Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Complicatiile artritei reumatoide

Actualizat la data de: 22 Octombrie 2021
Consultant medical:

Dr. Carmen-Catalina Iorgus
Medic rezident - specialitatea reumatologie

Generalitati

Sus
Complicatiile artritei reumatoide

De obicei, artrita reumatoida este ascoiata cu dureri, rigiditate, articulatii inflamate, deficit functional etc. Dar, nu multi oameni stiu ca boala poate declansa complicatii care pot sa apara in diverse parti ale corpului, nu doar la nivel articular. Procesul autoimun care afecteaza articulatiile, poate determina tulburari si prejudicii la nivelul plamanilor, pielii, ochilor, inimii, vaselor de sange, dar si a altor organe.

De asemenea, tratamentul pentru artrita reumatoida are propriile efecte secundare. In plus, cronicizarea bolii provoaca stres emotional, acesta fiind explicatia pentru depresia manifestata la bolnavii cu aceasta boala. De aceea, este bine ca pacientii sa le fie recomandata si consiliere in acest sens. Pentru a putea controla si preveni complicatiile artritei reumatoide este important sa se recunoasca problemele inca din faza initiala de debut si sa se urmeze un tratament adecvat recomandat de catre medicul curant.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Efectele asupra pielii
  3. Complicatii la nivelul ochilor
  4. Complicatii cardiovasculare
  5. Afectiuni ale sangelui
  6. Complicatii la nivelul plamanilor
  7. Consecinte emotionale
  8. Prevenirea complicatiilor
  9. Citeste pe aceeasi tema

Efectele asupra pielii

Sus

Nodulii reumatoizi sunt cea mai frecventa manifestare cutanata a poliartritei reumatoide si se gasesc de obicei la pacientii cu artrita reumatoida seropozitiva. Desi acestia se observa cel mai frecvent in punctele de presiune (in zona coatelor, antebratelor, genunchilor sau a degetelor), ei pot aparea si in alte locuri, inclusiv in plamani, unde pot determina diverse alte patologii, la nivel cardiac, cerebral etc.

Vasculita reumatoida este una dintre cele mai grave manifestari extraarticulare ale artritei reumatoide. Aceasta se manifesta aproape exclusiv la pacientii cu autoanticorpi si apare adesea in contextul altor manifestari extraarticulare. Vasculita reumatoida poate fi mimata de boala vasculara aterosclerotica, o complicatie din ce in ce mai recunoscuta a artritei reumatoide. Biopsia este de obicei necesara pentru a asigura un diagnostic definitiv al vasculitei. Vasculita se poate defini precum o manifestare clinicopatologica a artritei reumatoide caracterizata prin leziuni tisulare sau ischemie .

Bolnavii mai pot manifesta si alte eruptii sau tulburari cutanate, fie ca si consecinte ale artritei reumatoide, fie ca si consecinte ale a tratamentului urmat. Este important ca medicul sa fie instiintat de orice eruptie cutanata sau leziune.

Complicatii la nivelul ochilor

Sus

Keratoconjunctivita sicca este o manifestare des intalnita a artritei reumatoide, cu o prevalenta raportata intre 15-25%.

Episclerita ™i sclerita sunt descrise si ele in cadrul pacientilor cu poliartrita reumatoida. Pacientii cu episclerita se prezinta la doctor de obicei din cauza disconfortului mai degraba decat din cauza durerii. Sclerita in artrita reumatoida este asociata cu un prognostic mai grav in ceea ce priveste complicatiile oculare in comparatie cu episclerita. Sclerita anterioara este cea mai frecventa forma si raspunde bine la terapie, dar se poate complica cu afectarea corneei, aparitia glaucomului etc. Sclerita recurenta poate duce la sub›ierea sclerei. Sclerita posterioara poate aparea mai rar si poate fi asociata cu proptoza, edem al discului optic etc.
In artrita reumatoida, irita poate aparea secundar scleritei sau vasculitei.

Sindromului Sjogren, reprezinta o afectiune in care sistemul imunitar ataca glandele lacrimale caracterizata prin lipsa lacrimilor si ochi uscati. Daca nu este tratata, uscaciunea oculara poate provoca infectii ale conjunctivei si ale corneei. Daca aveti artrita reumatoida, consultati in mod constant medicul oftalmolog.

Complicatii cardiovasculare

Sus

Multe dintre persoanele cu artrita reumatoida prezinta acumulari de lichid intre pericard si inima (efuziune pericardica). Din pacate, boala numita pericardita (inflamatia membranei care inconjoara inima) nu prezinta simptomatologie decat in stadiul avansat sau in perioade de activitate mare ale bolii.

Pericardita netratata provoaca ingrosarea si fibrozarea membranei, situatii care interfera cu functionarea corecta a inimii. Leziuni similare se pot forma la nivelul inimii, atunci cand sunt prezenti nodulii reumatici, fiind afectata activitatea cordului.

Inflamatia muschiului inimii (miocardita) este o complicatie grava. Inflamatia sistemica predispune bolnavii de artrita reumatoida la boli cardiovasculare.

Boala coronariana se asociaza cu artrita reumatoida. Artrita reumatoida este un factor de risc independent pentru dezvoltarea bolii coronariene si accelereaza dezvoltarea patologiei cardiace la acesti pacienti. Ateroscleroza accelerata este principala cauza de morbiditate si de mortalitate la pacientii cu artrita reumatoida.

O alta complicatie a bolii reumatice implica posibilitatea declansarii a unui accident vascular cerebral. Inflamatia vaselor de sange, numita vasculita, este o consecinta grava a artritei reumatoide. Vasculita asociata cu artrita reumatoida (vasculita reumatoida) poate afecta atat vasele mici de sange care iriga tesutul cutanat, cat si unele dintre organele corpului, inclusiv ochii, inima, nervii etc.

Afectiuni ale sangelui

Sus

In cazul celor mai multe dintre persoanele cu artrita reumatoida activa, are loc o scadere a celulelor rosii in sange si se instaleaza anemia. Principalele simptome ale anemiei sunt: oboseala, dificultatile de respiratie, batai rapide ale inimii, ameteala, tegumente si mucoase palide etc.

In cadrul bolii ar mai putea aparea prezenta unor valori ridicate ale trombocitelor, trombocitoza, aceasta putand avea multiple cauze, medicamentoasa, secundar anemiei, inflamatiei etc. O complicatie la fel de importanta in artrita reumatoida este sindromul Felty, situatie in care pacientul cu artrita reumatoida are splina marita si numarul de celule albe din sange scazut. De asemenea, exista riscul dezvoltarii unui limfom (cancer la nivelul ganglionilor limfatici).

Complicatii la nivelul plamanilor

Sus

Inflamatia care afecteaza mucoasa inimii poate prejudicia in mod similar si mucoasa plamanilor, iar rezultatul este acumularea de lichid si aparitia efuziunii pleurale. La nivelul plamanilor se pot forma chiar si noduli reumatoizi. De obicei, nodulii sunt inofensivi, dar pot declansa in anumite cazuri probleme destul de grave cum ar fi: colaps pulmonar, tuse cu sange, pleurezie (acumularea de lichid intre mucoasa pulmonara si cavitatea toracica). Bolile pulmonare interstitiale si hipertensiunea pulmonara s-ar putea numara printre complicatiile artritei reumatoide.

De asemenea, plamanii pot fi afectati si de catre tratamentul urmat.

Predispozitia catre infectii

La pacientii cu artrita reumatoida apar infectii cu germeni oportunisti, grave, recurente, frecvente si care justifica intreruperea tratamentului cu medicamente imunosupresoare pana cand infectia este vindecata in mod complet.

Risc crescut de neoplazii

Persoanele cu poliartrita reumatoida se confrunta cu un risc mai mare de a dezvolta anumite tipuri de cancer. Dovezile in crestere demosntreaza faptul ca inflamatia cronica este legatura principala dintre artrita reumatoida si cancer.
Exista deci un risc mai mare decat in populatia generala de a dezvolta atat limfom Hodgkin , cat si limfom non-Hodgkin . Limfomul non-Hodgkin este mai frecvent la acesti pacienti, iar limfomul difuz cu celule B mari este cel mai frecvent subtip observat.

Consecinte emotionale

Sus

Depresia este o complicatie semnificativa a artritei reumatoide. Se intalneste in special la pacientii cu boala activa si cu disfunctie fizica debilitanta. O studiu din 2013 a raportat o prevalenta a depresiei de la 17% la 39% la pacientii cu artrita reumatoida.
Datorita impotentei functionale progresive, a durerii cronice si calitatii slabe a vietii, multi pacienti devin deprimati, fiind recomandata in acest sens o consiliere specifica.

Prevenirea complicatiilor

Sus

Multi dintre bolnavi nu acorda prea mare importanta cand apar probleme de genul depresiei, durerilor toracice, ochii uscati etc. Trebuie, astfel, consultat medicul specialist in fiecare din aceste situatii, deoarece simptomatologia poate fi legata de artrita reumatoida, necesitand cat mai repede un tratament specific.

Desi tulburari diferite necesita consult la specialitati medicale diferite sau tratamente diferite, de cele mai multe ori, optimizarea tratamentului artritei fie poate controla mai bine boala sau poate elimina efectele secundare ale unor medicamente. Acesta poate fi un prim pas important pentru gestionarea sau chiar rezolvarea acestor inconveniente.

Bibliografie:
-https://www.uptodate.com/contents/rheumatoid-nodules
-Bartels CM, Bridges AJ. Rheumatoid vasculitis: vanishing menace or target for new treatments?. Curr Rheumatol Rep. 2010;12(6):414-419. doi:10.1007/s11926-010-0130-1
-https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/keratoconjunctivitis-sicca
-Carsons SE, Patel BC. Sjogren Syndrome. [Updated 2021 Aug 9]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2021 Jan-.
-Chauhan K, Jandu JS, Goyal A, et al. Rheumatoid Arthritis. [Updated 2021 Oct 7]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2021 Jan-.
-Owlia MB, Newman K, Akhtari M. Felty's Syndrome, Insights and Updates. Open Rheumatol J. 2014;8:129-136. Published 2014 Dec 31. doi:10.2174/1874312901408010129
-
https://www.arthritis.org/health-wellness/about-arthritis/related-conditions/other-diseases/arthritis-and-cancer-risk
-Holmqvist M, Mantel , Wllberg-Jonsson S, James S, Jernberg T, Askling J. Findings on Coronary Angiographies in Patients With Rheumatoid Arthritis and Ischemic Heart Disease: Are They Different From Patients Without Rheumatoid Arthritis? Arthritis Care Res (Hoboken). 2021 May;73(5):658-665.
-Atzeni F, Masala IF, di Franco M, Sarzi-Puttini P. Infections in rheumatoid arthritis. Curr Opin Rheumatol. 2017 Jul;29(4):323-330.
-Carbone F, Bonaventura A, Liberale L, Paolino S, Torre F, Dallegri F, Montecucco F, Cutolo M. Atherosclerosis in Rheumatoid Arthritis: Promoters and Opponents. Clin Rev Allergy Immunol. 2020 Feb;58(1):1-14.
-Matcham F, Rayner L, Steer S, Hotopf M. The prevalence of depression in rheumatoid arthritis: a systematic review and meta-analysis. Rheumatology (Oxford). 2013 Dec;52(12):2136-48.
-Klein A, Polliack A, Gafter-Gvili A. Rheumatoid arthritis and lymphoma: Incidence, pathogenesis, biology, and outcome. Hematol Oncol. 2018 Dec;36(5):733-739.


Medici specialisti Reumatologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate