Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Este pregatit pentru gradinita?

Actualizat la data de: 09 Noiembrie 2012

Generalitati

Sus
Este pregatit pentru gradinita?

Nu te-ai hotarat daca cel mic a ajuns la varsta necesara integrarii in gradinita? Nu esti convinsa ca micutul se poate desprinde de tine? Lasa-l pe el sa hotarasca! Gradinita presupune transferul din mediul familial, cu dragostea, atentia si siguranta caracteristice, intr-un univers nou, necunoscut. Aceasta trecere data de intrarea la gradinita poate fi perceputa diferit de copii, in functie de modul in care au fost pregatiti pentru acest contact.

Varsta psihologica a copilului este decisiva pentru momentul integrarii copilului in colectivitatea gradinitei. Exista copii la care dorinta de a merge la gradinita este prezenta chiar inainte de varsta minima de admitere (3 ani). Chiar este bine ca micutul sa fie sustinut in acest sens, pentru ca la gradinita invata sa fie independent: aici invata sa manance singur, sa se duca singur la toaleta, sa desfasoare anumite activitati pe cont propriu.

Dar te intrebi: "Oare e bine sa-l duc la gradinita asa mic? Il face mai destept?" Raspunsul ni-l dau chiar specialistii. Profesorul Karen Magliacano a aplicat testele Metropolitan Reading Readiness Tests si Iowa Tests of Basic Skills la doua esantioane de copii: copiii din primul grup aveau varsta cuprinsa intre 4 ani si 11 luni si 5 ani si 4 luni, iar cei din cel de-al doilea grup, intre 5 ani si 5 luni si 6 ani si 1 luna. In urma scorurilor obtinute, studiul nu a inregistrat diferente la aceste teste care aveau ca indicator varsta cronologica.

Totusi, parintii devin din ce in ce mai exigenti in ceea ce priveste performantele propriilor copii. The National Center for Education Statistics afirma ca parintii prescolarilor si educatorii de gradinita nu sunt de acord intotdeauna asupra caror abilitati sunt necesare pentru succesul prescolar. Cunoasterea literelor alfabetului, capacitatea de a numara pana la 20 si mai mult, utilizarea stiloului si a pensulei sunt abilitati pe care majoritatea parintilor le considera esentiale pentru intrarea la gradinita, insa putini educatori impartasesc astfel de conceptii. Comparativ cu cadrele didactice, parintii pun pret pe importanta abilitatilor academice (numarat, scris si citit) si prefera orele orientate catre practica.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Criterii de alegere a gradinitei
  3. Beneficiile colectivitatii
  4. Citeste pe aceeasi tema

Criterii de alegere a gradinitei

Sus

Criterii de care trebuie sa tinem cont inainte de a inscrie copilul la gradinita:
- distanta casa-gradinita
- pretul
- personalul didactic si auxiliar (educatoare, medic, psiholog: studii, experienta, temperament)
- marimea grupei (cati copii sunt in grupa)
- dotarea salii de clasa (marime, luminozitate, materiale didactice)
- program (normal sau prelungit)
- continutul programului instructiv-educativ
- activitatile si performantele gradinitei
- securitatea gradinitei.

Beneficiile colectivitatii

Sus

Beneficiile gradinitei:
- invata sa se integreze in colectivitate
- invata sa relationeze cu diverse persoane (in afara familiei)
- invata sa respecte un program
- invata sa fie mai rabdator.

Diana Sultan, Administrator Gradinita
Gradinita reprezinta a doua casa a copilului unde el vine si isi schimba papuceii de exterior si isi ia ceva comod ca sa fie cat mai lejer. Pentru ca asa este acasa!
Aici este locul unde devine mai sociabil nu numai cu colegii de grupa, ci si cu oamenii din jur, este locul unde isi imbogateste limbajul si isi descopera aptitudinile, dar si unde se supara pentru ca trebuie sa imparta tot cu colegii si nu mai are prioritate ca acasa! Dar nu trebuie sa privim asta ca pe o problema, pentru ca asa el devine mai darnic, altruist, iar supararea trece repede pentru ca sunt multe de facut: de colorat, de cantat, de povestit, de jucat!

Adaptarea este mai mult sau mai putin usoara, in functie de caracteristicile individuale si de modul in care a fost pregatit de acasa, dar nu exista copil care sa nu se integreze in colectivitate! In momentul in care se simte ca acasa, gradinita este un fel de mic serviciu pentru micutul care creste pe zi ce trece, invata in fiecare zi ceva nou si care este intr-o continua descoperire!
Daca la inceput parintii pleaca cu strangere de inima, pe parcurs totul intra in normal, ei parasind gradinita cu convingerea ca fiul/fiica lor ramane pe maini sigure!

Psih. Dana Tudor
Sursa: Revista Sanatatea Copilului


Medici specialisti Pediatrie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate