Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Agentii biologici - inhibitorii TNF restabilesc viteza de crestere a copiilor cu artrita reumatoida

Publicat la data de: 19 Decembrie 2006

Inhibitorii TNF (factorul de necroza tumorala) determina reducerea inflamatiei si restabilesc viteza de crestere a copiilor diagnosticati cu artrita juvenila idiopatica severa. La pacientii cu artrita juvenila una dintre cele mai frecvente complicatii este stagnarea in crestere.

Dr. Pirjo Tynjala din Finlanda impreuna cu colaboratorii sai au administrat inhibitori de TNF la pacientii cu artrita juvenila idiopatica din 1999 si au observat o crestere accelerata a taliei acestora.

Astfel, acestia au inclus intr-un studiu prospectiv 71 de pacienti, a caror afectiune era refractara la medicamentele DMARD conventionale (medicamente modificatoare de boala). Pacientii au inceput tratamentul pentru artrita juvenila idiopatica cu infliximab sau etanercept inaintea varstei de 15 ani. Cercetatorii au inregistrat datele pacientilor inainte cu 2 ani si dupa 2 ani de la inceperea tratamentului. Inainte de inceperea tratamentului din cei 71 de pacienti, 53 de pacienti prezentau intarzierea cresterii iar 18 aveau o crestere normala a taliei.

Din momentul initierii terapiei biologice anti-TNF, la pacientii cu intarziere a cresterii s-a observat o imbunatatire considerabila (+ 1.8 cm/an) de-a lungul celor 2 ani de tratament activ.

Cel mai important factor predictor al schimbarii vitezei de crestere a fost rata dezvoltarii inaintea inceperii tratamentului biologic.

La sfarsitul celor 2 ani, conform studiului efectuat, inaltimea pacientilor cu dezvoltare mai lenta a fost egala cu inaltimea pacientilor cu dezvoltare normala.

Cercetatorii au sugerat ca intarzierea cresterii a fost cauzata de actiunea citokinelor inflamatorii, responsabile de aceasta boala, iar imbunatatirea dezvoltarii in urma tratamentului anti-TNF poate fi datorata in special de reducerea inflamatiei decat de efectul direct asupra cresterii sau maturizarii scheletice.

Intreg lotul studiat de pacienti a reusit reducerea folosirii de corticosteroizi. Astfel ca dupa aproximativ 2 ani de tratament biologic artrita juvenila a devenit inactiva la un numar de 37 de pacienti. Totodata, in urma tratamentului numarul articulatiilor inflamate a scazut de la o medie de 10 articulatii la 2 articulatii.

Dr. Tunjala si colaboratorii sai au concluzionat: „Agentii biologici sunt responsabili de restabilirea cresterii normale a copiilor cu artrita reumatoida juvenila”.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate