Bolile copilariei despre care orice parinte ar trebui sa stie
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati
SusPe parcursul dezvoltarii, de la copilarie la maturitate, toti copiii se imbolnavesc la un moment dat. Vor experimenta boli infectioase, mai ales in primii ani de viata. Infectiile respiratorii, cum ar fi racelile virale sau bacteriene, bronsiolita si crupul laringian, sunt destul de comune si destul de dificil de evitat.
Acelasi lucru se poate spune si despre infectiile urechii, sinuzite, infectiile pielii sau conjunctivita. Chiar daca, datorita vaccinurilor, bolile copilariei se manifesta mult mai rar, multe altele raman un fapt de viata. Acestea variaza de la infectii comune la afectiuni misterioase. In cazul oricareia dintre aceste boli este important sa se consulte medicul pentru un diagnostic si un tratament corect.
Principalele boli ale copilariei
Sus- Virusul sincitial respirator - Virusul sincitial respirator este principala cauza a bronsiolitei (inflamatia cailor respiratorii mici) si a pneumoniei. Infectia debuteaza cu simptome asemanatoare gripei, inclusiv febra, secretii nazale abundente si tuse. Pana la 40% dintre copiii mici care manifesta pentru prima data virusul sincitial respirator, vor dezvolta respiratie suieratoare si, pentru aproximativ 2% dintre micuti va fi nevoie de spitalizare. Infectia va fi mai blanda in cazul copiilor mai mari si al adultilor.
- Infectia urechii - Copiii mici sunt predispusi la infectii ale urechii, intrucat la acestia trompa lui Eustachio este foarte mica. Aceste conducte fac legatura intre urechi si gat si pot fi blocate in cazul unor inflamatii provocate de raceala. Astfel, se va acumula lichid in interiorul urechii medii, in spatele timpanului, loc unde va fi favorizata inmultirea germenilor. Simptomele includ febra, stare de nervozitate si tragerea de urechi. Cele mai multe dintre infectiile urechii sunt cauzate de virusuri si se vor trata de la sine. Vaccinurile din timpul copilariei ajuta la prevenirea infectiilor declansate de anumite bacterii.
- Crupul laringian - Principalul semn al prezentei crupului laringian este tusea rugoasa, latratoare. Cauza tusei este inflamatia cailor respiratorii superioare, de obicei, din cauza unui virus. Daca respiratia devine grav afectata, ar putea fi necesar tratamentul spitalicesc. Totusi, starea de sanatate a majoritatii copiilor se imbunatateste de la sine dupa aproximativ o saptamana. Crupul laringian este cel mai frecvent intalnit la copiii cu varsta sub 5 ani.
- Boala mana gura picior sau herpagina - Aceasta este o afectiune caracterizata prin aparitia febrei alaturi de vezicule localizate in interiorul gurii, pe palme, fese si talpile picioarelor. In general, boala este cauzata de virusul coxackie A16. Acest virus tinde sa se raspandeasca printre copii in timpul verii si la inceputul toamnei. Cele mai multe dintre cazuri nu sunt grave si simptomele persista intre 7-10 zile.
- Boala a cincea este o afectiune denumita eritemul infectios, parvoviroza B19, dar si sindromul obrazului palmuit - Aceasta cauzeaza o eruptie rosie pe fata copilului. Eruptia este posibil sa apara pe trunchi, brate sau picioare. Virusul declansator (parvovirusul B19) provoaca simptome asemanatoare cu cele ale unei raceli usoare, inainte ca eruptia sa fie vizibila pe corp. Odata ce a aparut eruptia, copilul nu mai este contagios. Boala va fi intalnita intr-o proportie de pana la 20% in cazul copiilor cu varsta de 5 ani si pana la 60%, la copiii cu varsta de pana la 19 ani. Eruptiile cutanate dispar, de obicei, in 7-10 zile.
- Rotavirus - Inainte de descoperirea unui vaccin eficient, rotavirusul a fost considerat principala cauza a diareei asociata cu decesul copiilor mici. Principalele simptome ale afectiunii sunt varsaturile si diareea apoasa, care pot duce la o deshidratare rapida a copiilor. Prin introducerea vaccinurilor s-a constatat o scadere dramatica a cazurilor noi de rotavirus.
- Boala Kawasaki - Boala Kawasaki este o boala foarte rara si misterioasa care loveste copiii cu varsta mai mica de 5 ani. Simptomele includ febra mare, eruptie cutanata neuniforma, umflarea si roseata la nivelul mainilor si picioarelor, ochi injectati si buze crapate si rosii. Fara tratament, conditia poate afecta inima si ar putea fi fatala. Medicii inca nu au descoperit cauza bolii Kawasaki.
- Varicela - Afectiunea este caracterizata de prezenta unor vezicule umplute cu lichid, care ar putea sa apara oriunde pe suprafata pielii copilului. Veziculele sunt insotite de mancarimi si chiar febra. Varicela poate cauza complicatii periculoase la nou-nascuti, adulti si femeile insarcinate.
- Pojar sau rujeola - De cand copiii sunt vaccinati de pojar sau rujeola, boala se manifesta tot mai rar in randul acestora. Infectia debuteaza cu febra, secretii nazale si tuse, iar apoi apare o eruptie pe tot corpul. Boala se amelioreaza in cazul majoritatii copiilor dupa maximum doua saptamani, dar unii dintre ei dezvolta pneumonie sau alte probleme de sanatate.
- Oreion- Oreionul este o boala a copilariei care a fost frecvent intalnita inainte sa apara vaccinul pentru preventia acesteia. Infectia nu cauzeaza, adesea, niciun simptom. Totusi, principala manifestare caracteristica bolii este umflarea ganglionilor dintre ureche si maxilar.
- Tusea convulsiva (pertusis) - Copiii care sufera de tuse convulsiva, tusesc atat de tare, incat nu mai pot respira si inhalarea aerului se incheie cu o convulsie specifica bolii. Infectia este mai severa la sugari si copiii mici si poate necesita tratament spitalicesc. Antibioticele nu sunt utile, in mod special, pentru tratarea afectiunii, iar vaccinarea este esentiala pentru prevenirea bolii.
- Streptococ faringian - Cei mai multi dintre copii manifesta dureri in gat din cauza unui virus care provoaca raceli. Cum poate fi diferentiata o simpla raceala de simptomele streptococului faringian? Semnele prezentei streptococului in faringe includ dureri in gat care persista mai mult de o saptamana, inghitire dureroasa sau dificila, prezenta punctelor de puroi in spatele gatului, febra de peste 38.5 etc. Streptococul poate fi tratat cu antibiotice.
- Scarlatina - Aceasta boala, caracterizata printr-o eruptie rosie care apare pe tot corpul, insoteste streptococul din gat. Alaturi de eruptiile cutanate apare si febra mare, iar limba are aspect de capsuna. Fara tratament, afectiunea poate duce la febra reumatica si in cazuri destul de rare poate afecta chiar si inima. Scarlatina este usor de vindecat, in prezent, cu antibiotice.
Concluzie
SusOrice copil se poate imbolnavii, majoritatea fac forme usoare de boala, iar altii forme mai severe. Este important sa observati orice schimbare la copilul dumneavoastra, sa realitati ca are semne sau simptome de vreo patologie.
Ca si parinte, puteti trata multe boli comune ale copilariei acasa fara a fi nevoie de prezentare la medic. De asemenea, puteti obtine sfaturi de la medicul dumneavoastra de familie, farmacistul sau vizitatorul de sanitate pe care ii cunoasteti. Poate fi dificil sa stii cand un bebelus sau un copil mic este grav bolnav, dar ai incredere in instinctele tale. Obtineti ajutor imediat daca simtiti ca copilul dumneavoastra se simte bolnav grav.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Medicina Generala
- Asist. univ. dr. Spatariu Alexandru - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Conf. dr. Gheorghe Lica Ion - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Prof. dr. Beuran Mircea - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Asist. univ. dr. Paun Sorin - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Mihaela Carmen Tomoiu -