Somnul in primele trei luni de viata
Generalitati
SusNou-nascutii dorm mult - aproximativ 17-18 ore in primele cateva saptamani si 15 ore pe zi la 3 luni. Totusi, ei nu dorm aproape niciodata mai mult de 3-4 ore o data, nici in timpul zilei, nici in timpul noptii.
Traducere: Nici tu nu vei dormi fara sa fii intrerupta. Noaptea, va trebui sa te trezesti ca sa il hranesti si ca sa il schimbi; in timpul zilei va veti si juca impreuna.
Multi parinti se tem in primele luni ca bebelusul lor ar putea sa moara in patut. Specialistii recomanda ca bebelusul sa doarma intr-un patut aproape de cel al parintilor in primele 6 luni. Alte recomandari includ:
- Bebelusul trebuie sa doarma pe spate, nu pe burta sau pe o parte;
- Aseaza-l cu picioarele la capatul patutului in asa fel incat sa nu poata sa se dea in jos si sa intre sub patura;
- Temperatura camerei copilului trebuie sa aiba o temperatura de aproximativ 18 grade Celsius;
- Foloseste un cearsaf si paturi cu tesut celular mai degraba decat o pilota;
- Asigura-te ca bebelusul nu este nici prea rece nici prea cald punand mana pe stomacul lui: daca este prea fierbinte, indeparteaza patura, daca este prea rece, mai pune una. Nu te ghida dupa temperatura mainilor si picioarelor lui, pentru ca este normal sa fie reci.
In timp ce unii copii dorm toata noaptea incepand cu a 8-a saptamana, multi copii nu ajung la acest moment important pana la 5 sau 6 luni sau chiar mai tarziu.
Daca scopul tau este sa il determini sa doarma noaptea fara intrerupere, poti sa il ajuti sa se intample mai devreme acest lucru facandu-i un program de somn de la inceput.
Cum sa il obisnuiesti cu un program de somn
La aceasta varsta, poti sa faci multe lucruri pentru a-l ajuta pe copilul tau sa isi formeze un program de somn:
Invata sa identifici semnele ca este obosit
In primele 6 pana la 8 saptamani, copilul tau nu va fi capabil sa stea treaz mai mult de 2 ore consecutiv. Daca astepti mai mult de atat ca sa il adormi, va fi foarte obosit si nu va putea sa adoarma foarte usor.
Trebuie sa observi cand este obosit: daca se freaca la ochi, se trage de ureche sau dezvolta cercuri estompate sub ochi. Daca identifici aceste semne dar si altele cum ar fi somnolenta, incearca sa il asezi in patutul lui.
In curand vei dezvolta un al saselea simt in ceea ce priveste ritmul copilului tau si vei stii instinctiv cand este gata de somn.
Pregatire pas cu pas
SusIncepe sa il inveti diferenta dintre zi si noapte
Unii bebelusi sunt ca pasarile de noapte (cum probabil ti s-a intamplat si tie cand erai insarcinata) si vor sta treji exact cand tu vrei sa adormi.
In primele 2 zile nu vei putea sa faci nimic in aceasta privinta. Dar cand ajunge la varsta de 2 saptamani, poti sa incepi sa il inveti sa faca diferenta intre zi si noapte.
Cand este alert si treaz in timpul zilei, joaca-te cu el cat de mult poti, pastreaza casa si camera lui luminata si nu incerca sa reduci zgomotul produs de telefon, televizor sau masina de spalat. Daca tinde sa adoarma cand ii dai sa manance, trezeste-l.
Noaptea, incearca sa nu te joci cu el cand intri in camera lui sa il hranesti. Nu face zgomot, lumineaza camera foarte slab si nu vorbi cu el foarte mult. N-o sa mai treaca mult timp si va invata ca noaptea nu trebuie sa faca altceva decat sa doarma.
Lasa-l sa adoarma singur
Cand are 6 pana la 8 saptamani, ai putea sa il lasi sa adoarma singur. Cum? Fie ca preferi sa stai cu el pana adoarme fie ca vrei sa il lasi singur in patut, ambele variante sunt bune.
Trebuie doar sa fii pregatit sa fii acolo din nou de fiecare data cand se trezeste noaptea.
Este foarte important cum il obisnuiesti sa adoarma. Parintii cred de obicei ca ceea ce fac ei in primele zile nu il afecteaza in nici un fel pe copilul lor. Dar nu este asa.
Bebelusi invata cum sa adoarma. Daca, de exemplu, il vei tine in brate pana adoarme in fiecare seara in primele 8 saptamani, se va astepta la acelasi lucru si in continuare. Iar daca il lasi singur, se va astepta ca de fiecare data sa se intample asa.
De aceea, sfatul expertilor este sa nu il hranesti pana adoarme sau alte obiceiuri de acest gen, chiar si la o varsta atat de mica. Ca sa stabilesti un program, trebuie sa adopti aceeasi strategie in fiecare seara.
Tehnici de abordare
SusPotentiale capcane
Nu foarte multe lucruri ii pot tulbura somnul bebelusului tau. Dar cand ajunge la varsta de 2 sau 3 luni, s-ar putea intampla urmatoarele lucruri:
- sa se trezeasca in mijlocul noptii de mai multe ori decat are nevoie;
- sa dezvolte anumite probleme legate de somn care se pot agrava sau pot duce la alte probleme mai tarziu.
Nou-nascutii au nevoie sa se trezeasca in timpul noptii ca sa se hraneasca, dar unii se trezesc cu mult timp inainte sa le fie foame. Uneori, simplul fapt ca te simte aproape de el il poate linisti si il ajuta sa adoarma la loc.
Ca sa eviti disfunctiile legate de somn (de exemplu, atunci cand bebelusul tau depinde de ceva cum ar fi alaptatul ca sa adoarma), pune-l in patut inainte sa adoarma si lasa-l sa adoarma singur.
Abordari ale problemelor de somn
Trebuie sa il inveti gradual pe bebelusul tau cum sa doarma pe tot parcursul noptii. Exista mai multe teorii contradictorii cu privire la cea mai buna cale de a realiza acest lucru. Unele dintre principalele abordari propuse sunt enumerate mai jos:
Abordarea nr.1
Bebelusul tau isi poate forma un program de somn bun inca de la varsta de 6 saptamani. Secretul este sa stabilesti o ora de somn fixa si o rutina de somn la fel si sa il asezi in patut pe bebelusul tau noaptea cand este inca treaz.
Atat timp cat copilul tau adoarme singur, este foarte bine sa reactionezi la ce face cand se trezeste fie ca se intampla ziua sau noaptea.
Inlocuieste orice lucru care necesita prezenta ta cand adoarme cu altele care sa fie acolo cand bebelusul tau se va trezi (cum ar fi o patura preferata).
Abordarea nr.2
Vrei sa faci ce este mai bine pentru copilul tau si sa isi formeze un program de somn este foarte important.
Copilul tau nu intelege inca ce este mai bine pentru el si va plange daca nu obtine ce vrea. Scopul tau este sa il ajuti sa invete cum a doarma si sa adoarma singur.
Abordarea nr.3
Invata-l pe copilul tau sa adoarma singur si sa isi faca de lucru dupa ce se trezeste. Poti sa il inveti sa faca diferenta intre zi si noapte inca de la inceput pastrand un program fix de alaptat in timpul noptii si trezindu-l daca doarme mai mult de cateva ore in timpul zilei.
In cele din urma va invata sa doarma mult doar in timpul noptii. Iar cand se trezeste, lucru care este inevitabil, calmeaza-l cu vocea ta, dar lasa sa treaca cat mai mult timp intre intervale. Asta il va ajuta sa invete sa adoarma singur.
Abordarea nr.4
Ajuta-l pe bebelusul tau sa nu mai depinda de tine. Nu il lasa sa planga pana faci ceva ca sa il adormi, dar nici nu sari la el la primul scancet.
Asteapta cateva minute sa iti dai seama daca este intr-adevar suparat si treaz si apoi du-te langa el si calmeaza-l fara sa il scoti din patut.
Mangaie-l cu mana sau vorbeste cu el. La inceput, du-te la el o data la fiecare cateva minute, dar progreseaza pana la a-i vorbi din afara camerei lui.
Este de asemenea o idee buna sa formezi si sa intretii programul de somn cu calm si afectiune, ceea ce poate sa includa o poveste, o baie si asa mai departe.
Abordarea nr.5
Incearca sa il obisnuiesti sa aiba o atitudine pozitiva cand adoarme sau cand se trezeste oferindu-i un mediu relaxant si confortabil care sa ii permita sa adoarma usor. Va invata sa priveasca somnul ca pe o stare placuta, de care nu trebuie sa ii fie frica.
Nu exista o cale "perfecta" de a-l incuraja pe copilul tau sa adoarma si sa doarma pana dimineata. Trebuie sa alegi o abordare care ti se potriveste tie si familiei tale.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Pediatrie
- Dr. Andrei Zamfirescu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii dr. VICTOR GOMOIU
- Dr. Daniela Pacurar - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
- Dr. Stanciu Adrian - Spitalul clinic de urgenta pentru copii MARIA SKLODOWSKA CURIE
- Dr. Ruxandra Vidlescu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii MARIA SKLODOWSKA CURIE
- Dr. Gabriela Otel - Sectia de pneumoftiziologie copii IX (Institutul MARIUS NASTA)
Articole recomandate
- Problemele de somn ale copiilor si adolescentilor
- Primele semne ale autismului
- Artrita juvenila reumatoida
- Dr. Veronica Crisan, medic pediatru: Care este motivul pentru care bebelusii ...
- De ce intarzie menstruatia
- Informatii esentiale despre transplantul de organe
- Cresterea si dezvoltarea nou-nascutilor
- Planificarea vizitelor la medic pentru copilul tau
- Somnul si tulburarile de alimentatie