Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Cum stopam agresivitatea copiilor

Actualizat la data de: 11 Decembrie 2018
Consultant medical:

Loredana Ionascu
Psihologie

Generalitati

Sus
Cum stopam agresivitatea copiilor

Toti copiii se joaca agresiv din cand in cand. De multe ori, copiii dau dovada de o agresivitate iesita din comun tipa, musca, imping, sparg, distrug, se tavalesc atunci cand nu reusesc sa detina controlul si nu obtin ceea ce doresc in acel moment.

Este necesar sa va invatati copilul cum sa gestioneze frustrarea pe care o simte, intr-un mod eficient si civilizat.

De fiecare data cand copilul tau loveste, impinge, tranteste sau raneste pe cineva intr-un alt mod:

- Actioneaza prompt - de indata ce ai vazut comportamentul copilului tau, spune-i Nu face acest lucru pentru ca ranesti. Nu va loviti copilul, nu faceti decat sa-i cresteti agresivitatea.

- Oferiti-i o pauza - daca este mai mare de 2 ani poate sa inteleaga consecintele o pauza de izolare il poate ajuta sa regaseasca controlul. De asemenea, il poti priva de un privilegiu (cum ar fi privitul la televizor sau accesul la calculator).

- Invata-l sa-si ceara scuze - dupa perioada de pauza este necesar sa isi ceara scuze persoanei pe care a ranit-o. La inceput doar va mormai cuvintele, dar pe parcurs, cu cat isi va cere de fiecare data scuze, va intelege ce inseamna sa-ti para rau si care este rostul scuzelor.

- Oferiti-i o modalitate mai eficienta de a se exprima - atunci cand se calmeaza explicati-i ca ii intelegeti frustrarea si ajutati-l sa o exprime altfel. Ii puteti spune erai suparat ,de aceea l-ai lovit pe acel copil, dar gata cu loviturile.

Data viitoare este mai bine sa-i spui ma infurie faptul ca-mi iei jucariile. Invatati copilul sa spuna ceea ce doreste, ca de exemplu Da-mi jucaria inapoi acum sau te poti juca cu ea, dar dupa ce termin eu.

- Ajuta-l sa inteleaga ceea ce simte - daca cel mic are 4 ani sau mai mult, intreaba-l cum se simte cand este furios. Invata-l sa respire adanc, sa numere pana la 10, sa cante in surdina un cantec, iar data viitoare cand se va mai simti foarte furios sa apeleze la aceleasi tehnici.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Preveniti agresivitatea
  3. Ce se ascunde in spatele furiei?
  4. Citeste pe aceeasi tema

Preveniti agresivitatea

Sus

- Detecteaza semnele – multi copii devin frustrati cand sunt obositi, surescitati sau cand se afla intr-un mediu nou. Daca cel mic isi pierde rabdarea si oboseste in timpul jocurilor sau al vizitelor, scurtati atat perioada de joaca, cat si vizitele.

- Echilibreaza mesajele negative - atunci cand se joaca “de-a Batman” si vrea sa te tranteasca la pamant pentru a va ucide, ofera-i alternativa si spune-i ca Batman isi poate duce inamicul la inchisoare, nu este necesar sa-l omoare. Oferindu-i comporamente alternative il ajuti ca, in timp, sa inteleaga ca si el poate alege sa se poarte altfel.

- Diminueaza pas cu pas agresivitatea din comportamentul copilului tau - unii copii sunt agresivi pentru ca vor sa fie observati. Oferiti-i atentia de care are nevoie copilul, jucandu-va cu el si laudati-l pentru buna lui purtare de fiecare data cand aveti ocazia.

- Pastreaza-ti asteptarile reale - sa te astepti ca un copil sa fie in permanenta ascultator si cuminte este prea mult.

- Priveste-ti propriul temperament - daca esti o fire agresiva si recalcitranta nu te poti astepta de la copilul dumneavoastra sa nu se infurie cand este suparat.

Ce se ascunde in spatele furiei?

Sus

Principalele cauze ale furiei copilului pot fi:

- un program aglomerat care suprasolicita copilul si il oboseste;
- o schimbare in familie, un copil, un deces, un divort;
- grupul de prieteni (anturajul);
- probleme la scoala;
- expunerea la filme, videoclipuri si jocuri cu continut violent.

Incercati sa aflati care sunt cauzele agresivitatii copilului si vorbiti cu acesta despre ceea ce simte.

Supravegheati jocurile, filmele, videoclipurile de care este interesat si grupul de prieteni. Daca, in ciuda tuturor masurilor, copilul apeleaza la agresivitate in mod constant este indicat sa stati de vorba cu un specialist in psihologia copilulu.


Medici specialisti Pediatrie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate