanelor care petrec mult timp in interior sau locuiesc in regiuni geografice nordice, mai putin insorite, insa doar la recomandarea unui doctor.

- Efectuarea analizelor periodic. Aparitia unor simptome precum durerea cronica, infectiile frecvente, problemele gastrointestinale, depresia si fragilitatea osoasa pot anunta o carenta in vitamina D. Analizele periodice confirma suspiciunea si impun administrarea unei doze suplimentare a vitaminei, recomandata exclusiv de medicul specialist. Sursele naturale de vitamina D pot sa nu fie suficiente pentru completarea necesarului zilnic, in cazul unei deficiente.

Bibliografie:

-nhs.uk. 2021. Vitamins and minerals - Vitamin D. [online] Available at:
-Cleveland Clinic. 2021. Vitamin D Deficiency: Symptoms & Treatment. [online] Available at:


Medici specialisti Reumatologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate