Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Artrita si vremea

Actualizat la data de: 22 Noiembrie 2022
Consultant medical:

Dr. Carmen-Catalina Iorgus
Medic rezident - specialitatea reumatologie

Generalitati

Sus
Artrita si vremea

Legatura dintre patologie si conditiile meteorologice a fost formulata de oameni dintotdeauna, fiind descrise de-a lungul timpului diverse teorii.

Desigur ca exista opinii contradictorii in aceasta privinta si nu exista un acord universal daca vremea are sau nu un efect asupra anumitor conditii medicale precum artrita.

Afectiunile medicale care au fost raportate ca fiind sensibile la schimbarile de vreme includ artrita reumatoida, osteoartrita, durerile lombare, guta, fibromialgie, durerile zonelor amputate, dureri in zonele unde exista cicatrice, migrenele, nevralgie de trigemen si dureri influentate de tulburarile de dispozitie. Totusi, cel mai des a fost studiata relatia dintre vreme si artrita.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Studii stiintifice
  3. Citeste pe aceeasi tema

Studii stiintifice

Sus

Unii oameni raporteaza durere si simptomatologie mai severa in perioadele reci, cu ploaie si presiune atmosferica scazuta. Alti pacienti considera umiditatea sau caldura ca factor declansator. Deocamdata, nu exista un consens stiintific asupra modului in care vremea afecteaza acutizarile de boala. Unele dintre studii au constatat ca exista o legatura intre durere si vreme, altele insa nu. Este foarte dificil sa se stabileasca exact o relatie cauza-efect in astfel de studii din mai multe motive.

- Exista diverse tipuri de artrita;

- Studiile au tins sa se concentreze asupra durerilor raportate de catre pacienti, deci un element subiectiv, care poate fi influentat de multi factori;

O varietate mare de variatii meteorologice ar putea fi implicate: temperatura, presiunea barometrica, precipitatii, umiditate etc. .

- Unii cercetatori neaga o legatura intre vreme si patologie si considera aceasta teorie nefondata pe studii stiintifice validate.
Intr-un studiu cercetatorii olandezi au inrolat 222 de persoane cu osteoartrita de sold si au comparat simptomele lor raportate cu o varietate de variabile meteorologice. Astfel, s-a descoperit ca pe o perioada de doi ani, durerea si rigiditatea s-au agravat usor odata cu cresterea presiunii barometrice si a umiditatii, desi impactul mediu general a fost nesemnificativ.

Un alt studiu a inclus mai mult de 800 de pacienti care erau diagnosticati cu osteoartrita a soldului, genunchiului sau mainilor. Desi schimbarile de vreme nu par sa afecteze simptomele, umiditatea mai mare a fost asociata cu cresterea durerii si a rigiditatii, in special in timpul vremii reci.

Un al treilea studiu a recrutat peste 2600 pacienti si s-a analizat simptomatologia in comparatie cu vremea locala. Au fost descrise mici corelatii intre durere si umiditate mai mare, presiune atmosferica mai scazuta si viteza mai mare a vantului.

Mai multi factori au fost luati in considerare pentru a explica o posibila legatura intre vreme si simptomele artritei, insa niciunul nu a fost dovedit ca ar prezenta o legatura directa cu declansarea unei boli, ci doar accentuarea unor simptome deja existente. Schimbarile de temperatura pot avea un impact asupra articulatiilor corpului. Caldura poate ajuta de multe ori in ameliorarea durerii.

Fluctuatiile presiunii barometrice pot accentua rigiditatea articulatiilor si pot declansa dureri minore care sa intensifice durerile deja existente la nivelul articulatiilor. Deoarece artrita poate aparea in toate tipurile de clima din intreaga lume, este putin probabil ca o persoana care traieste intr-un mediu rece si umed, sa fie predispusa la aceasta afectiune.

In concluzie, dovezile stiintifice care sa sustina faptul ca schimbarile climatice au un efect asupra durerilor cauzate de artrite sunt inca ambigue. Ceea ce este important sa retinem, orice patologie prezinta un substrat genetic, organic, conditiile meteorologice nu vor declansa boala, in cel mai rau caz pot acutiza sau accentua anumite simptome. Insa pentru orice tip de durere, sau aparitie a unui nou simptom este important sa va prezentati la doctorul curant care va decide conduita terapeutica.

Bibliografie:
https://www.health.harvard.edu/blog/can-the-weather-really-worsen-arthritis-pain-201511208661
https://www.webmd.com/pain-management/weather-and-joint-pain


Medici specialisti Reumatologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate