10 exercitii pentru maini care amelioreaza durerile articulare
Generalitati
SusPierderea mobilitatii si fortei mainilor este o temere frecventa in randul persoanelor care sufera de dureri articulare.
Artrita ajunge sa deterioreze cartilajele si tesutul sinovial al articulatiilor, care actioneaza ca un material de amortizare intre oase.
Cand artrita afecteaza incheieturile mainilor, poate sa cauzeze durere si rigiditate, mai ales cand mainile sunt folosite intens.
O cale excelenta si o metoda neinvaziva de a ajuta articulatiile sa isi mentina flexibilitatea si mobilitatea, fara sa cauzeze disconfort, sunt exercitiile pentru maini care amelioreaza durerile articulare.
Cuprins articol
Controlul artritei cu ajutorul exercitiilor pentru maini
Sus1. Strangerea pumnului
Puteti efectua acest exercitiu excelent pentru articularii oriunde, mai ales atunci cand simtiti ca articulatiile devin rigide. Incepeti prin a tine mana stanga intinsa, apoi strangeti usor pumnul, cu degetul mare deasupra mainii (miscarea trebuie sa fie blanda). Deschideti apoi palma incet si intindeti degetele. Repetati exercitiul de 10 ori pentru mana stanga si urmati acelasi proces si pentru mana dreapta.
2. Indoirea degetelor
Incepeti in aceeasi pozitie ca in exercitiul strangerea pumnului, cu mana stanga intinsa in fata. Indoiti degetul mare in directia palmei, mentineti-l astfel cateva secunde, apoi reveniti. Indoiti degetul aratator spre palma, mentineti 2-3 secunde si reveniti la pozitia initiala. Procedati in aceeasi maniera cu toate degetele de la manga stanga, apoi continuati sa efectuati miscarile la mana dreapta.
3. Indoirea degetului mare
Tineti mana stanga perfect intinsa, apoi indoiti degetul mare spre palma si intindeti-l bine, ca si cum ati vrea ca el sa atinga baza degetului mic (daca nu bifati aceasta reusita, nu va ingrijorati, important este sa efectuati intinderea cat se poate de bine). Mentineti pozitia 2-3 secunde, apoi reveniti cu degetul mare in pozitia initiala. Repetati aceeasi miscare de 10 ori, apoi efectuati exercitiul si cu mana stanga.
4. Forma de O
Intindeti mana stanga in fata, apoi uniti toate degetele curbandu-le, astfel incat acestea sa realizeze o forma de O. Mentineti pozitia cateva secunde, apoi intindeti degetele perfect. Repetati acest exercitiu de cateva ori pe zi, cu fiecare mana in parte. Miscarea poate fi de ajutor si in momentele in care mainile incep sa para amortite sau rigide.
5. Palma in L
Puneti palma stanga orientata lateral pe masa, cu partea din dreptul degetului mic lipita pe suprafata si degetul mare orientat in sus. Mentinand acest deget in pozitia mentionata, indoiti celelalte degetele ale mainii in interiorul palmei, astfel incat sa obtineti o forma de L. Ramaneti in aceasta pozitie cateva secunde, apoi indreptati degetele si reveniti la pozitia initiala. Efectuati 10 repetari si executati exercitiul si cu mana dreapta.
6. Ridicarea degetelor
Un alt exercitiu excelent pentru ameliorarea durerilor provocate de artrita este ridicarea degetelor. Tot ce trebuie sa faceti este sa pozitionati palma stanga intinsa pe masa, apoi sa ridicati fiecare deget in parte in ritm lent (incepand cu degetul mare). Tineti degetul ridicat 2-3 secunde, apoi reveniti in pozitia initiala. Imediat ce ati terminat exercitiul la mana stanga, continuati exercitiul si cu mana dreapta.
7. Intinderea incheieturii
Incheieturile nu trebuie sa fie nici ele neglijate, deoarece pot deveni dureroase si rigide din pricina artritei. Un bun mod de a le mentine in forma si de a preveni durerile la acest nivel este exercitiul in care tineti mana dreapta intinsa, cu palma in jos. Folosind mana stanga, impingeti palma dreapta in sus, pana simtiti intinderea la nivelul incheieturii si bratului. Mentineti pozitia cateva secunde, reveniti si efectuati 10 repetari. Efectuati acelasi exercitiu cu mana stanga.
Un alt exercitiu excelent pentru incheietura mainii este sa asezati antebratul pe o suprafata plata. Strangeti degetele (sub forma unui pumn) si indoiti in sus incheietura mainii. Incercati sa nu duceti pumnul catre dreapta sau stanga in timp ce faceti miscarea. Repetati pana la 10 ori pentru fiecare mana.
8. Deschiderea palmei
Persoanele cu artrita reumatoida pot culege beneficii importante si de pe urma acestui exercitiu eficient. Departati degetele unul de celalalt si tineti-le in aceasta pozitie cateva secunde. Exercitiul poate fi efectuat oriunde si oricand (in fata televizorului, la masa sau la dus). Este important sa repetati aceasta miscare de mai multe ori pe zi si sa nu fortati atunci cand intindeti degetele (exercitiul nu trebuie sa fie dureros sau sa suprasolicite articulatiile degetelor).
9. Atingerea varfului degetului mare
In cadrul acestui exercitiu, scopul este sa atingeti varful degetului mare cu cu varfurile celorlalte degete de la mana. Repetati de cel putin 5 ori miscarea pentru fiecare mana. Rezultatele se vor vedea in randamentul motricitatii fine (la legarea sireturilor, tastare etc.), o problema cu care se confrunta foarte multi pacienti cu atrita, odata ce boala evolueaza.
10. Plierea degetelor
Un alt exercitiu excelent pentru maini destinat persoanelor cu artrita reumatoida este plierea degetelor. Tineti degetele apropiate si palma intinsa. Duceti varfurile degetelor catre centrul palmei pentru a forma un pumn, dar nu strangeti.
Deschideti incet pumnul si repetati de mai multe ori. Pentru a reduce eventualele dureri puteti sa va incalziti palmele la o sursa umeda si calda (tineti mainile deasupra unui vas cu apa fierbinte).
Succesul tratamentului in cazul artritei reumatoide este sa stiti cand sa luati o pauza. Exercitiile pentru maini in cazul bolilor articulare sunt menite sa atenueze durerile, nicidecum sa le provoace. Daca unele miscari sunt dureroase, nu le mai puneti in practica sau reduceti intensitatea si viteza lor.
Medicii specialisti sustin ca exista perioade (episoadele acute sau accentuarea simptomelor) cand este recomandata folosirea accesoriilor speciale pentru efectuarea exercitiilor pentru maini menite sa amelioreze disconfortul articular. Un terapeut specializat in tratamentul artritei reumatoide va poate indruma in acest demers important.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Sanatate sport
- Dr. Tarek Nazer - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Gabriel Pirvan -
- Dr. Ioan Stoian - Institutul National de Medicina Sportiva
Articole recomandate
- 10 remedii naturale pentru combaterea retentiei de apa
- Arsurile solare
- Gatul rigid si traumatismele regiunii cervicale
- Cum sa tineti sub control artrita reumatoida pe vreme geroasa
- Artrita juvenila reumatoida
- Artrita reumatoida - cand trebuie sa iei masuri urgente
- Miozitele
- Exercitii simple si rapide pentru un corp suplu
- Exercitii fizice atunci cand suntem bolnavi? O idee buna?