Ingrijirea copilului
Generalitati
SusArticolul se refera la ingrijirea temporara a copilului de catre alta persoana decat parintii, respectiv de catre o bona. Ingrijirea copilului ar trebui sa ofere un mediu sigur, sanatos pentru dezvoltarea si cresterea acestuia.
Cresterea nevoii de ingrijitori pentru copii a crescut in ultimul timp si este o reflectie a mai multor factori economici si culturali, precum si cresterea numarului familii cu un singur parinte sau cu ambii parinti care muncesc in afara casei. In plus, parintii aleg sa inscrie copii in anumite centre de genul caminelor sau gradinitelor pentru a ajuta la dezvoltarea lor sociala si aducationala.
Exista doua tipuri majore de ingrijire a copiilor de alte persoane decat parintii : individuala sau in grup.
Ingrijirea individuala se adreseaza numai unui copil sau numai copiilor unei familii. Exemplele pentru acest tip de ingrijire includ ingrijirea de catre un membru al familiei sau prieten (platit sau neplatiti) sau o dadaca.
Ingrijirea in grup se face intr-o anumita institutie, alaturi de alti copii. Institutiile pot fi gradinite mai mici sau mai mari sau camine.
Cum se alege modul optim de ingrijire?
Alegera unui mod de ingrijire de calitate necesita cerecetari indelungate. Persoana care se va ocupa de ingrijirea copilului trebuie sa indeplineasca un minimum de conditii: sa fie in legalitate, sa aiba experienta in ingrijirea copiilor, sa aiba o educatie corespunzatoare si sa fie dispusa la lucrul cu copiii.
Atunci cand se alege modul de ingrijire al copilului se iau in calcul siguranta copilului, finantele familiei si rutina zilnica. Orice mod de ingrijire ce va fi ales trebuie sa indeplineasca anumite conditii:
- sa asigure siguranta copilului. Institutiile ce ofera ingrijire pentru grupuri de copii trebuie sa aiba licenta si sa respecte legile tarii respective. Este important ca cei care se ocupa de ingrijirea copiilor sa aiba educatie de acordare a primului ajutor si sa aiba referinte bune.
- sa fie corespunzator pentru varsta, nivelul de dezvoltare si personalitatea copilului. Trebuie luata in considerare varsta copiilor din centru inainte de a introduce copilul in acel centru. Trebuie, de asemenea, stabilit locul in care copilul se va simti mai confortabil acasa, intr-un mediu familiar sau intr-o institutie unde sunt mai multi copii si activitatile sunt diverse. De exemplu, un prescolar care este sociabil si isi face repede prieteni se poate simti extraordinar intr-o institutie de ingrijire in grup. Un copil mai timid se va simti mai bine intr-un mediu familial, un grup restrans, calm.
- personalul care se ocupa de ingrijirea copiilor trebuie sa fie experimentat, responsabil si atent. Mediul trebuie sa fie destul de calm pentru a permite ingrijitorilor sa ofere fiecarui copil atentia necesara. Persoanele care se ocupa de conducerea centrelor de ingrijire trebuie sa aiba o experienta bogata in aceasta activitate si o diploma.
- raportul copil - adult trebuie sa fie mic, iar grupurile sa fie formate din putini copii
- sa fie abordabile ca pret
- sa ofere siguranta si incredere. Trebuie stiut daca persoana care ofera ingrijire poate fi disponibila in orice moment. Trebuie stabilite prin contract orele de ingrjire, vacantele sau alte pauze. Trebuie aflata si perioada din care ingrijitorul lucreaza in acea institutie. Schimbarea frecventa a ingrijitorilor este suparatoare pentru copil si ii afecteaza senzatia de siguranta.
- sistemul de ingrijire trebuie sa fie convenabil pentru parinti. In general trebuiesc luate in calcul locatia, traficul si daca orele corespund cu programul parintilor.
Ingrijirea copiilor cu nevoi speciale
Statul ofera acces la educatie publica in institutii pentru copii cu invaliditati sau cu anumite afectiuni ce vor necesita ingrijire speciala. Trebuie investigate toate optiunile valabile pentru o astfel de ingrijire.
Modul in care ingrijirea poate afecta copilul
Pentru a ajuta copilul sa accepte ingrijirea trabuiesc urmati anumiti pasi. Petrecerea timpului alaturi de copil si oferirea unui mediu calm si iubitor vor favoriza acceptarea ingrijirii de catre copil. Personalitatea copilului (temperamentul) poate, de asemenea, sa influenteze modul in care acesta va raspunde la ingrijire. Trebuie ales un mod de ingrijire optim pentru copil. Trebuie aleasa institutia care are cel mai mic numar de copii la un adult. Institutiile de calitate pentru ingrijirea copiilor au educatori care sunt instruiti sa lucreze cu copii, sunt amabili si probabilitatea de a ramane in domenui este mai mare decat la alti ingrijitori.
Cuprins articol
Optiuni de ingrijire
SusIngrijirea individuala
Bonele asigura ingrijire periodica, la domiciliu pentru copil, ca de exemplu, in momentele in care parintii au nevoie de cineva care sa aiba grija de copil. Sunt de obicei platiti la ora, mentin curatenia in domiciliu, dar nu li se cere sa faca alte activitati decat ingrijirea copilului. O bona poate avea uneori grija de copil atunci chiar si atunci cand parintii sunt acasa.
Rudele sau prietenii pot ingriji un copil, iar modalitatea in care acest lucru este realizat poate fi stabilit inainte. Unii parinti au nevoie de ajutor in anumie ocazii sau o anumita perioada a zilei. Altii pot sa faca un programa regulat. Detaliiile aranjamentului pot include plata sau nu.
Bona sau asa numita dadaca ingrijeste, de obicei, unul sau mai multi copii ai aceleiasi familii. Dadacele au terminat cel putin un liceu, unele au chiar studii de specialitate. Acestea au program regulat, de obicei intre 40 si 60 de ore pe saptamana. Dadacele pot fi responsabile de a duce copii la diferite activitati, ca cele sportive, lectii de dans sau vizite la biblioteci. Datoriile lor includ munci legate de copii de genul pregatirii meselor, spalatul vaselor sau spalatul lenjeriei. Unele dadace sunt de acord sa efectueze si alte activitati la domiciliul familiei angajatoare.
O dadaca este considerata a fi un angajat si este necesara intocmirea unui contract de munca ce va include :
- programul, inclusiv zilele libere
- plata unui salariu. Ca angajator, parintele este obligat sa asigure un salariu in conformitate cu regulile tarii respective
- incheierea unei asigurari de sanatate, plata impozitelor
- anumite solicitari ale ambelor parti
Ingrijirea realizata de o persoana care locuieste in acelasi loc cu familia. Acest mod de ingrijire poarta numele de "au pair". De cele mai multe ori ingrijirea "au pair" este realizata de persoane din alte tari. Aceste persoane locuiesc cu familia respectiva pentru in jur de 12 luni. De obicei, sunt tineri cu varse intre 18 si 26 de ani, care au terminat liceul sau care isi continua studiile. Acest tip de contract se realizeaza prin intermediul unei agentii. Agentiile difera intre ele prin modul de a interveni intre cele doua parti. Minimum pe care il fac agentiile este de a controla trecutul persoanei respective, istoricul medical, inclusiv foaia de imunizari (vaccinarile). Agentiile se ocupa de problemele ce pot aprea in timp, de genul imbolnavirilor sau gasirea unui inlocuitor.
Familia care gazduieste o astfel de persoana are anumite obligatii printre care:
- includerea persoanei in evenimentele familiale sau in excursiile de sfarsit de saptamana
- asigurarea unei camere, masa, utilizarea unei masini si un salariu lunar
- un timp liber in mod regulat. Unele agentii specifica in contract ca aceste persoane nu lucreaza mai mult de 45 ore pe saptamana.
Ingrijirea in grup
Institutiile de ingrijire sunt organizate si conduse de parinti, pentru ingrijirea ocazionala a copiilor. Uneori, aceste institutii asigura ingrijirea regulata a membrilor grupului. Acest mod este utilizat de parintii care au un program flexibil, cei care lucreaza cu jumatate de norma sau cei care lucreaza la domiciliu. Majoritatea au institutiilor au un director si o secretara pentru a monitoriza operatiunea. Acestia sunt responsabili de implementarea si administrarea cererilor membrilor.
Ingrijirea familiala poate oferi o mai mare flexibilitate decat grupurile mari din centre, dar calitatea variaza in functie de cei care se ocupa de ingrijire. De obicei, ingrijirea intr-o familie nu permite mai mult de 12 copii, incluzandu-i pe cei ai familiei respective.
Centrele de ingrijire difera in functie de marime, asezare, programele de educatie si tipul de activitati oferite. Unele dintre astfel de centre, ofera programe speciale de educatie specializata, de genul muzica si arta.
Alte programe
Alte tipuri de ingrijire se adreseaza familiilor care necesita acoperirea orelor dintre orele de scoala si orele de program al parintilor. Aceste tipuri de programe pot oferi activitati speciale in timpul pauzelor scolare.
Aceste tipuri de ingrijire pot fi :
- programe de ingrijire de dupa scoala
- tabere.
Alegerea unei bone
SusIn momentul alegerii unei tip de ingrijire, trebuie canalizata selectia pe partea practica si pe nevoile copilului, daca este nevoie de ingrijire pe o perioada mai mica sau mai mare, zilele saptamanii in care este nevoie de ingrijire, daca este nevoie de ingrijire in fiecare saptamana in aceleasi zile sau in zile diferite, orele in care este nevoie de ingrijirea copilului, cheltuielile la care sunt dispusi parintii pentru programele de ingrijire a copilului, varsta copilului, personalitatea copilului, interesele copilului si pe nevoile speciale ale copilului (unii copii, de exemplu cei cu diabet zaharat sau alte boli au nevoie de ingrijiri speciale).
Selectarea tipului de ingrijire individuala
In cazul in care se se cauta o ingrijire la domiciliu, trebuie stabilit tipul de persoana necesara pentru acest tip de ingrijire.
Sunt indicate urmatoarele:
- trebuiesc stabilite inainte calitatile pe care trebuie sa le aiba ingrijitorul, de tipul educatiei sau experientei.
- in cazul in care se opteaza pentru o ruda sau un prieten trebuie avut in vedere felul in care diferitele aranjamente vor afecta relatia cu acestia.
- exista doua metode de a gasi un astfel de ingrijitor: punerea unui anunt, discutarea cu prietenii, vecinii despre tipul de persoana care este necesara, trebuie facute cunoscute numarul de zile pentru care se cauta ingrijirea, sau alte nevoi speciale; cealalata metoda este de a gasi un ingrijitor prin intermediul unei agentii. Unele organizatii sunt specializate in gasirea acestor tipuri de persoane.
- inrijitorul trebuie pus in tema cu toate nevoile copilului. In timpul interviului, angajatorul trebuie sa se informeze cu privire la experienta si referintele angajatului.
Inainte de a alege un ingrijitor trebuiesc verificate referintele acestuia. Trebuie intrebate persoanele care au facut referinte cat timp au cunoscut persoana respectiva, activitatile persoanei, de ce s-a incheiat contractul de ingrijire. Trebuiesc aflate relatiile formate intre fostii copii ingrijiti si ingrijitor. De asemenea, trebuie puse intrebari pentru a stabili daca persoana respectiva se va integra in familia in care urmeaza sa lucreze.
Selectarea unei ingrijiri in grup
In cazul in care se cauta o ingrijire in afara domiciliului, primele optiuni vor fi cele din comunitatea respectiva. Se va incepe cautarea prin consultarea prietenilor, vecinilor sau prin utilizarea ziarelor, cartii telefonice locale.
Trebuiesc efectuate interviuri prin telefon pentru a selecta variantele potrivite.
Trebuiesc stabilite cateva detalii:
- detalii de baza, de genul localizare, pret, orele de functionere si daca exista sau nu o lista de asteptare
- media de varsta a copiilor si raportul copil-educator
- tipurile de activitati si programele educationale oferite
Trebuie stabilita o intalnire cu directorul centrului respectiv. Timpul acordat intalnirii trebuie sa fie destul de mare pentru a permite un tur al centrului si a discuta despre informatii generale de organizare de genul modalitatii de plata sau programului. Se vor evalua curatenia, conditiile oferite si siguranta centrului respectiv. Se va observa starea copiilor din centru, daca par fericiti si jucausi si felul in care educatorii se poarta cu copiii.
Un mediu potrivit pentru copii trebuie sa fie sigur, sanatos si curat. Este necesar ca parintele sa se asigure ca educatorii au cunostinte cu privire la problemele ce pot aparea si in acordarea primului ajutor.
In cadrul unei institutii care se ocupa cu ingrijirea copiilor ar trebui sa fie:
- personal educat periodic in acordarea primului ajutor
- anumite actiuni legate de sanatate, de genul imunizarii tuturor copiilor sau a personalului in cazul in care apar boli contagioase
- anumite standarde de curatenie si igiena
- un cod de reguli pentru copii, asa incat sa se mentina ordinea si sa ajute copii sa inteleaga ce se asteapta de la ei
- urmate anumite standarde de preparare si servire a mesei, inclusiv tipurile de alimente ce se prepara
- anumite reguli ale sigurantei in locurile de joaca, de exemplu folosirea de echipamente si impunerea unor reguli pe care copii sa le urmeze.
Toti educatorii trebuie sa aiba o educatie speciala si sa fie raspunzatori de toti copiii. Programele trebuie sa includa un numar mic de copii si sa aiba un orar care sa permita o dezvoltare in toate domeniile.
Educatorii de calitate trebuie sa aiba studii speciale in educatia copiilor si o experienta indelungata in munca cu copiii. Centrele trebuie sa aiba o rata mica de schimbare a educatorilor, iar acestia trebuie sa aiba o personalitate calda si sa se inteleaga bine cu copiii.
Raportul educator-copil poate varia in functie de grup si de varsta. Centrele de calitate au raport mic copil-la-educator, iar grupurile de copii sunt mici. Copiii sunt de obicei grupati in functie de varsta: sugari (pana la 12 luni), copii mici (13-35 de luni), prescolari (36-59 de luni) si scolari (5-12 ani).
Programele educationale si activitatile trebuie sa ofere varietate si sa fie o proportie adecvata intre activitatile in interior si cele in aer liber, in functie de varsta si de dezvoltarea copiilor.
Selectarea bonei
Alegerea trebuie sa inceapa prin intrebarea prietenilor sau a altor ingrijitori in care se are incredere.
Trebuie stabilita experienta persoanei care urmeaza a fi angajata. Se va stabili o intalnire intre ingrijitor si copil pentru a se determina felul in care acestia vor interactiona.
Consult de specialitate
SusSe vor stabili alaturi de medic momentele in care copilul va avea nevoie de evaluari sau tratament. Aceste masuri pot fi indicate:
- in expunerea la anumite boli contagioase
- in cazul in care copilul are o boala cronica, de tipul alergiilor
- in cazul in care o rana este tratata cu primul ajutor, dar parintele nu este convins ca acest lucru este suficient
- in cazul aparitiei problemelor de comportamnet pe care parintele sau ingrijitorul nu le pot controla.
De retinut!
SusPlata pentru ingrijire
Plata ingrijirii copilului poate necesita planuire din timp. Este necesar sa se stabileasca din timp cheltulielile necesare.
Unele agentii sunt utile atat in gasirea tipului de ingrijire potrivita, cat si pentru asistenta financiara.
Pot fi gasite anumite solutii, astfel incat sa se reduca din costurile pentru ingrijire:
- impartirea unei dadace cu un vecin sau un prieten
- modificarea programului la serviciu, de exemplu lucru timp de 4 zile pe saptamana cate 10 ore, astfel incat o zi sa fie libera
- in cazul parintilor care lucreaza cu jumatate de norma poate fi util sa ingrijeasca alti copii in timpul liber, astfel incat si ceilalti parinti sa le ingrijeasca copilul.
Modificarea sau incheierea perioadei de ingrijire
Modificarile in programele de ingrijire sunt inevitabile si necesita planificare prealabila. Pe masura ce copilul va creste, vor fi necesare modificari in programul de ingrijire. De asemenea, si alte actiuni de genul mutarilor sau alte evenimente pot necesita ajustari ale ingrijirii. Se va acorda timp, atat pentru parinte, cat si pentru copil de a se adapta, si se indica discutia acestor modificari cu ceva timp inainte ca ele sa se produca. Poate fi necesar sa se planifice o activitate speciala in ultima zi la gradinita, de genul unei petreceri sau o sedinta foto.
Se evalueaza planul de schimbare, se pune accent pe partile pozitive ale schimbarilor. Se vor efectua strategii pentru a fi depasite dificultatile.
Efectele programelor de ingrijirire
Multi parinti sunt ingrijorati in legatura cu faptul ca relatia cu copilul va avea de suferit atunci cand va aparea o alta persoana. Cercetari recente asupra relatiei mama-copil au aratat ca determinantii calitatii acestei relatii sunt interactiunea mamei cu copilul, educatia mamei si nivelul material al familiei.
Alta preocupare frecventa a parintilor este dezvoltarea la maxim a capacitatii de invatare a copilului in centrele de ingrijire. Studiile au aratat ca relatia mamei cu copilul este factorul cel mai important ce va contribui la dezvoltarea intelectuala si comportamentala a copilului.
Calitatea relatiei mama-copil este definita de sensibilitatea mamei caracterizata prin atentie, afectiune si comportamnet adecvat. Cele mai multe modalitati de ingrijire nici nu dauneaza, nici nu imbunatatesc relatia mama-copil. Un studiu, a demonstrat ca singura modalitate in care relatia mama-copil a fost afectata, a fost in cazul in care ingrijirea a fost de calitate inferioara iar mama nu maniesta o sensibilitate foarte mare fata de copil.
Prevenirea bolilor
Imbolnavirea copilului este mai frecventa in cazul in care acesta traieste in comunitate, intre alti copii. Un studiu a demonstrat ca bolile infectioase respiratorii apar cu frecventa mai mare la copii din centre care ingrijesc mai mult de 6 copii cu varste intre 3 si 4 ani si jumatate, fata de copiii ingrijiti la domiciliu.
Raspandirea bolilor poate fi diminuata prin practicarea unei igiene corespunzatoare, indiferent de tipul de ingrijire la care se apelaza.
Planificarea unei optiuni de rezerva
Parintele trebuie sa aiba pregatita o optiune pentru momentele in care ingrijitorul nu este disponibil sau pentru cazurile in care copilul se imbolnaveste. Copii cu infectii respiratorii usoare pot, de obicei, sa continue mersul la gradinita. In cazul unor boli mai grave se va indica mentinerea copilului la domiciliu sau internarea in spital.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Articole recomandate
- Muscatul la copil
- Ingrijirea dentitiei de lapte
- Schizofrenia la copil
- Pastrarea sanatatii orale a copilului
- 10 situatii care ar trebui schimbate in reactia parinte - copil
- Dezvoltarea psihosexuala a copilului
- Cresterea si dezvoltarea normala a copilului
- Sanatatea copilului vs inceperea scolii
- Te-ai hotarat sa ai un copil? Stii ce trebuie facut inainte?
Citeste pe aceeasi tema
- Metode pentru cresterea unui copil sanatos
- Cat timp ar trebui sa se uite un copil la televizor
- Maltratarea - agresarea fizica si psihica a copilului
- Cand sa te ingrijoreze intarzierea vorbirii la copil, ne raspunde psihoterapeut Mariana Ene
- Lucruri pe care multi parinti si-ar dori sa le stie inainte de a avea un copil