Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Protejarea articulatiilor in cazul artritei reumatoide

Actualizat la data de: 07 Noiembrie 2022
Consultant medical:

Dr. Carmen-Catalina Iorgus
Medic rezident - specialitatea reumatologie

Generalitati

Sus
Protejarea articulatiilor in cazul artritei reumatoide

Artrita reumatoida este o boala autoimuna sistemica caracterizata prin inflamatia articulatiilor, durere si tumefactie, impreuna cu redoare matinala, dar si prin si afectare extraarticulara.

Este o afectiune inflamatorie cronica cu afectarea in primul rand a articulatiilor sinoviale. De obicei, boala debuteaza la nivelul articulatiilor periferice mici, este simetrica si progreseaza pana la implicarea articulatiilor proximale daca este lasata netratata.

Inflamatia articulara in timp duce la distrugerea articulatiei cu eroziunea cartilajului si a osului. Patologia cu o durata a simptomelor mai mica de sase luni este definita ca artrita reumatoida precoce, iar cand simptomele au fost prezente mai mult de sase luni este definita ca artrita reumatoida stabilita.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Factori de risc
  3. Citeste pe aceeasi tema

Factori de risc

Sus

Ca factori de risc de tip modificabili putem enumera urmatorii:

Supraponderalitatea

Prevalenta obezitatii a crescut dramatic in ultimii ani. Este cunoscuta o legatura intre obezitate si artrita reumatoida deoarece diverse celule implicate in mecanismele biologice ale inflamatiei sunt prezente in tesutul adipos, iar acestea pot fi legate de inflamatia sistemica cronica.

Astfel, obezitatea este un factor de risc semnificativ pentru dezvoltarea bolii. Un studiu din 2014 indica faptul ca obezitatea ar putea explica 52% din incidenta in crestere a artritei reumatoide.

Activitatea fizica

Exercitiile fizice regulate pot ajuta la mentinerea functionarii optime a articulatiilor, diminueaza rigiditatea acestora si amelioreaza oboseala, reduc durerile articulatiilor prin intarirea muschilor care le sustin si pot sa scada riscul aparitiei diabetului si a bolilor cardiovasculare care insotesc uneori artrita reumatoida. Dar este foarte important sa se evite suprastimularea sistemului osteoaticular sau exercitii fizice intense , fiind recomandata o evaluare intr-un serviciu de recuperare medicala specifica.

Evitarea fumatului

Asocierea fumatului si dezvoltarea artritei reumatoide a fost demonstrata prin studii epidemiologice. Fumatul actioneaza atat asupra aspectelor celulare, cat si umorale ale sistemului imunitar, determinand o stare proinflamatorie sistemica. Efectele fumatului cronic asupra sistemului imunitar innascut si adaptativ par sa declanseze diverse modificari morfologice, fiziologice, biochimice si enzimatice care duc la afectarea apararii organismului.

Utilizarea de dispozitive medicale speciale si recuperarea medicala specifica

Utilizarea de dispozitive medicale poate reduce presiunea asupra articulatiilor afectate, protejandu-le de eventuale prejudicii. Kinetoterapia joaca un rol esential in managementul nonfarmacologic al acestei patologii. Kinetoterapia ajuta pacientii prin diverse programe care abordeaza flexibilitatea, rezistenta, conditia aerobica, forta, sistemul osteoarticular, coordonarea, echilibrul si previne riscul de cadere.

Ghidurile clinice actuale din Regatul Unit pentru gestionarea artritei reumatoide recomanda utilizarea fizioterapiei ca adjuvant la tratamentul medicamentos.
Postura corecta protejeaza articulatiile umerilor, soldurilor si genunchilor.

Dieta

Desi nu exista nici un regim alimentar specific pentru ameliorarea simptomatologiei artritei reumatoide sau pentru prezervarea articulatiilor, anumite substante nutritive, le pot proteja.
- Acizii grasi omega-3 DHA si EPA - care se gasesc in compozitia suplimentelor de ulei de peste pot reduce inflamatia. Sursele bogate in acizii grasi omega-3 sunt : somon, hering, ton si sardine.
- Calciu si vitamina D - in multe cazuri exista un deficit de calciu si vitamina D, ambele esentiale pentru oase puternice.

Bibliografie:
-Chauhan K, Jandu JS, Goyal A, et al. Rheumatoid Arthritis. [Updated 2022 Jun 4]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-.
-Crowson CS, Matteson EL, Davis JM 3rd, Gabriel SE. Contribution of obesity to the rise in incidence of rheumatoid arthritis. Arthritis Care Res (Hoboken). 2013 Jan;65(1):71-7.
-Chang K, Yang SM, Kim SH, Han KH, Park SJ, Shin JI. Smoking and rheumatoid arthritis. Int J Mol Sci. 2014 Dec 3;15(12):22279-95
-
https://www.physio-pedia.com/Rheumatoid_Arthritis


Medici specialisti Reumatologie

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate