Esentialul despre artrita reumatoida juvenila
Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog
Clinica: Spitalul Municipal Campina
Ce este artrita reumatoida juvenila
SusArtrita reumatoida juvenila se manifesta prin aparitia unor umflaturi dureroase in zona articulatiilor. De obicei incepe inainte de varsta de 16 ani. Simptomele pot aparea la copii si la bebelusi.
Artirta reumatoida juvenila este cea mai frecventa forma de artrita in randul copiilor.
Majoritatea medicilor numesc aceasta afectiune "artrita juvenila idiopatica(AJI). O afectiune este idiopatica atunci cand cauza este necunoscuta. Desi medicii considera AJI o afectiune autoimuna, (ceea ce inseamna ca organismul isi ataca propriul tesut sanatos), ei nu stiu cauza pentru care doar la unii copii se manifesta boala.
Cuprins articol
Simptome
SusSimptomele artritei juvenile idiopatice variaza in functie de subtipul acesteia.
Simptomele comune sunt:
Durerea articulatiilor. Durerea din artrita se poate agrava dupa o leziune, sau poate persista chiar si dupa ce leziunea s-a vindecat. Multi copii acuza agravarea durerii dimineata. Ea tinde sa se agraveze in timp, si de obicei afecteaza articulatiile de pe ambele parti ale corpului.
Probleme oculare. Desi conjunctivita acuta si alte infectii oculare sunt comune in randul copiilor, cei cu AJI sunt mai susceptibili la problemele cronice si severe ale ochilor. Acestia pot prezenta durere sau inflamatie care nu dispar.
Oboseala inexplicabila. Copiii cu AJI pot parea extenuati cronic sau lipsiti de energie chiar daca au dormit suficient.
Apetit scazut. Unii copii cu AJI mananca foarte putin, sau nu mai consuma alimente care le placeau anterior, ceea ce poate rezulta in pierdere in greutate.
Febra sau iritatie. Unii copii cu AJI prezinta febra sau iritatie inexplicabila. Febra poate aparea si disparea, sau poate persista chiar si atunci cand copilul nu se simte bolnav.
Articulatii rigide. Articulatiile si coloana lombara pot fi mai putin flexibile decat in mod normal, iar unele miscari pot durea sau pot fi imposibil de facut. Rigiditatea este de obicei mai pronuntata dimineata.
Umflare si roseata. Artrita este o inflamatie a articulatiilor, ceea ce poate duce la umflare sau inrosire in jurul articulatiilor dureroase. Inflamatia poate aparea de asemenea acolo unde tendoanele si ligamentele se insera pe os (entezita).
Tipuri de artrita reumatoida juvenila
SusDoctorii clasifica artrita reumatoida juvenila (AJI) in cateva subtipuri, in functie de ce articulatii si ce zone sunt afectate, de severitatea simptomelor, si de ce anticorpi produce sistemul imunitar.
Tipurile de AJI sunt:
Artrita oligoarticulara nu afecteaza mai mult de 4 articulatii, si de obicei acestea sunt articulatii mari precum gleznele si genunchii. Copiii cu acest tip de artrita sunt mai vulnerabili la inflamatii oculare.
AJI poliarticulara afecteaza 5 sau mai multe articulatii. Simptomele apar de obicei la nivelul mainilor si al picioarelor, si afecteaza deseori ambele parti ale corpului. Este mai des intalnita in randul persoanelor de sex feminin.
AJI sistemica este cea mai grava si cel mai putin frecventa. Afecteaza cel putin o articulatie si determina inflamatie a organelor, cum ar fi splina si rinichii.
AJI psoriazica este artrita care asociaza boala autoimuna numita psoriazis care determina o iritatie dureroasa cu aspect de solzi. Unii copii fac psoriazis cu cativa ani inainte de a aparea simptomele de artrita si se manifesta la nivelul degetelor de la maini si picioare, glezne, genunchi, incheietura mainii.
AJI asociata cu entezita. Aceasta determina durere acolo unde oasele se intalnesc cu tendoanele si ligamentele. De obicei afecteaza genunchii, picioarele, si soldurile. Uneori este numita spondiloartrita si este mai comuna la baieti intre varstele 8 si 15 ani.
AJI nediferentiata nu se integreaza in nici una dintre categoriile de mai sus, si determina simptome asemanatoare cu 2 sau mai multe subtipuri.
Cauze
SusMajoritatea cercetarilor sugereaza faptul ca AJI este o afectiune autoimuna. Aceste boli apar atunci cand sistemul imunitar initiaza un atac asupra tesutului sanatos ca si cum ar fi o infectie. In AJI, sistemul imun ataca tesutul articular.
O combinatie intre genetica si factorii de mediu poate determina cine va dezvolta AJI.
O analiza din 2016 a descoperit faptul ca majoritatea copiilor cu alergii sunt mai predispusi la a face AJI. Alergiile ar putea activa genele pentru artrita, sau genele care predispun copiii la artrita ar putea fi similare celor care cauzeaza alergii.
Unele tipuri de AJI sunt mai probabil sa afecteze copiii aflati la o anumita varsta. Diferenta principala intre artrita juvenila si cea a adultului este faptul ca AJI uneori dispare singura, sau se amelioreaza la maturitate.
AJI nu este nici contagioasa, si nici nu poate fi prevenita.
Diagnostic
SusDoctorii nu pot folosi un singur test pentru a diagnostica AJI. In schimb, ei folosesc o combinatie de simptome si teste pentru a confirma diagnosticul.
In cautarea unui diagnostic potrivit, doctorul va face o anamneza completa pentru a vedea daca durerea cronica si inflamatia articulatiilor sunt prezente, poate face teste de sange pentru a gasi factor reumatoid si markeri pentru inflamatie.
El poate sa ceara teste imagistice pentru a vizualiza muschii si articulatiile si poate extrage o cantitate mica de lichid articular folosind un ac.
Tratament
SusSchimbari ale stilului de viata. Sportul regulat si mentinerea unei greutati sanatoase pot reduce agravarile. Unii copii descopera faptul ca evitarea anumitor alimente si adoptarea unei alimentatii diferite pot aduce o imbunatatire.
Medicatie antialgica. Medicamentele precum anti-inflamatoarele nesteroidiene pot reduce durerea si inflamatia articulatiilor, dar nu ar trebui folosite drept singura metoda de tratament.
Corticosteroizi. Aceste medicamente pe baza de reteta pot reduce inflamatia si durerea. Cu toate acestea, doctorii pot sa nu recomande acest tratament din cauza efectelor adverse cum ar fi stagnarea cresterii in inaltime, cresterea in greutate, osteopenie si cataracta.
Medicamente biologice. Acestea reduc raspunsul inflamator, ajuta la reducerea durerii si inflamatiei. Deseori sunt recomandate in asociere cu un medicament antireumatic.
Fizioterapia si terapia ocupationala. Acestea pot reduce durerea cronica, pot ajuta copiii sa se miste astfel incat sa nu isi raneasca articulatiile, si previn deteriorarea articulatiei.
Este crucial sa ii comunicati medicului efectele adverse resimitite in timpul tratamentului. Unii copii trebuie sa incerce cateva combinatii de tratamente inainte de a gasi unul care functioneaza.
Prognostic
SusMedicii nu au gasit inca un tratament care sa vindece complet AJI. Cu toate acestea, multi copii cu aceasta afectiune intra in remisie. Este totusi posibil ca simptomele sa revina si dupa o remisie.
Nu exista un mod in care sa putem prezice cine se va face bine si cine nu. Cu o ingrijire medicala corespunzatoare, majoritatea copiilor pot gasi tratamente care le vor reduce simptomele si le vor asigura o viata implinita si comfortabila. Multi dintre ei vor realiza ca artrita nu ii mai afecteaza atunci cand devin adulti.
Bibliografie:
https://www.medicalnewstoday.com/articles/325708.php
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Pediatrie
- Dr. Andrei Zamfirescu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii dr. VICTOR GOMOIU
- Dr. Laura Carasava - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
- Dr. Simona Mosescu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
- Dr. Ruxandra Vidlescu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii MARIA SKLODOWSKA CURIE
- Dr. Gabriela Otel - Sectia de pneumoftiziologie copii IX (Institutul MARIUS NASTA)