Legatura dintre artrita si aportul de vitamina D
Generalitati
SusAportul de vitamina D joaca un rol important atat in prevenirea diverselor forme de artrita, cat si in controlul acestei afectiuni.
Deficienta in vitamina D este implicata, de altfel, in patogeneza bolilor autoimune, precum diabetul de tip I si scleroza multipla.
Dozele insuficiente de vitamina D sunt asociate cu o susceptibilitate crescuta la instalarea artritei reumatoide, precum si la agravarea inflamatiilor articulare.
Cuprins articol
Importanta vitaminei D pentru organism
SusVitamina D are ca rol principal favorizarea absorbtiei calciului in oase, mineral esential pentru dezvoltarea si sanatatea sistemului osos. Aceeasi vitamina este esentiala pentru miscarea musculara, transmiterea semnalelor nervoase si combaterea proceselor inflamatorii. Expunerea zilnica la soare, dieta echilibrata si, eventual, suplimentele nutritive, sunt principalele surse ale vitaminei D.
Vitamina soarelui, asa cum este supranumita, se regaseste in mod natural in alimente precum pestele gras (macrou, somon etc.), lapte si cereale fortificate, ulei de ficat de cod, ciuperci, lapte de vaca, oua etc. Statisticile medicale estimeaza ca mai mult de jumatate din populatia globala prezinta deficiente in vitamina D, care pot fi un factor declansator pentru numeroase boli cronice, asa cum este artrita.
Vitamina D si declansarea artritei
SusOamenii de stiinta nu pot puncta cu exactitate rolul pe care deficienta in vitamina D il joaca in declansarea artritei si agravarea simptomelor sale. Ceea ce a fost demonstrat in cadrul cercetarilor medicale este ca aportul de vitamina D influenteaza direct integritatea articulatiilor si randamentul sistemului imunitar.
Artrita este caracterizata prin inflamatii stabilite la nivelul articulatiilor si poate fi de mai multe tipuri. Cea mai comuna forma este osteoartrita, ce apare atunci cand cartilajul unei incheieturi se deterioreaza. Artrita reumatoida este o boala autoimuna care conduce la declansarea inflamatiilor articulare.
Cercetari recente au evidentiat faptul ca nivelul scazut de vitamina D creste semnificativ riscul instalarii afectiunilor reumatice, in special a artritei. Alte studii au observat ca pacientii cu osteoartrita stabilita la nivelul soldurilor si al genunchilor au deseori carente importante in vitamina D.
Un studiu extins, efectuat pe un esantion de peste 2000 de participanti, a scos la iveala asocierea dintre deficienta in vitamina D si simptomele severe (in special durerile puternice) ale artritei reumatoide.
Cercetatorii americani sustin ca femeile care locuiesc in regiuni nordice si beneficiaza de o expunere limitata la soare primesc mai frecvent diagnosticul de artrita reumatoida, comparativ cu femeile care traiesc in zone sudice, cu clima calda.
Un studiu derulat in anul 2009 arata ca vitamina D contribuie la pastrarea integritatii cartilajului genunchiului. Cercetatorii au descoperit ca adultii in varsta au cartilaje mai sanatoase, daca s-au expus suficient la soare in timpul vietii si au un nivel ridicat de vitamina D in sange. Pe de alta parte, privarea de lumina naturala si nivelul redus de vitamina D in organism au fost asociate cu deteriorarea cartilajelor articulatiilor odata cu inaintarea in varsta.
In artrita reumatoida, sistemul imunitar ataca nejustificat incheieturile, provocand inflamatia acestora si deteriorarea lor in timp. Acest raspuns imun exagerat afecteaza gradual sanatatea articulatiilor. Cercetarile au descoperit ca un aport mai ridicat de vitamina D poate reduce riscul dezvoltarii artritei reumatoide, mai ales in randul femeilor de varsta mijlocie.
Asigurarea aportului optim de vitamina D
SusIn afara de prevenirea si controlul artritei, asigurarea aportului optim de vitamina D poate insemna si un risc mult mai scazut de instalare a altor boli autoimune, a cancerului, afectiunilor cardiace, diabetului de tip II, fracturilor osoase, depresiei si chiar a racelii comune.
Doza zilnica recomandata de vitamina D este de 400 UI pe zi pentru adulti, 280 UI pentru copiii intre 6 luni si 3 ani si 340 UI pe zi pentru bebelusii mai mici de 6 luni.
Cele mai bune cai prin care puteti sa beneficiati de un nivel suficient de vitamina D sunt
- Expunerea suficienta la soare. Razele soarelui ajuta organismul sa sintezeze vitamina D. Petreceti zilnic 20-25 de minute in aer liber, insa nu uitati sa va protejati de efectele nocive ale radiatiilor UV prin folosirea unei lotiuni de protectie solara.
- Consumati mai des peste gras. Acest aliment este o sursa excelenta de vitamina D. Introduceti in meniu cel putin doua portii saptamanale de somon, pastrav, macrou, ton sau tipar. O portie de 85 de grame de somon file contine aproximativ 450 UI de vitamina D si furnizeaza o cantitate importanta de acizi grasi omega-3. Tonul si sardinele la conserva sunt alte surse alimentare din care puteti prelua aceasta vitamina esentiala.
- Introduceti mai des ciupercile in alimentatie. La fel ca oamenii, ciupercile au capacitatea de a produce vitamina D atunci cand sunt expuse razelor de soare. Alegeti cu precadere soiurile care cresc in regiuni insorite, nu doar in zone umbrite.
- Apelati la suplimentele alimentare. In anotimpul rece, este de preferat sa cresteti aportul vitaminei D cu ajutorul suplimentelor alimentare. Daca alegeti un complex cu multivitamine, optati pentru cele cu vitamina D3 in compozitie, care rezista mai mult in corp decat vitamina D2. Intrebati medicul care este doza maxima pe care o puteti consuma, intrucat excesul poate fi toxic.
- Consumati alimente fortificate cu vitamina D. Cerealele pentru micul dejun, laptele si sucul de portocale, toate fortificate, sunt o cale excelenta prin care va puteti creste aportul acestui nutrient. O portie de aproximativ 30 de grame de cereale fortificate contine pana la 90 UI de vitamina D, iar un pahar de suc de portocale imbunatatit cu minerale si vitamine va furnizeaza pana la 200 UI de vitamina D.
- Folositi lampi cu raze UV. Persoanele cu deficiente in vitamina D pot folosi lampi care emit raze ultraviolete in interior. Acestea prezinta acelasi risc de cancer cutanat precum expunerea neprotejata la soare, de aceea se recomanda utilizarea unei lotiuni cu factor de protectie.
Simptomele deficientei de vitamina D includ durerile cronice, infectiile recurente, problemele gastrointestinale, depresia si fragilitatea osoasa. Efectuarea regulata a analizelor de sange va ajuta sa depistati in timp util o eventuala carenta in vitamina D.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Reumatologie
- Dr. Bojinca Mihai - Spitalul clinic dr. IOAN CANTACUZINO
- Dr. Mihaela Milicescu - Spitalul clinic dr. IOAN CANTACUZINO
- Dr. Florina Gabriela Udrea - Spitalul clinic dr. IOAN CANTACUZINO
- Dr. Violeta Bojinca - Spitalul clinic Sf. MARIA (Spitalul clinic GRIVITA)
- Dr. Denisa Predeteanu - Spitalul clinic Sf. MARIA (Spitalul clinic GRIVITA)
Articole recomandate
- Terapia Mayr sau tehnica de intinerire a corpului, mintii si spiritului
- Picioarele: 18 indicii despre sanatate
- Informatii esentiale despre sindromul Sjogren
- Retentia (retinerea) apei in organism
- Durerea cronica
- Afectiuni comune ale picioarelor
- Alzheimer
- Sindromul Cushing - hipercorticismul
- Artrita reumatoida si viata sexuala