Cand copiii devin adolescenti...
Adolescenta este una dintre perioadele grele, daca nu chiar cea mai dificila, a vietii unei persoane, pentru ca din punct de vedere psihologic este varsta cand au loc schimbari profunde. Uneori procesul este calm, alteori mai furtunos, cu devansari spectaculoase, sau intarzieri descurajante
Desi e o perioada grea, de trecere, adolescenta este totodata frumoasa, pentru ca beneficiaza din plin de energia si elanul vietii. Daca unele experiente vor fi prevenite sau evitate, ma refer aici la consumul de droguri si alcool, tentatii atat de facile la aceasta varsta, poate fi o perioada care va fi evocata cu placere.
Devenind parinti, adesea uitam sau ne este teama sa privim in urma, desi astfel am putea sa-i intelegem si sa-i sprijinim mai bine pe copiii nostri ajunsi la adolescenta. Sau, poate uneori nu stim ce sa facem si unde sa apelam. Constatam ca acum conditiile sociale sunt diferite de ceea ce am trait noi ca experienta si, uneori, simtim ca acest lucru ne depaseste. Totusi, nu putem sa ne prefacem ca totul merge ca pe roate. Ca el, adolescentul, este o persoana care nu mai are nevoie de ajutorul parintilor si se poate descurca singur.
Adolescenta inseamna perioada in care tinerii doresc sa se desparta de parintii lor in cautarea propriei identitati, punand mare accent pe grupul de prieteni si pe capatarea autonomiei. In aceste momente este destul de dificil pentru parinti sa poarte un dialog cu ei. Dar, este bine de stiut ca, desi spun ca nu asculta, influenta sfaturilor venite din partea parintilor este mare. De fapt, parintii vor ramane repere importante daca vor sti cum sa abordeze problema. Cercetarile arata ca mai mult de 50% din sfaturile pe care adolescentii le iau in considerare vin din partea parintilor. De aceea, dialogul adolescent - parinte este esential in ceea ce priveste preventia unor comportamente toxice.
Ideea este de a utiliza o rampa de lansare pentru a deschide o conversatie despre droguri sau alcool. Astfel ca, pornind de la ce se intampla cu diverse personaje sau figuri publice - actori, sportivi, rude sau colegi, pot fi intrebati ce parere au despre asta si cum vad ei problema. Este important ca parintii sa fie deschisi la impartasirea reciproca a experientelor si opiniilor in legatura cu acest subiect. De asemenea, cu caldura si fermitate sa le spuna adolescentilor ce asteptari au de la ei.
O alta modalitate de a ajunge la ei este aceea de a inlocui "trebuie" sau "asa sa faci ca altfel…" cu: "Nu incerc iti stric distractia, te iubesc si imi doresc sa ramai sanatos. Cel mai bun mod de a face acest lucru este sa stai complet departe de droguri si alcool". Sau, "Imi dau seama ca exista o multime de ispite, mult mai multe decat atunci cand eram de varsta ta, dar stiu ca esti inteligent si o persoana puternica, asa ca ma astept sa iei decizia corecta, indiferent de ceea ce fac prietenii tai". Cu cat atitudinea parintilor va fi mai critica si mai dezaprobatoare, cu atat adolescentul va avea o atitudine de respingere si i se va parea mai interesant grupul “celor rai”.
In general, adolescentii sunt destul de anxiosi, iar o modalitate utila de a le scadea anxietatea este cultivarea respectului de sine pentru a fi apti sa faca fata diferitelor incercari. Asa vor evita sa recurga la acele mijloace de evadare din realitate. Desi nu arata, au nevoie ca parintii sa fie alaturi de ei nu numai in momentele placute, ci mai ales cand se confrunta cu situatii dificile, indiferent de gravitatea lucrurilor.
Autor: Liliana Puchea
Psihoterapie
Consiliere psihologica
Telefon 0722207760
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Psihologie-Psihiatrie
Articole recomandate
- Abordarea discutiei despre sex cu adolescentii
- Aspecte ale identitatii si anxietatii in adolescenta
- Dependenta de alcool si abuzul de droguri la adolescenti
- Fibromialgia la copii si adolescenti
- Alcoolul si adolescentii
- Cand incepe pubertatea si care sunt stadiile acesteia?
- Acneea la adolescenti si adulti - cum o tratam corect
- Comportamente normale si anormale la adolescenti. Cum sa le diferentiezi si ...
- Suicidul la adolescenti