Parintii adolescenti
Generalitati
SusExista multe lucruri bune legate de a fi parinte tanar, dar aceasta situatie poate fi stresanta si poate crea probleme. Pot exista momente in care parintele adolescent simte nevoia ca altcineva sa aiba grija de el. Vor fi insa si alte momente in care va dori sa fie liber pentru a face ce-si doreste fara a mai avea responsabilitatea cresterii unui copil.
Pot exista diferente semnificative intre parintele singur si cel care are partener. Este o diferenta intre parintele adolescent care are sprijinul si sustinerea familiei comparativ cu cel care se simte singur si abandonat de familie si prieteni. Toate aceste lucruri pot face viata mai buna sau, dimpotriva, mai grea pentru parintele adolescent. A fi parinte este unul dintre cele mai dificile lucruri, dar mai exista si un alt adevar - poate fi o experienta distractiva.
Cuprins articol
Ingrijirea copilului
SusCopiii au nevoie de iubire si afectiune. Este bine ca parintele sa-l alinte si sa-i spuna ca-l iubeste de mai multe ori pe zi.
Copiii sunt dornici sa invete si au nevoie de multe activitati. Atunci cand sunt foarte mici, parintii sunt cei mai buni parteneri de joaca.
Le place:
- sa se danseze cu ei;
- sa li se vorbeasca;
- sa li se citeasca;
- sa li se cante;
- sa fie plimbati;
- sa se joace pe podea impreuna cu parintii;
- ca parintii sa se joace cu jucariile.
Copiii au nevoie de timpul parintilor – le place ca acestia sa fie alaturi de ei si sa le acorde atentie. Acest lucru poate insemna ca parintele trebuie sa renunte la unele activitati placute si sa se implice in cele ale copilului chiar si atunci cand nu-si doreste acest lucru. Timpul si atentia parintelui ajuta copilul sa se simta iubit.
- Copilul are nevoie de supraveghere atenta, in special in preajma apei.
- Copiii se pot implica in multe lucruri atunci cand parintele este ocupat. De aceea este important ca parintele sa faca spatiile din casa si din curte cat mai sigure pentru copil. Detergentii de rufe, pulberile pentru curatat si medicamentele trebuie tinute la distanta de manutele copilului.
Uneori cele mai bune jucarii sunt cele care nu trebuie cumparate:
- cratitele si capacele;
- capacele de pus pe borcane;
- plastilina facuta in casa;
- cani si apa pentru a o turna;
- perne de podea pe care sa se rostogoleasca;
- cutii de diferite marimi in care copilul sa intre si din care sa-si poata face casute.
Ingrijirea parintelui
SusCopii au nevoie sa fie ingrijiti, dar acest lucru nu poate fi realizat daca parintele nu se ingrijeste si pe sine.
- Unul dintre lucrurile pe care un tanar parinte il poate gasi dificil este pierderea prietenilor care nu au copii. Uneori tanarul parinte poate simti ca nu mai are ce vorbi cu acestia. Alaturarea la un grup de parinti tineri poate ajuta la realizarea unor prietenii cu persoane care au aceleasi preocupari. In aceste grupuri parintii se pot simti bine, copii se joaca alaturi de alti copii, iar parintele poate discuta despre diferite probleme aparute cu parinti care au trecute prin aceleasi incercari.
- Este normal ca parintele sa aiba nevoie de timpul propriu. Poate gasi o persoana de incredere care sa aiba grija de copil in timp ce parintele iese in oras seara sau merge la cumparaturi. Toti parintii au uneori nevoie de o pauza.
- Toti parintii au perioade in care sunt foarte ocupati si perioade in care se simt foarte suparati. In aceste cazuri, poate lua o pauza, merge la o plimbare sau suna un prieten cu care sa discute despre problemele sale. Dar mai intai trebuie sa se asigure ca micutul ramane in siguranta. Deseori timpul petrecut in aer liber este mai putin stresant, deci o plimbare cu copilul pana in parc poate fi benefica pentru toata lumea.
- Desi tanarul este deja parinte este important sa-si faca planuri de viitor. Exista programe educationale pentru tinerii parinti, invatamant la distanta sau care au in subordine si o cresa.
Obtinerea ajutorului
SusMajoritatea parintilor isi doresc sa fie vazuti de cei din jur ca facand fata situatiei bine. Le place ca cei din jur sa creada ca pot fi parinti buni. Uneori exista teama ca a cere sfat inseamna a admite ca nu este un parinte bun, lucru fals.Parintii tineri deseori cred ca le pot face pe toate foarte bine si nu doresc ca adultii mai in varsta sa se implice.
Indiferent de varsta parintilor, ei au nevoie de informare, sprijin si sfat de la cei din jur si oricine are nevoie sa se simta in siguranta atunci cand nu stie ceva. Este bine ca tanarul parinte sa ceara sfatul unei alt parinte tanar. Uneori parintii tineri se simt judecati cand merg la medic sau la asistenta pentru ajutor. Cel mai important lucru este sa gaseasca o persoana alaturi de care sa se simta in siguranta.
Daca parintele are o problema cu profesionistii care nu ii inteleg solicitarea, este bine: sa stie ce doreste, chiar sa-si noteze, se incerce sa explice cat mai clar fara sa se enerveze, sa solicite un lucrator care stie sa lucreze cu parintii tineri, eventual sa ia cu sine un prieten. Tanarul parinte este bine sa fie disponibil in a asculta sfaturile oferite de ceilalti membri ai familiei. Cu cat mai multe idei obtine, au atat mai multe alternative are. Primirea unui sfat nu inseamna ca acesta trebuie urmat, cel mai bine este ca parintele sa aleaga ce i se potriveste cel mai bine.
De retinut
- intelepciunea insemana si sa inveti de la cei din jur;
- istetimea inseamna si a spune: „nu stiu”;
- obtinerea multor informatii inseamna multe idei si alegeri bune;
- oricine are dreptul la a gresi – din greseli se invata;
- daca parintele gaseste sprijin, e bine sa-l foloseasca;
- parintele nu trebuie sa se rusineze sa solicite ajutor;
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Medicina Generala
- Dr. Spatariu Alexandru - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Lica Ion - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Beuran Mircea - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Paun Sorin - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Mihaela Carmen Tomoiu -
Articole recomandate
- Si parintii gresesc cateodata
- Suicidul la adolescenti
- Rinoplastia pentru adolescenti
- Tulburarile alimentare la adolescenti
- Cresterea si dezvoltarea - Adolescenta
- Cand copiii devin adolescenti...
- Cum sa vorbim cu adolescentii despre sex?
- Consecintele dezechilibrelor emotionale la adolescenti
- Ingrijirea copilului
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- Caravana Sanatatii dm, prezenta in 12 orase. Circa 1.200 de participanti au beneficiat de informatii si solutii pentru o viata echilibrata
- Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente
- Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top