Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Artrita infectioasa

Actualizat la data de: 07 Aprilie 2023

Ce este artrita septica?

Sus
Artrita infectioasa

Artrita septica este o infectie articulara, ce apare din cauza agentilor infectiosi prezenti in sange, diseminati de la un alt focar de infectie din organism. Artrita infectioasa, numita si artrita septica, poate afecta orice articulatie. Poate aparea si in urma unei plagi penetrante, precum un traumatism sau muscatura de animal.

Copiii si adultii cu varsta de peste 65 de ani sunt susceptibili la a dezvolta artrita septica. Alta categorie de persoane la risc include pacientii cu proteze articulare.

Cel mai frecvent, acest tip de artrita afecteaza articulatia genunchiului, articulatia soldului, umerii, dar si altele.Infectia poate produce rapid complicatii si leziuni severe ale cartilajului si oaselor ce formeaza articulatia, astfel ca tratamentul instaurat precoce este esential.

Cuprins articol

  1. Ce este artrita septica?
  2. Semne si simptome
  3. Cand ar trebui sa mergeti la medic?
  4. Cauze
  5. Factori de risc
  6. Riscuri si complicatii
  7. Metode de diagnostic
  8. Optiuni de tratament
  9. Concluzie
  10. Citeste pe aceeasi tema

Semne si simptome

Sus

Artrita septica cauzeaza, in mod clasic, disconfort extrem si dificultati de utilizare a acelei articulatii, ceea ce inseamna impotenta functionala pentru pacient. Articulatia afectata ar putea avea semne externe de inflamatie precum tumefierea, roseata si caldura locala.

Un alt semn posibil este febra de diferite grade. In cazurile avansate, cand sunt afectate suprafetele oaselor ce alcatuiesc articulatia, apare durerea intensa in timpul miscarii, durere ce se diminueaza in repaus sau la imobilizarea articulatiei.

Daca artrita septica apare intr-o articulatie artificiala, protezata, aceasta poarta numele de infectie protetica a articulatiei. Semnele si simptomele in acest caz sunt minore, mai blande, si se dezvolta progresiv pe parcursul a mai multor luni sau chiar ani dupa interventia de protezare a articulatiei.

Cand ar trebui sa mergeti la medic?

Sus

Mergeti la medic daca aveti dureri intense la nivelul unei articulatii, in special daca durerea a aparut brusc. Nu ezitati sa faceti un consult de specialitate inca de la primele simptome, intrucat tratamentul instaurat rapid va minimiza leziunile articulare permanente.

Cauze

Sus

Artrita septica poate fi cauzata de infectii bacteriene, virale sau fungice. Dintre agentii responsabili de infectiile bacteriene, Stafilococcus aureus este cel mai comun pentru aceasta patologie.

Artrita septica apare atunci cand o infectie (precum o infectie tegumentara sau urinara) se raspandeste prin intermediul sangelui catre o articulatie. Mai putin comun, o plaga prin intepare, interventia chirurgicala sau o plaga traumatica realizate in apropierea articulatiei, pot duce la infectii si artrita infectioasa.

Structura anatomica a articulatiei ii permite sa se protejeze de infectie, datorita straturilor interne, insa protectia este limitata. Inflamatia este raspunsul organismului la infectie si va accentua suplimentar leziunile articulare.

Factori de risc

Sus

Factorii de risc pentru artrita septica includ:

Probleme articulare preexistente. Patologiile osteo-articulare cronice precum osteoartrita, guta, poliartrita reumatoida sau lupus, pot creste riscul de a dezvolta artrita infectioasa, intrucat protectia nu mai este integra.

Prezenta unei articulatii artificiale. Agentii infectiosi pot ajunge la nivelul articulatiei chiar in timpul interventiei de inlocuire articulara. Articulatia artificiala va fi susceptibila apoi la infectii.

Tratamentul medicamentos pentru artrita reumatoida. Persoanele diagnosticate cu artrita reumatoida au un risc in plus de a dezvolta patologia, prin intermediul medicamentelor pe care acestea le iau, medicamente cu functie imunosupresoare.

Fragilitate tegumentara. Tegumentele ce se lezeaza usor si se vindeca greu pot deveni o sursa de infectii in organism. Unele patologii dermatologice precum psoriazis si eczema cresc riscul de a dezvolta artrita septica.

Sistem imunitar slabit. Persoanele ce au un sistem imunitar scazut sunt la risc pentru artrita infectioasa. Aceasta categorie de persoane include pacientii diabetici, pacientii cu afectiuni renale sau hepatice, precum si pacientii aflati sub tratament imunosupresor.

Traumatisme articulare. Muscaturile de animal, plagile prin taiere sau intepare la nivelul articulatiilor pot duce la artrita infectioasa.

Riscuri si complicatii

Sus

Daca tratamentul este intarziat, artrita infectioasa poate duce la degenerarea articulatiei si leziuni permanente. Atunci cand artrita septica se dezvolta pe o articulatie artificiala, complicatiile includ slabirea articulatiei si/sau dislocare, luxatie articulara.

Metode de diagnostic

Sus

Pentru a stabili diagnosticul de artrita infectioasa, medicul specialist ortoped va face un examen obiectiv si va va pune cateva intrebari specifice.

In cele ce urmeaza, acesta va alege unul sau mai multe dintre urmatoarele teste pentru a stabili diagnosticul:

Analiza lichidului articular. Infectiile pot altera culoarea, consistenta, volumul si aspectul lichidului articular. In mod normal, lichidul articular exista in cantitati mici si este incolor. Printr-o punctie in spatiul articular, se va preleva o cantitate mica de lichid articular cu ajutorul acului. Testele de laborator vor determina apoi agentul infectios responsabil de afectiune.

Analize de sange. Acestea vor determina prezenta infectiei in sange.

Teste imagistice. Radiografia si alte teste imagistice ale articulatiei afectate vor estima leziunile produse la nivelul componentelor articulare.

Optiuni de tratament

Sus

Medicii se bazeaza pe drenajul articular si pe tratamentul antibiotic pentru a trata artrita septica.

Drenajul articular

Indepartarea totala a lichidului infectat de la nivelul articulatiei este esentiala.

Metodele de drenaj includ:

Drenajul pe ac. In unele cazuri, medicul poate extrage si evacua astfel lichidul articular infectat doar cu ajutorul unui ac conectat la seringa, introdus in cavitatea articulara.

Interventia prin scopie. Artroscopia presupune inserarea unui tub subtire, flexibil, dotat cu o camera la capat, in cavitatea articulara. Artroscopul va ajuta atat la vizualizarea interna a articulatiei cat si la evacuarea lichidului infectat.

Interventie chirurgicala deschisa. Unele articulatii, precum articulatia soldului, sunt mai dificil de tratat prin drenaj pe ac sau artroscopie. Astfel, pentru acesti pacienti poate fi nevoie de interventie chirurgicala clasica.
Tratament antibiotic

Pentru a selecta cel mai eficient tratament medicamentos, medicul va trebui sa identifice agentul infectios responsabil, cu ajutorul untei antibiograme. Antibioticele sunt apoi administrate tintit, specifice pentru bacteria cauzatoare.

Initial pacientul va primi tratament antibiotic parenteral, injectabil intravenos, dupa care va continua tratamentul cu antibiotice orale.

In mod clasic, tratamentul dureaza intre 2 si 6 saptamani, in functie de raspunsul organismului. Antibioticele au propriul lor risc de efecte adverse precum greata, varsaturile si diareea. Discutati cu medicul dumneavoastra despre posibilele reactii adverse.

Inlocuirea articulatiei

In cazurile in care o articulatie artificiala este infectata, tratamentul include de regula schimbarea articulatiei si inlocuirea acesteia, temporar sau permanent. Initial se va monta o componenta temporara, impregnata cu antibiotic, dupa care va fi reimplantata o proteza articulara.

Concluzie

Sus

Artrita infectioasa este o patologie ce poate afecta orice articulatie din organism, articulatia genunchiului fiind cel mai frecvent implicata. Daca este descoperita si tratata precoce, artrita septica implica un prognostic bun, intrucat metodele de tratament sunt eficiente si usor de realizat de catre medicul ortoped.

Bibliografie
https://www.arthritis.org/diseases/infectious-arthritis
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/bone-and-joint-infections/symptoms-causes/syc-20350755


Medici specialisti Reumatologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate